Kuukauden Digilluusio: Instagram-suodatinten merkitys amatöörikuvaajille (ja Nokialle)

The Mo-Fo returns!
The Mo-Fo returns!
The Mo-Fo returns with filters from the days of yore

Windows Phone tarvitsee Instagram-tuen

Verkossa on jo pitkään ollut valloilla visuaalisuuden aikakausi. Jaamme kuvia niin Facebookissa, Twitterissä kuin Pinterestissä. Janoamme infograafeja. GIF-animaatiot ja vinet ovat tämän hetken kuumin nettihuumorin muoto. Hypetetyimmän kuvien airueen, Instagramin, puuttuminen sovellusvalikoimasta kuitenkin kaivertaa Windows Phone -käyttäjää.

Paljon on tapahtunut mobiilivalokuvauksen saralla sen jälkeen, kun viimeksi aiheesta kirjoitin. Kännykkäkamerat ovat ottaneet huikean harppauksen niin pikselimäärissä kuin muissakin ominaisuuksissa, ja mobiililaitteella kuvaamisesta on tullut arkipäivää. Vaikka nykyteknologialla on tapana kehittyä lyhyessä ajassa suurin harppauksin, en olisi taannoin uskonut kuvaamisinnostuksen penetraation olevan jonain päivänä näin korkealla tasolla.

Etenkään en olisi aavistanut, että vain muutaman ruudunnapautuksen kautta päällystäisimme kuvia mitä erikoisimmilla efekteillä.

Mikä Instagram?

Instagramin suosio on ollut huikeaa: kuuden ihmisen voimin rakennettu palvelu on muutamassa vuodessa kerännyt noin 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Instagram on siis mm. iOS- ja Android-laitteille ladattavissa oleva mobiilisovellus, jonka avulla käyttäjä voi lisätä valokuviinsa tehostefilttereitä, jotka vaikuttavat kuvan valotukseen ja kehystykseen. Sosiaalisten liitännäisten avulla Instagram-palveluun ladattuja kuvia on myös helppo jakaa esimerkiksi Facebookissa.

Image is everything

Kriitikot tuomitsevat Instagramin valmiit tehosteet pelkkänä retrohömpötyksenä, jonka avulla pyritään korvaamaan aidon kuvaussilmän puute.

Vanhan koulukunnan valokuvaajat joutuivat miettimään kompositioita paljon tarkemmin ja valitsemaan kuhunkin kuvaustilanteeseen sopivan filmin, kun taas nyt kuka tahansa amatööri voi sohaista älypuhelimella samankaltaiset efektit kasaan muutamassa sekunnissa. Työ ei siis vaadi efortia ja aiheuttaa vaan häiritsevän kuvatulvan turhanpäiväisistä aiheista.

Instagramin synnyttämä filtterikulttuuri mahdollistaa kuitenkin sen, että keskinkertaisista kuvista tulee hyviä ja hyvistä upeita. Mikä tärkeintä, filtterit auttavat taviskuvaajaa muokkaamaan kuvan tunnelmaa ja antamaan sille erityistä merkitystä.

“You’re sharing not just what you see but also how you feel about it, a crucial element of visual communication previously accessible only to pros with pricey equipment.”

Jonathan Keats, WIRED

Lisäksi Instagramin kaltaiset, niin sanotusti matalan kynnyksen mobiilisovellukset rohkaisevat kokeilemaan ja kehittymään. Käyttäjillä on silmää kompositiolle, valotukselle ja sille, miten kuvasta voi tehdä merkityksellisen myös muille kuin itselle. Teknologiakolumnisti Clive Thompson komppaa Keatsia.

“Today’s tech is often blamed for producing a generation of people who stare at screens. But sometimes it opens up a new window on the world.”

Clive Thompson, WIRED

Instagram tulossa Windows Phonelle?

Nokian Lumia-puhelinten käyttäjiä Instagramin mahdollisuudet eivät kuitenkaan lämmitä, sillä Windows Phonelle ei edelleenkään ole omaa Instagram-sovellusta.

Tämä on merkittävä puute WP:n sovellusvalikoimassa. Mashablen Christina Warrenin mukaan kyse ei ole pelkästään käyttäjien tarpeista, vaan Windows Phone -käyttöjärjestelmän vetovoimasta. Instagramilla (ja sen puutteella) on symbolinen merkitys.

Having (or not having) support for Instagram is a sign that a platform matters. It will be really hard to convince independent developers to invest in Windows Phone, for either apps or mobile web support, if the biggest and most important players aren’t there.”

Christina Warren, Mashable

Windows Phone tarvitsee Instagramia…

Hyödynsin filttereitä taannoin blogivideossa, jossa muisteltiin yhteisiä hetkiä rikkoutuneen tietokoneen kanssa. Klikkaa kuvaa katsoaksesi videon.
Hyödynsin filttereitä kuvastaakseni nostalgiaa ja lämmintä haikeutta taannoisessa blogivideossa, jossa muisteltiin yhteisiä hetkiä rikkoutuneen tietokoneen kanssa.

…Mutta toisaalta, tarvitsevatko WP-käyttäjät Instagramia? Lumiaa vaalivan amatöörikuvaajan ei itse asiassa välttämättä tarvitse surkutella.

Instagramin suosion vanavedessä isoimmille mobiilikäyttöjärjestelmille (ja myös desktopille) on julkaistu roppakaupalla samankaltaisia kuvanmuokkausmahdollisuuksia tarjoavia sovelluksia. Windows Phonelle voi ladata esimerkiksi varsin pätevän Lomogram-kuvanmuokkaussovelluksen, eivätkä vaihtoehdot toki siihen lopu.

Instagram saattaa pian saapua Windows Phonelle

Monille filtterihifistelijöille sen aidon ja alkuperäisen Instagramin puuttuminen Windows Phonen sovellusvalikoimasta estää hankkimasta esimerkiksi Lumiaa. Hätä ei kuitenkaan välttämättä ole tämän näköinen – vaikkei Instagram ole virallisesti ilmoittanut suunnitelmia WP:n tukemiseksi, on oman Windows Phone -sovelluksen julkaisua huhuttu jo toukukuulle 2013.

Instagram olisi erittäin tervetullut lisäys sovellusvalikoimaan, ja varmasti liittyisin palveluun jos mahdollista. Jos huhu ei kuitenkaan konkretisoidu, muistan, että Instagram-palvelu on kuin omistajansa Facebook – isoin, muttei korvaamaton.

Respect the Tamiweek - and join us in celebration of Tami on Facebook!
Respect the Tamiweek – and join us to celebrate the awesome Tami on Facebook!

Easter Egg: Lätkän MM-kisojen ajan HurraaKerkon Facebook-sivulla juhlistetaan legendaarista Juhani Tammista. Tamiweekiin osallistujat pukeutuvat sliipatusti ja kirjoittavat 3.5 – 19.5. ajan tajunnanvirtamaisia statuksia, jotka saavat tavallisetkin arjen tapahtumat kuulostamaan eeppisiltä. Tervetuloa tapahtumaan nostamaan kisafiilistä, kitisijät stay out this event! Br wannabe tiger KL #27

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.