TOP 10 Queen-biisiä

Queen bändi parhaat biisit
Luvassa kymmenen kuninkaallista kappaletta.
Queen bändi parhaat biisit
Luvassa kymmenen kuninkaallista kappaletta.

Varoitus: listalla ei ole Bohemian Rhapsodyä

Queen on todella kiehtova bändi. Yhtye kokeili rohkeasti eri musagenrejä rockista diskoon, ja onnistuneesti: tuotannosta löytyy niin The Show Must Go Onin kaltaisia melodramaattisia stadion-anthemeita kuin Fat Bottomed Girlsin tyylisiä huumorilauluja. Michael Jacksonin tapaan Queeniltä löytyy sopivaa materiaalia tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Vaikka mahtavalla äänellä ja huikealla lavakarismalla varustettu Freddie Mercury oli vangitseva keulahahmo, eivät nelikon muut jäsenet jääneet hänen varjoonsa biisejä tehdessä. Arvostukseni Queenin biisintekotaitoja kohtaan nousee jatkuvasti, ja nyt voin jo kutsua itseäni todelliseksi faniksi.

Niinpä on aika jatkaa TOP 10 SUMMERIA HurraaKerkon kymmenellä Queen-suosikilla.

#10 Flash Gordon -soundtrack (1980)

Kulttielokuva Flash Gordon De Laurentiis arvostelu
He’ll save everyone of us, Queen lupaa.

Flash Gordon on muutakin kuin se Queenin biisi. Näin totesi Cult Sure viime kesänä. Jännitettä luovalla pianolla, korkealentoisella yhteislaululla ja leffasta lainatuilla äänitehosteilla maustettu tunnuskappale on varmasti monille tuttu, vaikkei itse elokuva olisikaan. Queen vastasi leffan koko soundtrackin säveltämisestä, ja luvassa on scifi-fantasiaa aplenty. Synavetoiset Ming’s Theme, The Ring ja The Kiss ovat muutamia vetovoimaisia esimerkkejä. By the way, Brian Blessed tokaisee elokuvassa fraasin “Who wants to live forever?” 

Katso myös arvostelu Flash Gordon -elokuvasta

#9 Another One Bites The Dust

Albumilta The Game (1980)

Yksi syy Queenin monipuolisuuteen on varmasti se, miten kaikki bändin jäsenet osallistuivat sävellystyöhön. Basisti John Deacon joutui kuitenkin suostuttelemaan rumpali Roger Tayloria pitkään saadakseen tämän teippaamaan rumpunsa diskosoundin saamiseksi. Voitelu kannatti, sillä Another One Bites The Dustista tuli yksi Queenin parhaiten myyvistä sinkuista. Sopivan nilerodgersmainen kitara ja Freddien käheä ääni tuovat eloa monotoniseen diskojytään.

#8 We Will Rock You

Albumilta News Of The World (1977)

Queenin yksi kuuluisimmista biiseistä ansaitsee luonnollisesti paikan listalla, mutta valitettavasti biisin teho on kulunut tehosoiton ja loputtomien cover-versioiden myötä. Minimalistisesta sovituksesta huolimatta uhoa löytyy vaikka muille jakaa, ja ikonisen biitin tunnistaa aina.

#7 One Year Of Love

Albumilta A Kind Of Magic (1986)

Queenillä oli kovat piipussa Highlander-elokuvan soundtrackillä, jonka biiseistä suuri osa löytyy A Kind Of Magic -levyltä. Saksofonilla säestetty balladi on puhtaassa ällöromanttisuudessaan aivan mahtava (“It’s always a rainy day without you“) – meininki on niin makeaa, että kuuntelija tarvitsee insuliinia. Pahoittelut dubatusta leffakohtauksesta, ei ollut originaalia tarjolla, mutta biisi tukee oivallisesti kohtauksen flirttailevaa tunnelmaa.

#6 I Want It All

Albumilta The Miracle (1989)

Mahtipontisessa I Want It Allissa vetoaa etenkin biisin intro. Freddie heittää sekaa omiaan, kun kööri laulaa Queenille ominaisen harmonisesti kertosäettä. Brian May päräyttää perään komeat kitararevitykset; kunnianhimoisesti otsikoitu rock anthem totisesti saa arvoisensa no bullshit -aloituksen.

