Kuukauden Digilluusio: Desktop edelleen Community Managerin ykkösalusta

HurraaKerkko Community Manager
Yhteisönhallinta ei vielä ole kunnolla mobiilia.
Yhteisönhallinta ei vielä ole kunnolla mobiilia.
Sivu ei päivity, tietoa ei näy – yhteisönhallinta ei vielä ole kunnolla mobiilia.

Netin surffaaminen kännykällä on aina suositumpaa, mutta somen parissa työskentelevälle perinteinen selain on edelleen kätevämpi työväline.

Community Managerin arkeen kuuluu sisällöntuotanto eri sosiaalisen median palveluissa, kuten Facebook, Twitter, YouTube ja niin edelleen. On muotoiltava tekstiä ja kuvia, ladattava videoita, pyöritettävä mainontaa.

Yhä enemmän keskusteluja on pystyttävä seuraamaan ja tarvittaessa kommentoimaan myös mobiilissa. Älypuhelin tai edes tablet-tietokone ei kuitenkaan tarjoa samanlaisia hallinnointimahdollisuuksia kuin desktop-selaimella työskennellessä. Ehkä mobiilin rajalliset somemahdollisuudet desktopiin verrattuna ovat itsestäänselvyys. Mobiilin interwebsin aikakaudella näin ei saisi kuitenkaan olla, vaan mobiilin tulisi tarjota sama käyttökokemus kuin perinteisen selaimen.

Olen aina ollut pöytäkoneiden fani, enkä erityisemmin nauti facebookaamisesta tai netissä surffaamisesta älypuhelimella. Kesällä saamaani iPadiin olen varsin ihastunut, mutta valitettavasti sekään ei pysty kaikkeen.

iOS-laitteilla voi hallinnoida esimerkiksi Facebook-sivua kätevästi, etenkin maksuttoman Page Manager -sovelluksen avulla. Admin voi kommentoida sisältöjä, ajastaa statuksia ja tutkia Insights-dataa. Paljon puuttuu kuitenkin myös iOS:n Facebook-sovelluksesta. Se, ettei sisällön saamia jakomääriä näy, on tarpeeksi turhauttavaa. Ja kun vain haluaisi tarkastaa, miten moni ihminen on esimerkiksi nähnyt julkaisemasi sisällön orgaanisesti, heittää sovellus automaattisesti ostamaan lisänäkyvyyttä. Not cool.

Valitettavasti on myönnettävä, että liikkuvaisen community managerin suurin vihollinen on nykynokialaisten suosima Windows Phone -käyttöliittymä. Yksityiskäyttäjänä rakastan Lumiaani, mutta työnteko sillä on lähes mahdotonta. Virallinen Facebook-sovellus ei anna hallinnoida sivua millään tavalla. Ei ole virallista Instagramia (WP8-käyttiksellä varustettuihin puhelimiin voi tosin hankkia lupaavan oloisen 6tag-sovelluksen, jolla voi hallinnoida useampaakin Instagram-tiliä), ei ehtaa Pinterestiä, ei kunnollisia Google Drive -mahdollisuuksia. Vanhan Lumian omistaja lähteekin brändinsä promotapahtumaan iPad tai läppäri mukanaan voidakseen jakaa sisältöä paikan päältä mahdollisimman kätevästi.

On tietenkin epäreilua odottaa, että pienen suklaapatukan kokoinen laite pystyisi samaan kuin pöytäkone tai läppäri. Sosiaalinen media on tätä nykyä kuitenkin enemmän mobiilia kuin pöydän ääressä istumista, ja raudan olisi korkea aika alkaa heijastaa tätä muutosta. Pelkästään yksityiskäyttäjän näkökulmasta tuntuu oudolta, miten erilaisia käyttökokemuksia samankin palvelun itse rakentamat versiot (esimerkiksi Facebookin omat desktop-, WP-, Android- ja iOS- versiot) tarjoavat. Kyllä, ehkä käyttöjärjestelmät pakottavat tekemään asioita eri tyylillä. Mutta se ei tarkoita, etteikö asioita voisi tehdä tyylillä.

Drake, ehkä netin hauskin muusikko.
Drake, tahattomasti netin hauskin muusikko.

Easter Egg: en erityisemmin syty kyseisen muusikon tuotannosta, mutta Drake The Type Of Nigga -vitsit ovat tällä hetkellä verkon hauskinta musiikkiaiheista kamaa. R’n’B-tähti Drakea koskevien hämärien ja jopa kiusaannuttavien vitsien perusrakenne ja -idea selviää nopeasti. Artistin väitettyä naisellisuutta ja emoilua mehuttavat jutut naurattavat etenkin ryppäissä luettuna – kunhan jaksaa vähän visualisoida. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.