Mitä traileri kertoo Expendables-jatko-osasta?

The Expendables 2 Stallone Schwarzenegger Willis
The Expendables 2 on edeltäjäänsä viihteellisempi väkivallan ylistyslaulu.

Tutkimuskohteena The Expendables 2 -traileri

Kesällä rytisee, kun elokuvateattereihin saapuu kokonainen konkkaronkka mielenkiintoisia toimintajännäriseikkailuja: Prometheus, The Dark Knight Rises ja The Expendables II.

Noin kuukausi takaperin kerroin uuden Alien-elokuvan trailerin saaneen punttini tutisemaan. Niin tekee myös Sylvester Stallonen ja sekalaisesti legendaarisen köriläsköörin tähdittämä The Expendables -jatko-osa. Palkkasotilasjoukkion seikkailuille luvattiin jatko-osaa melkeinpä ennen ykkösen ensi-iltaa pari vuotta sitten, ja siitä lähtien netissä on paljon spekuloitu, kenet kaikki uudessa all star -toimintaräiskinnässä nähdään.

Ensimmäinen Expendables oli itsetarkoituksellisen aivoton räiskintäleffa, joka ratsasti kasarikliseillä alusta loppuun. Elokuva oli erittäin viihdyttävä ja onnistunut, mutta pienenä pettymyksenä Bruce Willis ja Arnold Schwarzenegger heittivät vain lyhyet cameot yhteisessä kohtauksessa. Neuvottelu CIA-agentti Brucen sekä Syltyn että Arskan esittämien palkkasoturien kesken oli kuitenkin omalla tavallaan merkityksellinen ja sisälsi paljon hyvää läppää.

Viimein kaikki kasaritoimintaleffafanit voivat huutaa hurraata: Expendables 2:n virallinen traileri on julkaistu – lunastaen vuosien odotuksen siitä, että Stallonen lisäksi myös Bruce ja Arska ovat valkokankaalla kunnolla rytisemässä. Heidän lisäkseen legendarosterille on kiinnitetty “uusina kasvoina” Chuck Norris ja Jean Claude Van Damme. Viiden tähden eeppisyyttä termin kaikissa merkityksissä siis!

Mutta mitä siis onkaan luvassa elokuvassa The Expendables 2? Virallinen traileri vastaa. 

Shoot something!

Stallone, Willis ja Schwarzenegger tarttuvat aseisiin.

Barney Rossin johtama soturijoukko jatkaa bisneksiään syrjäytettyään Vilenan saarta hallinneen sotilasjuntan. Pari uuttakin solttua on riveihin saatu, ja toinen heistä on palkkasoturin uraa aloitteleva tarkk’ampuja.

CIA-agentti Mr. Church tulee kuitenkin perimään kalavelkoja Vilenan keikasta ja nakittaa soturipossen uuteen hommaan: Van Dammen esittämä pahis on saanut haltuunsa kasan ydinaseita, ja hänet on pakko pysäyttää hinnalla millä hyvänsä. Selvitäkseen tehtävästä Ross ottaa onnensormuksen ohella mukaansa vielä pari vanhaa kaveria, muun muassa Trenchin, joka oli myös neuvottelemassa Vilena-keikan hoitamisesta.

Ajojahti alkaa, crash-boom-bang, ja miestä kylmenee. Churchin (Willis) ja Trenchin (Arska) todellinen suhde Stallonen johtamaan palkkasoturijoukkoon jää hieman epäselväksi. Kaksikko nähdään hyppäämässä autoon ja pakenevan luodeilta, mutta missä ovat muut soturit? Voisiko olla, että kaksikko pelaa Rossin selän takana omaan pussiin? Suoranaisissa sankarihommissa heitä ei trailerissa nähdä.

Varmaa on kuitenkin se, että Stallone ottaa kunnolla matsia Van Dammen kanssa. Kyseessä on matsi, jota en koskaan olisi odottanut näkeväni, mutten enää voisi elää näkemättä. Kulostaa kunnon Godzilla vs King Kong -tyyliseltä ottelulta. Van Dammen iskeminen pahisrooliin tuntuu itse asiassa hyvinkin sopivalta, sillä loppupeleissä kaikki hänen sankarihahmoistaan ovat aina olleet sellaisia semiveemäisiä vinoilijoita.

Tietysti uusien kasvojen ohella nähdään liuta ykkösestä tuttuja kasvoja: Jason Statham, Terry Crews ja Dolph Lundgren muun muassa. Chuck Norris on omassa ilmiömäisyydessään hauska lisä sankaritiimiin, vaikken erityisemmin tyyppiä fanitakaan.

I’m back!

Joka tapauksessa on annettava isot propsit siitä, että kaikki vanhat superstarat pääsevät EXP2:ssa kunnolla toiminnan makuun.

No okei, Norrisin kierrepotkua ei trailerissa nähdä, mutta tärkeämpänä pidänkin sitä, että Stallone, Willis ja Van Damme nähdään hutkimassa. Ja se, että Arnold heittää vitsin ja ampuu konekiväärillä, on jo tarpeeksi takaamaan tämän kesäleffan onnistumisen.

Expendables-elokuvat ovat fan serviceä parhaimmillaan, ja tänäkin kesänä luvassa on korkeaoktaanista, genretietoista machoräiskintää ja nippukaupalla sopivasti ontuvia onelinereita. Kunhan muistaa jättää aivot leffateatterin narikkaan (ja käyttää jotain mobillisovellusta Van Dammen ja Stallonen epäselvän höpinän tulkkaamiseen) niin luvassa on tiukkaa väkivaltaviihdettä koko rahalla.  It’s time to reload – and I can’t wait!

4 comments

  1. Erittäin hyvä yhteenveto! Itse olen sitä mieltä, että kakkososan on tällä kertaa kohtuullisen helppo olla ykkösosaa parempi. Ykkönen yritti olla jollain tasolla vakava, mutta jatko-osa tuntuu ottavan paljon rennommin, joka toiminee tämänkaltaisessa toimintarainassa paljon paremmin.

    Norrisin osuus lopullisessa pätkässä jää vielä arvoitukseksi. Traileri avasi maailman kuninkaan osuutta erittäin vähän, mutta toivoa sopii, että teatterissa kajahtaa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.