Cult Sure: Flash Gordon on muutakin kuin se Queenin biisi

Flash Gordon, he'll save everyone of us!

Kaikki ovat kuulleet rock-yhtye Queenin eeppisen Flash Gordon -tunnarin, mutta kuinka moni on nähnyt itse elokuvan?

Näin vuonna 1980 valmistuneen tieteisseikkailun joskus pienenä kerran tai pari, mutta Red Sonjan tapaan löysin elokuvan uudelleen vasta vuosia myöhemmin DVD-alelaarista. Elokuvalla onkin näin aikuisemmalla iällä katsoessa paljon yhteistä Red Sonjan kanssa siinä mielessä, että tuotantoon on kyllä panostettu mutta campiksihän se homma vaan auttamatta menee (Flashin kohdalla tyylivalinta on sentään tahallinen).

Universumin valtiaaksi väitetty keisari Ming Armoton päättää tuhota Maan ja alkaa ryöpyttää planeettamme myrskyillä, maanjäristyksillä ja muilla tuhoisilla luonnonilmiöillä.

Mullistusten keskellä jalkapalloilija Flash Gordon ja kiinteistöagentti Dale Arden suorittavat pakkolaskun suoraan tiedemies Hans Zarkovin salaiseen laboratorioon. Pähkähulluksi mollattu Zarkov on ainoa, joka tietää Mingin aikeista. Hän puijaa vieraansa avaruusalukseen, joka suuntaa kohti Mongo-planeettaa tavoitteena estää maapallon tuhoutuminen.

Kolmikko vangitaan ja Flash määrätään teloitettavaksi. Sankari kuitenkin pakenee keisarin kiimaisen tyttären, prinsessa Auran avulla. Flashin onnistuu yhdistää kaikki Mingin sortamat ja keskenään sotivat kansat hirmuvaltiasta vastaan. Uusine kavereineen Flash lähtee kuokkimaan Mingin ja Dalen häihin, ja on aika suuren loppuhuipennuksen.

Seikkailun varrella vältellään Jeremy Ironsin ja C3PO:n yhdistelmän Klytuksen aivopesuja, kohdataan lintumiehiä, osallistutaan Timothy Daltonin macho-testeihin – ja tietysti rakastutaan.

Buster Crabbe alkuperäisenä Flash Gordonina. Kuvalähde: Universal Pictures/The Kobal Collection.

Juoni ei tarjoa paljoa uutta mutta tuotantoarvot ovat kohdallaan, kiitos legendaarisen tuottaja Dino De Laurentiis’n. Hänen tavoitteenaan olikin tehdä kunniaa alkuperäisille sarjakuville ja elokuville. Tosifanien mukaan hommassa onnistutaan komeasti.

Omalla kohdalla camp-henkisyyden arvostamisessa kesti, mutten koskaan ole voinut olla ihastelematta mahtavia lavasteita, puvustusta ja Queenin sorvaamaa soundtrackiä. Sulokasta Ornella Mutia tietenkään unohtamatta…

Suosittelen kaikille scifin ystäville, joilla on pilkettä silmäkulmassa!

Ornella Muti Flash Gordon 1980 Princess Aura
Sensuelli prinsessa Aura vedättää miehiä seksin avulla. Max Von Sydowin esittämä keisari-isi ei tykkää.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.