Maailmanloppu tulee
…Ainakin jos on uskominen ikivanhaa maya-intiaanien ennustusta (tai Roland Emmerichin elokuvaa), jonka mukaan maailma loppuisi vuonna 2012. Olkoon kuitenkin toivo kanssamme ja katsokaamme rohkeasti tulevaisuuteen. On aika tutustua, mitä uutta digitaalista vuosi 2012 tuo tullessaan.
Vuosi 2012 tuskin tuo mitään uutta ja mullistavaa teknologiarintamalla, vaan kehitys jatkuu loppuvan vuoden innovaatioiden pohjalta. Facebook kasvaa kasvamistaan, Google+ yrittää oikeuttaa olemassaolonsa. Nokia tuo markkinoille odotetut Windows Phonensa, ja kaikki teknologia on mobiilia ja sosiaalista.
Seuraavassa siis katsaus alkavan vuoden epäapokalyptisiin digitaalisiin ilmiöihin. Ennusteita varten on ammennettu materiaalia niin Quorasta, Mashablesta, CNN:ltä, Yleltä, Dreamgrow Digitalilta, muutamasta YouTube- ja SlideShare-esityksestä… Laiskuuttani en viitsi jokaista viittausta tekstiin linkata. Palapelin liimana toimii oma pelisilmä. Näillä ansioilla on aika katsoa tulevaisuuteen – aina vuoteen 2012 asti!
Sosiaalinen media keskittyy jo tuttuihin jättiläisiin
Yhteisöllisissä medioissa Facebook on kingi, ja on kingi myös vuonna 2012. Käyttäjiä on tällä hetkellä noin 800 miljoonaa ympäri maailmaa, ja miljardin raja ohitetaan varmasti pikapuoliin.
Suomessa Facebook-käyttäjiä on tällä hetkeltä noin kaksi miljoonaa, LinkedInin käyttäjiä noin 300 000, Twitterin käyttäjiä 100 000, Foursquaren käyttäjiä 30 000 – 50 000 ja Google Plussan käyttäjiä noin 20 000. Nämä ovat eri lähteistä kerättyjä arvioita.
Niin, Google Plussaankin on liittynyt kiitettävästi suomalaisia. He eivät kuitenkaan ole erityisen aktiivisia sisällöntuottajia – eivätkä kyllä ole yrityksetkään. Facebookin valta-asemaa Suomessa ei Google+ pysty horjuttamaan, ja palvelulla on kansainvälisestikin näytön paikka. Vuonna 2012 Plussan pitää lunastaa oikeasti paikkansa oikeasti hyödyllisenä yhteisömediana, tai se vaipuu unholaan.
Google+ ei kuitenkaan ole ainoa, joka on pyrkinyt viime aikoina jäljittelemään Facebookia. Myös Twitter on julkaissut brändisivumahdollisuuden (ominaisuus tullee Suomeen vuodenvaihteen jälkeen) ja LinkedInissä voi nykyään julkaista polleja.
Kaikkinensa sosiaalisen median käyttäjät keskittävät toimintansa jo etabloituihin jättiläisiin Facebookiin, Twitteriin ja muihin. Palvelut, kuten Quora tai vaikkapa Storify lähinnä jatkavat sosiaalisen median kokemusta ja tukevat sitä. Palveluissa halutaan nähdä vain sitä sisältöä, joka oikeasti kiinnostaa.

Buzzwordejä vuodelle 2012
Kuten sanottu, suuria mullistuksia ei teknologiarintamalla ole näkyvissä. Uudet trendit pohjaavat jo nähtyihin kehitysaskeliin. Kaikki tekeminen on sosiaalista. Erityisen kuumaa kamaa alkavana vuonna ovat seuraavat buzzwordit:
- Social Gestures eli sosiaaliset eleet: Facebookin kitkattoman jakamisen viitoittamana enää ei tarvitse erikseen painaa nappia jakaakseen toisella saitilla oleva uutisartikkeli nettiyhteisöön. Kaikki lukemasi, katsomasi ja kuuntelemasi näkyy automaattisesti myös Facebookissa.
- Social Shopping: Ostaminen netistä ja kimppadiilien jahtaaminen on jo tuttua huttua, mutta kauppatavan merkitys kasvattaa asemaansa Suomessa. Myös sijaintipohjaista sisältöä tulee lisää – yritykset, kuten Elisa ja McDonald’shan jo kokeilevat sijaintipohjaisia tarjouksia yhteistyössä Facebookin kanssa.
