TOP 11 Nostalgia Critic -jaksoa

nostalgia critic doug walker
“Hello, I’m The Nostalgia Critic, I remember it so you don’t have to.”

Viihdyttävimmät Nostalgia Critic -jaksot

AVGN-hehkutusten jälkeen on aika nostaa jalustalle toisen retroilevan nettikriitikon tuotannon helmiä.

Doug Walkerin That Guy With The Glasses -sivustosta on vuosien aikana kehittynyt suuri kriitikoiden yhteisö, jonka jäsenet tuottavat leffa-, peli-, musiikki- ja sarjakuva-arvosteluita eri näkökulmista. Walker kutsuu kollegoitaan usein vierailulle omiin videoihinsa, joissa hän esiintyy The Nostalgia Criticinä. NC on hapan, aggressiivinen elokuvafanaatikko, joka osaa repiä palasiksi elokuvan kuin elokuvan.

Nostalgia Criticin ja AVGN:n retrokritiikeissä on paljon yhteneväisyyksiä. Verrattuna James Rolfen videoihin Doug Walkerin arvostelut vaativat kuitenkin katsojalta tavallaan enemmän. NC-jaksot vilisevät imitaatioita ja viittauksia elokuviin tai aiempiin videoihin, joten katsojankin oletetaan olevan todellinen leffanörtti. Herjoja ja huumoria myös toimitetaan välillä sellaisella tahdilla ja intensiteetillä, että hitaampia heikottaa.

Walkerilla on huikea kyky löytää käsittelemistään elokuvista epäkohtia, ja niitä ruotiessa videot venyvätkin jopa kolmen varten pituisiksi. Omalla kohdalla viehätystä lisää se, miten usein NC:n haaviin tarttuu elokuva, jonka olen itsekin joskus nähnyt ja tuominnut.

Koska NC-jaksoja on tehty vuosien varrella useita satoja, oli ehdokkaita rajattava raa’alla kädellä. Tuloksena on Nostalgia Criticin TOP 11 jaksoa sen kunniaksi, että Walkerkin tekee aina Top 11 -videoita kärkikymmenikköjen sijaan. Yhden videon lisääminen omaan listaani ei kuitenkaan helpottanut valintaprosessia yhtään.

Listalla uupuvat nyt yhteisjuonnot muiden TGWTG-sivun tuottajien kanssa, piirroselokuva-arvostelut ja vuosispesiaalit. Mutta vaikka miten rajaisin ehdokasmäärää, on alle 20 suosikkijakson valitseminen todella, todella vaikeaa; niin monet jaksot naurattavat niin paljon katsomiskerta toisensa jälkeenkin, etten artikkelia julkaistessakaan osaa olla täysin tyytyväinen valintoihini.

Ehkä tieto siitä, että arkistoissa on muitakin helmiä kuin nämä yksitoista jaksoa, innostaa lukijoita koluamaan tuotantoa läpi listan videoiden loputtua.

11. Double Team

Muistan hyvin lapsena nähneeni Double Teamin VHS-kannnen videovuokraamon hyllyssä, joten oli mielenkiintoista tutustua tarkemmin tähän Jean-Claude Van Dammen, Dennis Rodmanin ja Mickey Rourken tähdittämään B-luokan toimintaelokuvaan. Pakkohan tässä on yhtyä NC:n intoon hehkuttaa elokuvan eeppistä loppuhuipennusta. Koripallotähti Rodmanin “näyttelijänuraa” (ja salamyhkäisiä kybermunkkeja) ruoditaan myös myöhemmässä Simon Sez -jaksossa.

10. Good Son

Äänensä muka elokuvan huonouden takia menettänyt Nostalgia Critic vetää arvostelun kekseliäästi tekstitysten ja cue cardien avulla. Viihdettä tarjoavat liioitellun pikkuvanhat lapset, kyseenalaisia kasvatusmetodeja käyttävät vanhemmat ja arvostelun sekaan ripotellut mainosparodiat.

9. Signs

Yksi tuoreempien NC-jaksojen helmistä vetoaa oivaltavuudellaan – en ole osannut kiinnittää niin paljon huomiota Signsin juonen kökköyksiin, joten video tarjoaa roppakaupalla ahaa-elämyksiä. Lisäksi NC saa yhden isoimmista raivokohtauksistaan koskaan. It’s like it was meant to be. Yllä olevasta videosta löydät linkin kokonaiseen versioon jaksosta.

