Kuukauden Digilluusio: MTV3 on Twitterin sanansaattaja

"Uuuh! Iiihana olla taalla!" Putous-hahmo Karim Z. Yskowitz on kävelevä Twitter-mainos.

Twitter on kovassa kovassa nosteessa – kiitos MTV3:n

Twitterin tie suomalaisten somekäyttäjien sydämiin on ollut pitkä ja kivikkoinen, mutta viimein tunnelin päässä näkyy valoa. Facebook jatkaa Suomen suosituimpana sosiaalisen median palveluna, mutta vuonna 2013 kilpailu yhteisömedioiden kuninkuudesta kiristyy.

Kuten kuukauden takaisessa Digilluusio-artikkelissa mainitsin, yhä useampi suomalainen on viime kuukausien aikana löytänyt mikroblogi Twitterin.

Facebookilla on tällä hetkellä noin 2,1 miljoonaa suomalaiskäyttäjää, kun taas Twitterillä on noin 100–120 000. Twitterin suosio kuitenkin kasvaa Suomessakin jatkuvasti, eikä se enää ole pelkästään pienten hc-nörttipiirien viestintäväline. Tästä saamme kiittää suomalaisen mainostelevision voimaa.

Liityin Twitteriin syksyllä 2009 kouluprojektin takia. Minulla, kuten kurssitovereillanikin, kesti pitkään kiinnostua. Facebook oli jo vakiinnuttanut asemansa Suomen someykkösenä, joten 140 merkin Twitter tuntui turhalta. Miksi twiittailla pienellä porukalla, kun Facebookin kautta tavoitti massoja? Twitter tuntui jenkkiviihdyttäjien temmellyskentältä suomalaisen kommunikointikanavan sijaan.

Vasta myöhemmin tajusin, miten kätevä väline Twitter oli uutistoimittajalle esimerkiksi kansainvälisten uutistoimistojen seuraamiseen.

Twitter pysyi pitkään seurantatyökaluna, muttei kommunikointiin. Kesti vuosia ennen kuin aloin löytää kavereitani Twitteristä, mutta ehkä hekin keskittyivät lähinnä jakamaan linkkejä, eivätkä niinkään asioita omasta arjestaan. Heillekin Twitter oli kirjaimellisesti työkalu, jonka avulla verkostoiduttiin ja jaettiin omaan alaan liittyviä uutisia ja ilmiöitä.

Somen valta syntyi poliittisista kahnauksista

Sosiaalinen media on kasvattanut poliittista vaikutusvaltaansa vaali vaalilta. Eduskuntavaaleja 2011 taidettiin pitää ensimmäisinä “sosiaalisina vaaleina”. Ehdokkaat mainostivat itseään eri alustoilla ja äänestäjät hakivat tietoa ja jakoivat sitä aivan uudella tavalla. Ilmiön havaitsivat myös uutistoimistot, jotka alkoivat seurata keskusteluita ja ilmiöitä tiiviisti. Harva toimisto tuntui kuitenkaan vielä itse tuottavan sisältöä sosiaaliseen mediaan – pois lukien MTV3 Uutiset, joka alkoi tehdä Facebook-liveseurantaa puolueiden johtajien väittelyistä ja vaali-illasta.

Eduskuntavaaleissa someaktiviteetit keskittyivät enimmäkseen Facebookiin ja blogeihin, kun taas Twitteriin alettiin “virallisesti” kiinnittää huomiota vasta presidentinvaaleissa 2012. Mutta silloin muutos olikin valtava, ja Twitter rysäytti itsensä näyttävästi valtavirtaan.

Sekä MTV3 että Yleisradio liittivät vaalivalvojaisiinsa sosiaalisen television kerroksen. Suoran televisiolähetyksen ajan ruudussa näkyi jatkuvasti päivittyvä tekstikenttä, joka oli varattu Facebook-päivitysten ohella myös aiheeseen liittyville Twitter-viesteille. Twiittejä seurattiin ja kommentoitiin vaalilähetyksissä, ja ainakin MTV3 Uutisilla oli myös vaaleille omistettu Twitter-tili.

