Kuukauden Digilluusio: 10 asiaa, jotka opin elokuvista

Herra Miyagi opettaa karatea omintakeisin keinoin. Wax on, wax off, wax on, wax off...
wax on wax off hurraakerkko
Karaten opettelu alkaa auton pesemisestä. Film Februaryn päätteeksi jaamme liudan muitakin opetuksia elokuvista.

Kuka sanoi, että elokuvat olisivat pelkkää ajanhukkaa? Niistähän voi oppia vaikka mitä.

Film Februaryn päätteeksi listataan asioita, joita elokuvat ovat opettaneet meille. Luvassa ei ole suuria elämänviisauksia tai kuluneita kliseitä – ei onnen tavoittelua tai luotisateessa haavoittumattomia sankareita, vaan kunnon konkretiaa. Toinen asia sitten, onko opeista mitään hyötyä arjessa.

Mutta tässä siis kymmenen opetusta, jotka elokuvan maailma on meille tarjonnut. Varoituksen sana: mukana voi olla spoilereita.

10. Amerikkalaiset eivät tiedä yhtään mitään suklaarasioista

Forrest-Gump-Childhood

Elämä on kuin suklaarasia“, opettaa Forrest Gumpin äiti. “Et koskaan tiedä, mitä saat”. Joko rouva Gump on siis lukutaidoton tai hyvin, hyvin kokeilunhaluinen. Kaikissa konvehtilaatikoissa kun tapaa olla valikoimasta kertovia kuvia tai tekstiä, mutta ehkä rouva ostaa aina eri paketin, eikä siksi pysy kärryillä herkkulootien sisällöistä.

Lue myös: Suosikkielokuvani 30-vuotiaana

9. Vältyt T-Rexin hyökkäykseltä seisomalla liikkumatta

Alan-Grant-T-Rex-Jurassic

Dinosauruksista hurjimman, hirmuliskojen mahtavimman metsästäjän Tyrannosaurus Rexin havaintokyky perustuu hyvin loogisesti liikkeeseen. Voit olla vain senttien päässä dinomaailman isoimmasta badassistä, haista herkulliseltä hieltä ja ehkä jutellakin kaverisi kanssa, mutta tämä ei huomaa sinua, jos vain olet hievahtamatta.

Näin meille opettaa Jurassic Park – joskin varsin tehokkaasti trilogian ykkösosassa todeksi osoitettu teoria torpataan jatkotarinassa Kadonnut Maailma, jossa havaintokyky perustuukin hajuaistiin.

Lue myös: Turvavyön merkitys Jurassic Parkissa

8. Käymälöitä sanotaan “Johneiksi” kuninkaallisista syistä

Robin-Hood-Men-in-Tights

Jenkkien ja brittien vessasta käyttämä lempinimi “John” kummastutti siihen asti, kunnes näin Mel Brooksin kreisikomedian Sankarit sukkahousuissa.

Nimike juontuu ristiretkien aikaan, jolloin kotiin palaava kuningas Rikhard saa tietää prinssi Johnin suunnitelleen vallankaappausta. Rangaistuksena tästä kuningas asettaa määräyksen vessojen uudelleennimeämisestä: “Due to the foul stench the prince has left over the kingdom, all the toilets are to be called “Johns.” OK, tarina ei taida olla totta, mutta kuninkaalliset syntyperät kylläkin pitävät kutinsa: huussin lempinimi tulee nimittäin erään brittikuningattaren kummipojalta.

7. QP on ranskaksi “Royale With Cheese”

Pulp-Fiction-royale-with-cheese

Sen lisäksi, että Pulp Fiction tarjoaa raamatullisia oppeja ja tanssitunteja, voi leffasta napata muutamia matkailuvinkkejä. Vincent Vegan luonnehtimana Amsterdam tuntuu olevan erityisen “happening”. Ranskassa McDonald’sistakin saa olutta, muttei kannata yrittää tilata Quarter Pounder -hampurilaista. Koska metrijärjestelmä.

Heitetäänpä samaan syssyyn toinen kieliopillinen knoppi: Karate tarkoittaa “tyhjää kättä”. Kiitos tästä triviasta Karate Kidin Mr. Miyagille.

Lue myös: Tarantinon ikimuistoisimmat roolisuoritukset

6. Adolf Hitler ei tehnytkään itsemurhaa

inglourious_basterds_hitler_painting

Jatketaan toisella Tarantino-opilla. Historiankirjat ovat valehdelleet meille jo kymmeniä vuosia: natsidiktaattori Adolf Hitler ei tehnytkään joukkojensa häviön väistämättömyyden johdosta itsemurhaa bunkkerissaan, vaan joutui salamurhan kohteeksi elokuvanäytöksen päätteeksi.