8. Judge Dredd

Kahdesta 80-luvun legendaarisimmasta action-tähdestä NC on ennemmin ryöpyttänyt Isoa Arskaa, mutta kyllä Sylvester Stallonekin on saanut osansa. ‘Law’-sanan ääntämyksen pilkkaaminen, Stallonen ja Von Sydowin dialogin parodiointi sekä Seinfeld-välisoitto jaksavat naurattaa.

Katso myös: Arvostelussa Rocky III

7. Mortal Kombat: Annihilation

Tämä arvostelu on erityisen lähellä sydäntä petyttyäni Mortal Kombatin jatko-osaan lapsena raskaasti. Surkeat efektit, tylsä juoni turruttavine taistelukohtauksineen ja tönköt näyttelijänsuoritukset kalpenivat ykkösosan rinnalla (vaikkei sekään toki mitään Shakespearea ollut), Ja niinpä NC:n kritiikki tuntuu erittäin palkitsevalta.

6. Suburban Commando

Perheleffat voivat olla aika helppoja kohteita, mutta NC ei päästä kohteitaan helpolla. Walkerin Christopher Lloyd -imitaatio on aina täyttä rautaa, mutta shown kaappaa kestovitsiksi muodostunut I was frozen today -vitsailu. Voisinko – painottaa – sanojani – yhtään – enempää?

5. The Cell

Syksyn 2011 Nostalgiaween-teemakuukauden jaksot ovat kautta linjan erittäin viihdyttäviä, ja yleisesti ottaen pidän muutenkin enemmän arvosteluista, jotka eivät käsittele animaatioita vaan aikuisempaan makuun tarkoitettuja elokuvia. Kohokohtia: Be Disturbed -painike, “Ask Me What It Means” ja Vince Vaughn -huuli.

4. Waterworld

Jälleen kerätään palkintoja omista pettymyksistä, kun NC ottaa käsittelyyn Kevin Costnerin superflopin. Osansa saavat niin Costnerin ankeus kuin oudot juonenkoukerot: veden täyttämässä maailmassa pienet tytöt eivät osaa uida, kun taas veden alla hengittäviä mutantteja syrjitään. Jokainen video, johon saadaan mukaan Mortal Kombatin tunnari, ansaitsee rispektiä.

3. Independence Day

NC löytää tehostehömpästä kosolti haukuttavaa – hahmot ovat pelkkiä stereotyyppejä ja juoni on täynnä liian suuria yhteensattumia. The Fresh Prince of Bel Air -viittaus, Boomerin kohtalo ja klisee-generaattori ovat vain muutamia videon kohokohtia.

2. The Room

Yksi kuuluisimmista NC-jaksoista poiki tietääkseni jopa oikeusjutun, kun mies The Roomin takana haastoi Walkerin oikeuteen. Tommy Wiseaun tuotosta ei toki käsitellä silkkihansikkain, mutta ilmeisen ansaitusti –  tsekkaa esimerkiksi kohta “I did not hit her, I did not. Oh hi, Mark!”

Herkullisten Wiseau-imitaatioiden ja juonen ankaran ruoskimisen ohella Walker tarjoilee myös lisää Christopher Lloydia. Loistojakso on pakko ottaa listalle, vaikka muut TGWTG-sivuston tuottajat heittävät lyhyitä cameoita – käytettäköön porsaanreikänä sitä, etteivät kriitikot oikeasti osallistu itse arvostelutyöhön. Anyway, how’s your sex life?

Katso myös: Arvostelussa The Roomin tuotantoprosessia kuvaava The Disaster Artist

1. The Langoliers

Suosikkijaksokseni nousee Stephen Kingin tarinaan perustuvan tv-minisarjan arvostelu. Langolieerit olivat hitintapainen myös Suomessa, vaikka näin jälkeenpäin katsottuna minisarja vaikuttaakin jopa naurettavalta. Kohokohtiin lukeutuvat muun muassa William Shatner– ja Hei, Me Lennetään! -viittaukset sekä tietenkin “Scaring The Little Girl!?

Arvostelujen arvostelut

11 parhaan jakson valitseminen osoittautui ERITTÄIN vaikeaksi. Onkin myönnettävä kunniamaininnat esimerkiksi Jaws 3D:lle, Thomas The Tank Enginelle, Alone In The Darkille ja musikaalimaiselle Moulin Rougelle.

Toivottavasti lista innoittaa lukijan tutustumaan Walkerin räävittömään retroiluun. Mutta jos et katso, minä katson, jottei sinun tarvitse.

TOP 10 Summer jatkuu lähipäivinä uudella kärkikymmeniköllä…

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.