Kuukauden Digilluusio: Google+ on Googlelle miinus

Google+
Googlen some-palvelu Google+ ei säväytä.
Google+ käyttäjä arvostelu HurraaKerkko nörttiblogi
Googlella on kaikkea, mutta kaikki ei ole täydellistä. Arvostelussa some-uutuus Google+.

Googlen some-palvelu ei säväytä

Päivitys: Google+ päätettiin kuopata keväällä 2015 – lue lisää täällä

Google on kaikkialla. Se on nettipalveluiden jättiläinen, jolla on tuote joka tarpeeseen; suuri Atlas, joka kannattelee harteillaan koko internetiä; osa päivittäistä arkeamme ja populaarikulttuuria.

Hehkutettu uutuustuote Google+ kuitenkin todistaa, että parhaatkin tekevät virheitä.

Google+ on Facebookin haastajaksi tarkoitettu sosiaalisen median kanava. Kilpailijansa tapaan Google+:n kautta voi pitää pikaviestein yhteyttä kontakteihin, jakaa valokuvia ja videoita sekä pelata pelejä. Ei mitään erityisen omaperäistä.

Näin muutaman kuukauden koekäytön jälkeen on aika kirjata ensikokemuksia tästä laajalti hypetetystä sosiaalisen median alustasta. Pitkään Plussaa pääsivät käyttämään vain jostain itselleen kutsun onkineet, mutta viime viikolla sivusto muokattiin avoimeksi kaikille. Tämän artikkelin lukija voi siis mennä kokeilemaan itsekin sen sijaan, että yhden hurraakerkkolaisen analyysihorinoita lukee…

Olen Googlen suurkuluttaja. Arkeen kuuluvat niin haku, Gmail, YouTube, Chrome, Maps, Docs kuin Calendar. Voitaneen sanoa, että olen Googlen toimivien ja helposti omaan käyttöön kustomoitavien palveluiden fani. Kun Google julkaisee jotain uutta, kiinnostun automaattisesti.

Verkkoyhteisöiden kanssa Google tuntuu kuitenkin karauttaneen kivikkoon.

Google-haku: missä kaikki ovat?

Google+:n julkaisua hehkutettiin ennakkoon kaikilla mahdollisilla digitaalisen ja sosiaalisen median uutisia käsittelevillä saiteilla. Uutiset saivat kiinnostumaan, mutteivät innostumaan.

Enkä innostu kyllä vieläkään. Plussa jatkaa Googlen aiempien sosiaalisen median ympäristöjen Buzzin ja Waven vanavedessä, sillä koko kolmikko on osoittautunut turhaakin turhemmiksi yhdestä ja samasta syystä – kukaan suomalainen ei käytä niitä.

Toki Plussa-kontakteja on listautunut jo ihan kiitettävästi, mutta ei palstalla kyllä mitään dialogia käydä. Kunhan ollaan, kun nyt kerran voidaan; haaveillaan, elellään aavekaupungissa. Kaikki samat kaverit olen kuitenkin löytänyt jo Facebookista ja/tai Twitteristä (joka on takkuavahkon alun jälkeen osoittautunut kätsyksi ja hyödylliseksi työkaluksi). En siis tosiaankaan tarvitse uutta nettiyhteisöä aktiivikäyttöön, varsinkin kun suunnilleen kaikki samat piirteet löydän jo muista palveluista.

Mitä uniikkia Google+ voi tarjota käyttäjilleen?

Jaa kuulumiset…jaa mää vai?

Päällisin puolin Plussa on aika lailla klooni Facebookista. Statuksia päivitellään uutisvirtaan, päivityksiin linkataan ja uploadataan liitteitä ja käyttäjillä on omat profiilisivut.

Jo aiemmin Google pölli eri sivuille upotettavien Like/Share-nappien ideat mahdollistamalla esimerkiksi eri nettiartikkelien yksplussaamisen oman nappulansa kautta (Google +1). Toisaalta omien versioiden kehittäminen muiden hittituotteista on Googlelle muutenkin tuttua: esimerkiksi Docs on netissä toimiva Office-pakettikopio, Chrome-selain taasen on hyvä Mozilla Firefox -kopsu. Ja eihän YouTubekaan Googlen kehittämä alkujaan ole.

