Kuukauden Digilluusio: Näin järjestät Tykkää ja Voita -kisan Facebookissa

Like-A-Boss-HurraaKerkko
HurraaKerkko kertoo, miten Tykkää & Voita -kisa järjestetään oikeaoppisesti. Vihje: älä pyydä tykkäämään.

Brändien on viimein luvallista järjestää Facebookissa Tykkää & Voita -kisoja. T&J:n järjestäminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista.

Facebook päivitti alkusyksystä markkinointisääntöjään niin, että nyt Sivut voivat vapaammin käyttää kilpailuissaan hyödyksi tykkäystä ja muita Facebookin toiminnallisuuksia. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että nyt Sivujen on luvallista järjestää “tykkää & voita” -tyylisiä kilpailuita.

Tykkää ja voita -tyylisissä kilpailuissa Sivu pyytää käyttäjää esimerkiksi tykkäämään Sivun julkaisemasta statuksesta ja/tai jakamaan Sivun julkaiseman kuvan. Palkinnoksi luvataan jokin Sivuun liittyvä palkinto, joka arvotaan kaikkien tykänneiden/jakaneiden kesken.

T&J-kisoja on järjestetty Facebookissa jo pitkään, vaikka ne vielä muutama kuukausi sitten olivat sivuston toimintasääntöjen vastaisia. Etenkin pienyritykset kiersivät pykälää aktiivisesti (todennäköisesti tietämättömyyttään), ja ehkä tästä laittomien kisojen volyymistä (ja niiden poikimista kanteluista) johtuen Facebook päätti muokata sääntöjään.

Nyt brändien on siis mahdollista mm. käyttää Like-toimintoa äänestysmekanismina kisoissaan ja järjestää Sivuillaan T&J-kilpailuita. Monet ovatkin tarttuneet toimeen, mutteivät aina parhain tuloksin. T&J:n järjestäminen ei nimittäin ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Tässä lyhyt vinkkilista oman T&J:n järjestämiselle oikeaoppisesti.

Viisi tehovinkkiä Facebook-kisaa varten

1. Älä pyydä jakamaan, pyydä kommentoimaan

Pyörretäänpä otsikko saman tien toteamalla, että tietenkin voit velvoittaa seuraajiasi tykkäämään statuksesta osana arvontaan osallistumista. Pistämällä ihmiset jakamaan statusta voit saada tehokkaasti orgaanista näkyvyyttä Facebookissa.

Olennaisinta on kuitenkin velvoittaa osallistuja kommentoimaan statukseen jotain – esimerkiksi vastaamaan esittämääsi kysymykseen. Tämä on suunnilleen ainoa tapa varmistaa, että näet kaikki osallistujat ja saat suoran yhteyden voittajaan. Käyttäjillä on kuitenkin tiukat yksityisasetukset, joten saatat saada selville vain muutaman statuksesi jakaneen ihmisen henkilöllisyyden. Tykkääjät saatat nähdä, muttet saa heihin kontaktia.

Kun pyydät kommentoimaan, näet kätevästi kaikki vastaukset. Pääset arpomaan voittajan ja saat tähän suoran kontaktin vastaamalla voittajan kommenttiin. Ohjeista sitten voittajaa lähettämään Sivullesi yksityisviesti, jossa hän ilmoittaa yhteystietonsa palkinnon toimittamista varten.

2. Mainonnalla uusia tykkääjiä

Jos Sivusi on suuressa suosiossa, voit saada tykkääjäsi jakamaan kisastatustasi. Jos hyvin käy, orgaaninen levikki houkuttaa tykkääjien kaveritkin osallistumaan – ehkä jopa tykkäämään sivustasi.

Tehokkain tapa houkuttaa ihmisiä osallistumaan on kuitenkin ostaa kisastatukselle FB-mainontaa pariksi päiväksi. Ikävähän se on, jos olet jakamassa monen sadan euron palkintoa ja osallistujia on about viisi.

Mainoksen väsääminen on verrattain helppoa, eikä välttämättä vaadi useiden satojen eurojen budjettia. Jos mainontakuvio on kuitenkin vieras, tiedän erään kaverin mainostoimisto Isobar Finlandissa, joka voi auttaa.