#5 Gimme The Prize

Albumilta A Kind Of Magic (1986)

Highlanderin pääpahiksen tunnarina käytetty Gimme The Prize on rock-revittely, josta ei rosoa puutu. Biisi maalaa kertojastaan uhkaavan kuvan, ja elokuvan hahmojen lailla laulun päähenkilö metsästää Palkintoa. Värssy “I am the master of your destiny” tiivistää kappaleen eläimellisen eeppisyyden.

#4 Who Wants To Live Forever

Albumilta A Kind Of Magic (1986)

Tiedetään – jo kolmas biisi samalta albumilta. Kaikille mielensäpahoittajille kuitenkin tiedoksi, että Highlander on yksi lempielokuvistani, joten pientä kotiinpäin vetoa oli pakko harrastaa. Who Wants To Live Forever on Flash Gordonin tunnarin tapaan kappale, jonka suuri yleisö tunnistaa ilman leffan näkemistäkin. Melodia huokuu haikeaa melankoliaa ja lyriikat kaunista kohtalokkuutta, ja muiden Highlander-soundtrackin biisien tapaan balladi nivoutuu täydellisesti elokuvan juoneen.

#3 Mother Love

Albumilta Made In Heaven (1995)

Queen Wembley Freddie Mercury
Freddie oli uniikilla äänellä siunattu, eleillä ja melodramaattisuudella vangitseva esiintyjä.

Vaikka lista ei ole vielä ehtinyt loppuhuipennukseen, on joutsenlaulun aika. Freddien elämän lähestyessä vääjäämätöntä loppua bändi ahkeroi studiossa. Viimeisillä voimillaan (ja lääkkeiden ja viinan avulla) Freddie purkitti kasan biisejä, joita ei saatettaisi lopulliseen muotoonsa laulajan elinaikana. Kirjaimellisesti viimeiseksi äänitykseksi jäi riipaiseva balladi Mother Love. Laulaja ei jaksanut purkittaa viimeistä säkeistöä, vaan voimiensa ehdyttyä lupasi palata seuraavana päivänä. Sellaista ei Freddielle kuitenkaan tullut, joten Brian May hoiti viimeiset lauluosuudet palattuaan studioon pari vuotta Freddien kuoleman jälkeen. Vaikka biisistä aistii uhkaavan kohtalon, jaksaa Freddie vielä nousta komeisiin korkeuksiin “Out in the city…” -kohdassa.

#2 Don’t Stop Me Now

Albumilta Jazz (1978)

Bändin jäsenten mukaan Freddien sukellusta homoklubimaailmaan kuvastava Don’t Stop Me Now on musiikillinen höyryjuna, joka ei suostu pysähtymään. Trippailevat lyriikat kuvastavat biisiä osuvimmin: kyseessä on totisesti rakettimatka Marsiin. Kielikuvia vilisevä ralli on täynnä pidättelemätöntä elämäniloa, minkä ansiosta biisi riemastuttaa kuulijaa kerta toisensa jälkeen.

#1 The Show Must Go On

Albumilta Innuendo (1991)

Iso, isompi, Show Must Go On. Klikkaa kuvaa kuunnellaksesi Spotifyssä.
Iso, isompi, Show Must Go On.

Jälleen omaelämäkerrallisesti, listan ykkönen kertoo Freddien tahdosta jatkaa esiintymistä AIDS-tuomiosta huolimatta. Listalla on jo käytetty adjektiiveja kohtalokas tai dramaattinen. The Show Must Go On on kuitenkin niitä molempia kolmanteen potenssiin ja eeppinen Isolla Eellä. Upeat harmoniat, isot synat ja kitarat ja päättäväinen sanoma yhdistyvät Queenin isoimmaksi, täydellisimmäksi biisiksi. Majesteettinen anthem iskee luihiin ja ytimiin, ja niinpä se ansaitsee paikan Queen-suosikkinani.

Mitä biisejä sinä olisit valinnut listalle? Kerro kommenteissa tai Facebookissa.

Aiemmin TOP 10 -sarjassa: HurraaKerkon HIM-suosikit.

Edit 2017: Janoatko lisää biisilistoja?  Lue esimerkiksi Daft Punk -suosikeistani tai fanittamistani videopelimelodioista.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.