Etuna Plussassa on kilpailevia saitteja pidemmät statuspäivitykset. Saa avautua oikein urakalla ennen kuin tila loppuu kesken. En ole tälle tarvetta nähnyt, mutta ehkäpä joillekin ominaisuus on hyödyksi.

Aavistuksen hyödyllisempi on palvelun sisäinen hakutoiminto, jonka avulla voi hakea nettisisältöä haluamastaan teemasta. Facebookistahan ei voi muuta nettisisältöä hakea – mutta aina voi turvautua perus-Googleen. Eipä siis sekään kummoinen etu ole.

Vielä jokin aika sitten Plussa erottui Facebookista Piiriensä avulla. Käyttäjä voi siis listata kontaktinsa Piireihin, eräänlaisiin listoihin. Omia statuksiaan saattoi sitten julkaista näille Piireille valikoidusti. Parempaa yksityisyyden suojaa kiiteltiin yleisesti. Mutta ZÄDÄM: Facebook rippasi nopeasti idean, kehitti omat listansa ja mahdollisti vaikkapa julkisuuden henkilöiden statusten tilaamisen (subscribe).

Circles vs Lists: Google ja Facebook tykkäävät kopsata ideoita toisiltaan. (Heh, “joiden kanssa et ole erityisen läheinen” – en ihan sillä logiikalla tuota automaattilistaa ajatellut, joten sorry…)

On todennäköistä, että Facebook pian pöllii idean Plussan Hangoutseista – webcam-keskusteluista käyttäjien kesken. Plussalaiset voivat siis perustaa “hengailupaikkoja”, joissa isompikin porukka voi pitää videokonferenssin. Uusi On Air -toiminto mahdollistaa näiden keskusteluiden broadcastaamisen ja tallentamisenkin. Mielenkiintoisen piirteen lisäksi Hangoutseissa voi kohta muokata eri Docseja lennossa.

Näkyvästi esillä olevat nettipelit latautuvat nopeasti ja toimivat kiitettävän hyvin. Intressi niiden hakkaamiseen lopahtaa nopeasti. Angry Birds ja muutama muu peli viihdyttävät, mutta valikoima on tällä hetkellä aika heppoinen. Jos jotain pelejä jaksaisin/ehtisin netissä pelata, ne olisivat vauhdikkaita sidescrollereita, FPS-pelejä tai vaikka taistelupelejä.

Ulkonäön puolesta Plussa noudattaa Googlen perusteemoja: pelkistettyjä valkoisia taustoja ja muutenkin funktionaalista designia. Googlen designin minimalistisuus vetää yleiselläkin tasolla kahtaalle: hakukone näyttää hienolta mutta YouTube (ainakin ennen sisäänkirjautumista) on to-del-la epäviehättävä sekamelska.

YouTubesta sanon sen verran, että se pesee edelleen monet kilpailijansa useammallakin tavalla. Videovalikoima on selvästi laajin ja palveluun voi ladata huomattavasti isompia tiedostoja kuin vaikkapa Vimeoon. Docseilla en kuitenkaan Office-ohjelmia korvaisi.

Plussan suurin ulkoasuun vaikuttava plussa saattaa olla mainosten uupuminen. Ei kohdennettuja pikkuplakaatteja sivupalkissa tai pelien latautuessa. Tuskinpa mainokset ikuisuuksia pysyvät poissa, tungetaanhan niitä niin Google-hakuihin kuin Gmailinkin kylkeen jatkuvalla syötöllä. Palvelun avauduttua kaikille mainokset alkavat varmasti salakavalasti hiipiä sivustolle. Sitä ennen ehtii kuitenkin edes jostain palvelussa nauttia.

Go Ogle, mee tölläämään

Google It Up, Facebook

MTV3:lla työskennellessäni kirjoitin aktiivisesti Facebookista ja Googlesta, etten tässä yhteydessä tarkastele nettijättien keskinäistä kilpaa tarkemmin.