3. Kuva palkinnosta oikeaan kokoon

Kuvat ovat vetovoimaisinta sisältöä Facebookissa. Niinpä kannattaa nostaa jakosessa oleva palkinto paraatipaikalle. Olen sen verran ikävällä päällä, etten kerro optimaalisia kuvakokoja FB-kuville, mutta voin vinkata eräästä kaverista mainostoimisto Isobar Finlandissa, joka voi auttaa. Sen verran paljastan, että ostaessasi kisastatukselle mainontaa pidä huolta, että kuvassasi on max. 20 % tekstiä.

4. Viralliset säännöt näkyviin

Jos olet oikein nohevalla päällä, pidät huolta arvontaverojen maksamisesta, osallistujien tietosuojasta ja muista kuranteista lakipykälistä – ja haluat tuoda sen virallisesti esille myös T&J-kisan yhteydessä.

Facebook-statukseen mahtuu palttiarallaa 63 000 merkkiä, joten voit runoilla kisastatukseen vaikka miten yksityiskohtaiset säännöt. Suositeltavaa on kuitenkin luoda FB-sivulle Säännöt-välilehti (tab), jossa on tarvittavat pykälät simppelisti tekstimuodossa. Tähän Säännöt-tabiin voit sitten linkata kisa-aiheisen kuvapostauksesi tekstissä (‘Lue tarkat osallistumissäännöt täältä: bit.ly/feikkilinkki’). Jos tabin luominen on vieras prosessi, eräs kaveri mainostoimisto Isobar Finlandissa voi auttaa.

5. Bonusvinkki: Eikö statuksen kohdentaminen onnistu? Toimi näin

Facebook-Privacy-Gating
Jos Sivusi suoltaa sisältöä laajalle yleisölle, targetoi sisällöt relevantille kohderyhmälle aina kun mahdollista.

Viimeinen vinkki ei liity kisojen järjestämiseen Facebook-sivulla, mutta milloinkas muulloin tästä tulisi puhuttua? Sivuilla on jo pitkään voinut ajastaa ja kohdentaa statuksia eri kohderyhmille (esim. iän, koulutuksen tai sukupuolen mukaan). Kaikilla kohdennusmahdollisuus ei kuitenkaan ole automaattisesti käytössä.

Tämän vian voi säätää kuntoon Sivun asetuksista. Mene Sivun ylälaidassa olevaan ‘Edit Settings’ -kohtaan. Asetussivulla on ‘Page Visibilityn’ ja muutaman muun säädettävän aspektin jälkeen kohta ‘Post Privacy Gating’. Valitse ‘Off’-tilan sijaan ‘On’. Presto.

Lopuksi – 10 suosikkia kolmekymppiselle?

T&J-kisaa järjestäessä on syytä punnita, onko se ylipäänsä oikea tapa lähestyä tykkääjiä. T&J voi toimia olemassaolevan seuraajaporukan eräänlaiseen palkitsemiseen, muttei välttämättä aina uusien tykkääjien houkutteluun. Jos tavoitteenasi on kartuttaa tykkääjämäärää, suosittelen luomaan edes jonkun yksinkertaisen yhteystietolomakkeen omaan FB-tabiin. Näin osallistuja voidaan pakottaa tykkäämään Sivusta päästäkseen osallistumaan arvontaan. Likegate kunniaan!

Jos lomakkeen tai muun FB-kampanjan luominen on liian iso pala purtavaksi, tiedän yhden tyypin, joka mielellään toistaa samaa vitsiä useampaan kertaan. Pahoittelut kaikille Isobar-puffista närkästyneille.

30-vuotissynttärini ovat muutaman päivän päästä. Koska en ole ehtinyt kehittää ehtaa ikäkriisiä, ajattelin juhlan kunniaksi vihdoin ja viimein koostaa pitkään pohtimani suosikkibiisieni ja -leffojeni topkympit. Toivottavasti ehdin asian päälle jo lähipäivinä. Sitä odotellessa – happy birthday to me!

Instagram Lumia-puhelimeen!
Instagram Lumia-puhelimeen!

Easter Egg: Instagram tulee Windows Phonelle. Yes, viimeinkin! Kauan odotettu uutinen paljastettiin reilu viikko sitten. Sovellus julkaistaan muutaman viikon kuluessa, mutta pahoin pelkään, että ensin suositaan WP8-käyttäjiä. Saakin nähdä kumpi tulee ensin WP 7.8 -puhelimille – kovasti odotettu virallinen Instagram-sovellus vai kovasti hehkutettu epävirallinen 6Tag-sovellus. Either way – I can’t wait!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.