#Somesomelaisille ja muita Maikkarin sosiaalisia ilmiöitä

The Tweet Cometh!
Muutkin toimijat osaavat, mutta MTV on Suomen tv-medioiden innokkain some-koekaniini

MTV Media on niin uutis- kuin viihdepuolella aina pyrkinyt olemaan edelläkävijä teknologioiden adoptoinnissa.

Vuosituhannen vaihteessa aloitettu TV-chat tuntuu tätä nykyä tuntua äärimmäisen lapselliselta, mutta kyseessähän on sosiaalisen television innovatiivinen esi-isä. Chat saattaa pikku hiljaa vaipua unholaan, mutta nyt MTV on ottanut kontolleen nykyaikaisen sosiaalisen television – ja samalla Twitterin – profetian levittämisen.

Sosiaalinen televisio yhdistää – tämä saattaa tulla yllätyksenä, kannattaa istua – sosiaalista mediaa perinteiseen televisiolähetykseen. Yksinkertaisimmillaan (mikä on tietysti hyvin verrannollinen käsite) sosiaalinen televisio voi tarkoittaa sitä, että tv-ruudussa näytetään lähetyksen seuraajien Twitter-kommentteja kesken lähetyksen. Sosiaalinen televisio kehittyy jatkuvasti, ja palveluntarjoajat keksivät uusia tapoja hyödyntää sovelluksia (kuten GetGlue) ja second-screen experienceä osana lähetystään. TV-tuotannoilla on käsissään täysin uusi markkinointi- ja sisällöntuotantokanava, kun katsomme televisiota ja samalla selailemme mobiilinettiä sohvalla.

Kokeiltuaan sosiaalisen television mahdollisuuksia vaalimittelöissä MTV on laajentanut sosiaalisen median palveluiden repertuaariaan upottamalla Instagram-kuvia Big Brother -ohjelmaan. Lisäksi kaikissa suorissa BB-lähetyksissä oli ruudussa kumulatiivinen ja samalla reaaliaikainen twiittilaskuri. Twitter onkin tällä hetkellä merkittävin väline MTV3:n somehyödyntämiselle, ja Twitter-hehkutuksen keihäänkärki on tammikuussa jälleen alkanut viihdeohjelma Putous.

Toki muutkin kanavat hyödyntävät tätä hiljalleen suomalaiseen somemaailmaan hiipinyttä palvelua. Muun muassa Nelosen Hyvät ja huonot uutiset -viihdeohjelmalla oli oma hashtaginsa, jolla pyrittiin herättämään keskustelua ohjelman ympärillä. Ja onhan Nelosella tehty oikeita innovaatioitakin: The Voice of Finland -kykykilpailu teki sosiaalisen television uudisraivaamista hyödyntämällä sosiaalista musiikkipalvelu Spotifyä äänestysvälineenä.

Nelosen, Yleisradion ja muiden medioiden Twitter-läsnäolot eivät kuitenkaan ole nousseet yhtä vaikuttaviksi ilmiöiksi kuin MTV3:n tuotannot.

Sen lisäksi, että Putouksella on oma virallinen Twitter-tilinsä, sarjassa esiintyy sketsihahmo Karim  Z.Yskowitz, joka hehkuttaa sosiaalista mediaa, erityisesti Twitteriä. Hänestä tuli välittömästi Twitterin suomalainen mainosmies, jonka hokemasta kehittyi supersuosittu Twitter-hashtag #somesomelaisille. Twitteristä tuli myös osa Putouksen markkinointia – jopa ohjelmatietoihin upotettiin tietoa hashtagista #putous.