Sen kuitenkin totean, että yritysten imagot eroavat toisistaan merkittävästi. Ainakin itselleni Facebook tuntuu kasvottomalle jättimöhkäleelle, jonka asiakaspalvelu on jäykkää ja sellaista, ettei asiakkaan tuntemuksista paljoa välitetä: asetuksia ja systeemejä päivitetään mielivaltaisesti ja käyttäjän pitää itse selvittää, miten hänen tietojaan käytetään hyväksi. Palvelun imagoa on kuvailtu muun muassa näin:

For Facebook, it all boils down to one problem: emotion. Facebook has hundreds of millions of users and spectacular levels of engagement, but it is a platform that has lost its emotional resonance over the years. More and more people visit Facebook out of necessity rather than desire. It’s a platform people prefer to hate, but won’t leave simply because all their friends are there.

Mashable 22.9.2011

Google taas tuntuu ottavan henkilökohtaista kontaktia käyttäjään, joka saa muokata palveluita hyvin mielivaltaisesti, kiitos muun muassa sovellusten ja muokattavien sivuelementtien. Google tekee hakupalvelustaan persoonallisemman julkaisemalla doodleseja eli muokattuja Google-logoja aina sopivina merkkipäivinä.

It’s been suggested that Google may have grown too big or become too corporate to accommodate quirky and entertaining doodles, but I don’t hold that view; the company describes its working atmosphere as “casual”, so the informal doodles do fit the relaxed culture.

Creative Review 1.9.2011

Ehdottomasti viime aikojen hienoimpia doodlauksia on edesmenneen Freddie Mercuryn synttäreiden kunniaksi tehty videotaideteos, joka siis löytyi klikkaamalla Google-logoa hakuikkunan yläpuolella. Tällaisia viihdekultahippuja tuottaessaan Google tuntuu muultakin kuin vain työkalulta.

Google on monikansallinen jättiyhtiö, joka kuitenkin pyrkii toimimaan pienemmän puljun rennolla asenteella. Facebookin Mark Zuckerbergin julkiset yritykset huumoriin eivät tunnu onnistuvan, kun taas esimerkiksi tämä googlelainen aprillipila oli aika helmi: liikkeentunnistuksella toimiva Gmail.

Lopuksi

Toki myös Googlen toimintatavoista voidaan napista.

Hyödyntäähän yritys jo nyt miljoonien käyttäjiensä tietoja (hakutoiminnan käyttöhistoriaa, sähköpostin sisältöjä) suunnatakseen ihmisille osuvaa mainontaa samalla periaatteella kuin Facebook. Salaliittoteoreetikot voisivat kehitellä pari skenaariota pahojen nettiolentojen ylivallasta, joka tähtää kaiken tiedon omimiseen… jopa tuhoamiseen?

Huono huumori sikseen. Etenkin Ameriikoissa Google+ on otettu positiivisesti vastaan, kun Facebook-ähkystä kärsivät jenkit arvostavat mahdollisuutta aloittaa kontaktien keruun puhtaalta pöydältä. Ensimmäisen kuukauden aikana Googlen yhteisöpalvelu kun kasvoi nopeammin kuin Facebook tai Twitter. Markkinointi ja Mainonta tosin kirjoittaa Google+:n suosion hiipuneen vauhdikkaan alun jälkeen.

Älkäämme kuitenkaan vielä torpatko Google+:n mahdollisuuksia. Ehkäpä Plussan suosio vielä kääntyy nousuun palvelun Suomessakin avauduttua kaikille. Tällä hetkellä Google+ on nimittäin kaikessa potentiaalissaan suomalaisille yhdentekevä vimpain yksinkertaisesti siksi, ettei kukaan käytä sitä.

Facebookin Timeline-tyylinen profiilisetti näyttää tosi hyvältä – mutta saa nähdä kauanko se kiinnostaa. F8-tapahtumassa julkistamillaan uudistuksilla Facebook joka tapauksessa ownasi Google+:n avoimeksi muuttumisen ihan 6-0.

EasterEgg: Netin suosituin kirjain ei välttämättä enää olekaan W-niinku-www tai e-niinku-email-ja-ecommerce, vaan Y. Netti on täynnä yyllisiä palveluita kuten YouTube ja Yfrog; Spotify, Storify, Spellify, Summify, Shopify; Ow.ly ja  Bit.ly. WhY?

2 comments

  1. Googlen tuotepäällikkö Bradley Horowiz eilisessä haastattelussa: “While we’re flattered by the early growth, acquiring users has never been an explicit goal for our field trial.”

    Google+ is still in its infancy like a wonder child whose capabilities are still unknown.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.