- Ei ‘Social’, vaan ‘Mocial‘: kaikki sosiaalisesta mediasta muuhun teknologiaan on entistä enemmän mobiilipainotteista. Vuoteen 2015 mennessä mobiilisurfaaminen ohittaa suosiossa perinteisen kiinteän yhteyden kautta surfaamisen.
- Second-screen experience: esimerkiksi iPadiin voi ladata sovelluksen, joka seuraa, mitä musaa kuuntelet tai vaikkapa mitä televisio-ohjelmaa katselet. Keräämänsä tiedon pohjalta sovellus tarjoaa aiheeseen liittyvää lisäsisältöä (videoita, kuvia tms.).
Televisio alkaa yhdentyä yhä enemmän nettisovellusten ja sosiaalisen median kanssa. Älykkäitä televisioita some-sovelluksineen on jo nähty, mutta niitä aletaan tunkea televisioihin entistä enemmän. Myös televisio-ohjelmat alkavat huomioida somea entistä paremmin – enää eivät FB-fanisivut ja oheisblogit riitä, vaan yhteisöt tuodaan kiinteäksi osaksi ohjelmia: sosiaalisen median keskusteluita näytetään omassa sivupalkissa varsinaisen lähetyksen aikana tai sitten juontajat ammentavat aiheitaan keskusteluista.
Last but not least: kuten jo nyt niin, niin monissa älypuhelimissa, kaikissa laitteissa tulee olemaan kosketusnäyttö. Saatamme myös nähdä näyttöjen uuden ulottuvuuden: taivuteltavat näytöt! Ainakin Nokia ja Samsung ovat lupailleet tuovansa bendable screens -laitteita markkinoille jo vuonna 2012.
Verkkoyhteisön hallinnoiminen vuonna 2012
Sosiaalisessa mediassa toimivien yritysten on vastaisuudessa keskityttävä pelkkien tykkäysten haalimisen sijasta laadukkaan sisällön tuottamiseen. Käyttäjien keskittäessä toimintansa jo tuttuihin yhteisöihin – Facebook, Twitter ja muut – fanisivujen on erotuttava muista entistä paremmin. Turhat monet sortuvat vain syytämään tavaraansa yleisölle keskittymättä yleisön aloitteisiin. Nyt tarvitaan suunnitelmallista, oikeasti tykkääjien kanssa kommunikoivaa yhteisöjohtamista. Laatua, laatua, laatua. Don’t jump the shark!
Yleisö haluaakin vastaisuudessa nähdä vain sisältöä, jonka kokevat itselleen merkitykselliseksi. Muu sisältö piilotetaan näkyvistä. Yritysviestinnässä tuleekin muistaa kultainen 80/20-viestintä, jossa jälkimmäinen luku on puhdasta mainontaa ja ensimmäinen yhteisöllisyyden nostamista.
Toinen merkittävä kehityssuunta sosiaalisessa mediassa on uuden yksityisyysideologian synty. Yksityisyydensuojakeskustelu repeytyy kahtaalle: yhtäältä ihmiset haluavat entistä tarkemmin säätää netidentiteettinsä julkisuutta, toisaalta yhä enemmän ja yhä erikoisempaa sisältöä päästetään julki. Jotkut maalailevat jopa someähkyn kauhukuvaa, jossa ihmiset hylkäävät nettiseikkailut kaikkinensa. Se ei kuitenkaan kuulosta realistiselta. Toisin sanoen Roland Emmerich voisi tehdä aiheesta leffan.
EasterEgg: Yksi lempparisanoistani tech-saiteilla on englanninkielinen termi ‘startup’, jolla viitataan vastikään perustettuun, jotain hienoa innovaatiota kehittelevään pikkuyritykseen. Termi ei ole millään tavalla uusi, joten tulevan vuoden 2012 buzzwordistä ei ole kyse. Esittelen kuitenkin yhden hauskan startupin, jonka ideana on mahdollistaa nettisivun luominen parilla napinpainalluksella. En ole Pen.ion kaikkiin mahdollisuuksiin perehtynyt, mutta pienelläkin vaivalla voi ihan perusfiksuja sivuja luoda – jos esimerkiksi blogin perustaminen ei kiinnosta.
1 comment