Lue myös: Anakronistinen musiikki Tarantinon elokuvissa

5. Mikä on brunettien lempiasento?
highlander-2-1991

Highlander 2 on aikamoista tuubaa, mutta Sean Conneryn esittämä vanha soturi Ramirez jakaa suuria viisauksia nuorelle kanssamatkustajattarelle lentokoneessa: “Virginia, all of the most beautiful women had dark hair. Helen of Troy, Cleopatra, Nefertiti, Joan of Arc to name a few. In fact, it’s well known that these dark haired ladies… like to sit on men’s faces.”

Tämä oppi pääsee listalle lähinnä törkyisyytensä ansiosta – on ihailtavaa, miten hyvänä flirttinä moinen irstaus toimii elokuvassa.

4. Näin selviät lentopahoinvoinnista

Die-Hard-airplane_passenger

Lentopahoinvoinnista pääsee eroon astelemalla kokolattiamatolla paljain jaloin ja kipristelemällä varpaita “nyrkkiin”. Näin meille Die Hardissa opetti John McClanen vierustoveri lennolla Losiin. Vaikkemme tiedä miehen nimeä, voimme luottaa hänen neuvoonsa: onhan hänellä jo 9 vuoden kokemus aiheesta.

Lue myös: Top 10 tapot Die Hardissa

3. Miten tänään syötäisiin?

Pretty-Woman-Elizondo

Sekä Pretty Woman että Titanic opettavat “fine diningin” etikettiä. Illallisella, jolla pöydässä on useammat aterimet, aloitetaan aina uloimmilla haarukoilla ja veitsillä ja jatketaan aterinrivi kerrallaan ruokalajin mukaan. Tämä taitaa olla ainoa listan vinkki, joka on oikeasti osoittautunut hyödylliseksi – siksi näin korkea sijoitus.

Lue lisää Pretty Womanista, suuresta syyllisestä nautinnostani

2. Chuck Berry oli häpeilemätön ideavaras

Marty-McFly-Marvin-Berry

Chuck Berryllä on Paluu Tulevaisuuteen -elokuvan mukaan ollut täydellinen sävelkorva. Serkku Marvin soittaa, että “kuunteles tätä soundia“, pitää luuria ylhäällä ja antaa erään lyhyenlännän kitaristin revitellä jotain Johnny B. Goode -nimistä kipaletta puhelimeen. Chuck siitä nappaa harvinaisen tarkasti megahitin ainekset itselleen, vaikkei edes kuule biisiä alusta asti.

1. “Bros before hos”

Uuno-Turhapuro-Härski-Sörsselssön

Spede-elokuvat ovat täynnä huikeita reploja, joita tulee siteerattua jatkuvasti. Paljon on myös opittu ystävyydestä ja vastakkaisesta sukupuolesta. 

Uuno Turhapuron mukaan naiset alkavat väistämättä rupsahdella 30 vuotta täytettyään ja insinööri Sörsselssönin mukaan on helpompi saada uusi puoliso kuin hyvä kaveri. Pikkupoikien mukaan seksi on lehti täynnä niin köyhiä naisia, ettei heillä ole varaa vaatteisiin.

Usein saamme muistutuksen siitä, että miehen pitää tehdä, mitä miehen pitää tehdä. Kun Uuno harkitsee liittoa nykyisen vaimonsa siskon kanssa, mutta pelkää sen olevan sukurutsausta,  Härski ja Sörsselssön rauhoittelevat: “Kyllä vaimon siskon kanssa voi mennä naimisiin. Joskus on jopa pakkokin.

Film February 2014 kiittää lukijoita!

Elokuvat ovat ehtymätön oppien aitta, joten ehkä joskus pitää jakaa vielä lisää knoppeja ja viisauksia. Mikäli jäit sitä odotellessa vielä kaipaamaan jotain korkealentoisempaa/kliseisempää oppia, tutustu tähän artikkeliin.

HurraaKerkon elokuvateemakuukausi päättyy täältä tähän. Leffajuttujen kokoaminen ja erityisesti AlphaVillen editointi oli erittäin hauskaa puuhaa, minkä toivon heijastuvan lukijoita mielenkiintoisina sisältöinä.

Tällä kertaa oli jo neljäs Film February, joten ensi vuonna pitänee 5-vuotisjuhlan kunniaksi järjestää jotain erityistä. Katsotaan…

Easter Egg: Muun muassa Michael Keatonin ja Samuel L. Jacksonin tähdittämä remake ei ole ainoa helmikuun 2014 RoboCop-julkaisu. Kymmenien tuotantotiimien crowdsourced-versio peltipoliisin seikkailuista on huikea projekti. Varoituksen sana: uusioversio voi olla NSFW.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.