TOP10 kolmekymppisen suosikkibiisiä

HurraaKerkko 30-vuotias syntymäpäivä lempibiisi
Give Life Back To Music

30-vuotiaan Kerkon suosikkibiisit

Pyöreitä juhlistaakseni listaan (vihdoin ja viimein) kymmenen suosikkikappaleeni. Tehtävä ei ollut helppo -kun tykkää kaikista genreistä klassisesta heviin, olisi ehkä reilumpaa koostaa lajityyppikohtaiset listat. Sijoitukset 1-5 olivat verrattain nopeasti selvillä, mutta siitä kauemmas kärkisijasta valinta menee vaikeaksi.

Yleisesti ottaen voi sanoa, että kymmenen vuotta aiemmin lista olisi musavalikoiman puolesta ollut selvästi raskaampi ja yksitoikkoisempi. Tätä nykyä musamaku on smoothimpaa ja monipuolisempaa. On siis syytä olettaa, että kymmenen vuoden päästä asiat ovat jälleen toisin. En siis voi väittää, että seuraavat biisit olisivat ehdottomat all-time favoriteni. Millä perusteilla suosikit on siis valittu? Osittain soittokertojen, osittain ”henkilökohtaisen historiallisen painoarvon” perusteella, osittain siksi, että näitä kuunnellessa tulee sellainen ”FUCK YEAH!” -fiilis.

Menikö turhan ympäripyöreäksi? Hyvä. Tässä on suosikkibiisieni TOP 10.

#10 Ray Charles: I’ve Got A Woman

Letkeä rakkaudentunnustus tuli bongattua Rayn elämäkertaelokuvasta, jonka Xboxille tallennettua oli kestohitti pelatessa GTA III -peliä. Virtuaalimaailmassa autoillessa soivat tiuhaan myös mm. Rayn toinen rakkausluritus Hallelujah I Just Love Her So, Kool & The Gangin Jungle Boogie ja The Killersin Somebody Told Me, mutta Rayn klassikko pitää edelleen pintansa ja tuo aina hyvän mielen.

#9 Laura Branigan: Self Control

Suurenmoiselta 80-luvulta olisi nostanut muutaman muunkin pop-ikivihreän, mutta Self Control on itselle ehkä se ikonisin kahdeksankymentälukulainen biisi. Listalla tulee vielä vastaan 80-luvun tuotantoa, mutta Braniganin hitti on puhtaimmin kasari. Rouhea kitarariffi introssa, säkeistöjä maustavat tunnelmalliset synat ja harmoniset woo-oo-oot soivat lopussa ihailtavan nerokkaasti päällekkäisinä kerroksina. Nerokasta sävellys- & sovitustyötä, Giorgio Moroder.

#8 Within Temptation: Shot In The Dark

Hollantilainen Within Temptation on noussut yhdeksi ehdottomista lempibändeistäni. Pienen ongelman tätä listaa koostaessa luo se, miten monet WT:n biisit ovat tyyliltään aikas samanlaisia keskenään. Tunnelatausta ja herkistelyn ja raskaan riffittelyn välillä vaihtelua löytyy vaikka muille hevibändeille jaettavaksi, mutta yhden suosikin valitseminen on vaikeaa. Shot In The Darkissa bändille ominainen dramaattisuus ja mahtipontisuus sekä Sharonin kaunis lauluääni yhdistyvät erittäin edustavasti.

#7 Journey: Separate Ways

En suuresti fanita Journeyn muuta tuotantoa, mutta Tron: Legacystä bongattu Separate Ways on täyttä rautaa. Alkuperäinen musavideo ei ehkä päätä hetkauta, mutta listapaikka lohkeaakin anthem-kertsin, intron tiukan syna & kitarariffi -yhdistelmän sekä kohtalokkaiden lyriikoiden ansiosta.

#6 Wu-Tang Clan: Shame On A Nigga

Wu-Tangin tuotanto oli toinen intoilun kohde, josta oli vaikea irrottaa yhtä selkeästi kirkkainta timanttia. Haastajia olivat myös mm. Wu-Tang Ain’t Nuthin’ To Fuck Wit ja Campfire. Shame on kuitenkin yksi Wun tarttuvimmista biiseistä. Ja onhan siinä hyvä yhteisöllinen sanoma.

#5 Keith Sweat: How Deep Is Your Love

Vaikka yksi 80-90-luvun R’n’B:n rasvaisimman näköisistä esiintyjistä laulaa tuhoon tuomitusta parisuhteesta, kuljettaa How Deep Is Your Love listan viimeinkin kunnolla kutuosastolle. New Jack Swing -soundi iskevine syntikkoineen ja Keithin tunteikas tulkinta pakottavat jytäämään sensuellin biisin tahtiin.

#4 The Doobie Brothers: What A Fool Believes

Kovasti hehkuttamani Yacht Rockin klassikkoteos What A Fool Believes toimii parhaiten keskellä helteistä kesää. Kappaleen kepeä soundi, Michael McDonaldin husky ääni ja ”foolintäyteiset”, tarinalliset sanoitukset kuljettavat kuuntelijan supersmoothisti viattomampaan aikaan.

#3 Marvin Gaye: What’s Going On

Yhteiskunnalliset rallit ovat harvoin ”mun juttu”, mutta What’s Going On on täyttä rautaa. Marvin laulaa tyypillisen hunajaisesti ja melodia on jazzahtavan kepeä. Näennäisestä seesteisyydestä huolimatta biisi on täynnä sielua ja sanomaa.

#2 Phil Collins: In The Air Tonight

In The Air Tonight lumosi minut jo, kun lukioikäisenä sain Philin kokoelmalevyn joululahjaksi. Biisin aavemainen tunnelma kuljettaa unenomaiseen rinnakkaistodellisuuteen, ja maailman kuuluisin rumpufilli kruunaa dramaattisen kostotarinan, jonka syntyperää edes Phil ei haastattelujen mukaan tiedä.

#1 Michael Jackson: Billie Jean

Listan ykköseen taisinkin jo taannoisessa MJ-listassani vinkata. Billie Jean on ehdoton Jackson-suosikkini ja samalla ehdoton suosikkibiisini, piste. Quincy Jones ei aluksi lämmennyt Billie Jeanille, mutta onneksi Michael sai tuottajansa taivuteltua tajuamaan, että ”this is where it’s at”. Heti alkutahdeista jytäävä biitti, Michaelin vivahteikas laulu, svengaavat kitarat – biisi on todellinen timantti, ja yllä oleva legendaarinen live-veto sykähdyttää. Billie Jeanissä on sähköä.

Thank you for the music

Kuten aiemmin mainitsin, listan koostaminen ei ollut ihan suoraviivaista hommaa, vaan pitkän kypsyttelyn tulos. Varteenotettavia ehdokkaita olivat myös mm. Ronnie James Dion Holy Diver, Montell Jordanin Get In On Tonight ja moni muu henkilökohtaisella tasolla klassikko. Näin jälkikäteen ajateltuna on huvittavaa, että HIM:n ja Daft Punkin kaltaiset suosikkibändit loistavat poissaolollaan.

Musiikki on aina ollut kirjoittamisen ohella tärkein henkireikäni. Nörtin sydän sykkii kuitenkin myös elokuville, ja seuraavaksi onkin luvassa listaus suosikkielokuvistani.

4 Responses

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top