Hashtagien avulla kuka tahansa voi seurata itseään kiinnostavia keskusteluita Twitterissä ja muissa “risuaitatunnisteita” tukevissa palveluissa. MTV3:n Spotti-blogin mukaan syksyn 2012 Big Brother sai valtavaa näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa: pelkästään Twitterissä kauden aikana kerättiiin yli 30 000 twiittiä #bbsuomi-hashtagilla. MTV hehkuttaakin Big Brotheria Suomen sosiaalisen median TV-kuninkaaksi.

Twitter has arrived

Vuosien hiljaisen soluttaututumisen jälkeen Twitter on viimein tunkeutunut osaksi somelaisten lisäksi suomalaisten arkea. Toki sillä on vielä pitkä matka Facebookin käyttäjälukuihin, mutta älypuhelinten yleistyminen ja suuri mediahuomio ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan.

Käyttäjämäärät kasvavat ja hashtag-keskustelut aktivoituvat, eikä Twitter ole enää pelkkä työväline. Facebook säilyttää paikkansa kätevänä yhteydenpitovälineenä, mutta kilpailijat alkavat olla entistä suositumpia jakopalveluita. Muiden tekemisiä väijytään edelleen pääasiassa Facen kautta, mutta omat tekemiset tuodaan esille esimerkiksi Twitterin ja Instagramin kautta.

Toki Twitterillä on rajoituksensa. Ominaisuudet ovat varsin riisutut verrattuna Facebookiin, ja yhteen viestiin mahtuu vain se kuuluisa 140 merkkiä. Kuitenkin on ilo huomata omassakin Twitter-käytössä suurta draamankaarta. Kun vielä kolmisen vuotta sitten ajattelin palvelun olevan täysin turha, näen sen viimein varteenotettavana Facebookin haastajana. Ehkä Twitterin menestyksen avain onkin se, että FB:ssa nysväillään kavereiden kanssa, mutta Twitterissä on luvassa yllätyksiäkin?

Kolmas Film February starttaa muutaman päivän päästä HurraaKerkossa. Luvassa arvosteluja ja videoita vaihtoehtoisista maailmoista. Stay tuned!
Kolmas Film February starttaa muutaman päivän päästä HurraaKerkossa. Luvassa arvosteluja ja videoita vaihtoehtoisista maailmoista. Stay tuned!

Easter Egg: Maanantaina vietettiin jälleen kansainvälistä Community Manager Appreciation Daytä, minkä kunniaksi suomalaiset yhteisöjohtajat kokoontuivat Tampereelle CMAD2013-konferenssiin. Päivä oli täynnä mielenkiintoisia esitelmiä, jotka käsittelivät verrattain pientä toimialaa monesta näkökulmasta. Mm. esitykset parvityöskentelystä ja henkilöbrändäämisestä toivat yleissivistävää maustetta. Ehkä olisin kaivannut lisää yhteisöviestintää koskevia lessons learned -tarinoita ja käytännön best practices -kokemuksia eikä pelkkiä yleisesittelyitä. Joka tapauksessa oli hienoa ja tavallaan avartavaa tavata virkaveljiä. Fröken Senjan keissi luonnollisesti kiinnosti, ja erityisplussaa CMAD2013 saa Antti Isokankaan kutsumisesta puhumaan – olen seurannut hänen tekemisiään jo Veli-lehden ajoista asti. Kiitos CMAD:in järjestäjille, ensi vuonna toivottavasti uudelleen!

5 comments

  1. Kuinka paljon MTV3 on maksanut tästä blogista?
    Itse olen ollut Twitterissä vuodesta 2011. Kyllä se vieläkin tuntuu kovin tyhjältä ja merkityksettömältä suomalaisten osalta. Olen skeptisempi sen tulevasta merkityksestä Suomessa kuin blogin allekirjoittanut.

    1. Kiitos palautteesta! Toki Twitterillä on paljon työtä vielä edessään, mutta uskon sen suosion ja vaikutuksen kasvavan tulevaisuudessa. Kysymyksesi sponsoroinnista paljasti markkinaraon – olisi tosiaan pitänyt pyytää tästä jotain 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.