Kuukauden Digilluusio: Testissä Emotion Tracker

Emotion Tracker suomalainen startup
Ei ole ihan sama. Tunteilla on merkitystä. Testissä Emotion Tracker -palvelu.
Emotion Tracker suomalainen startup
Ei ole ihan sama. Tunteilla on merkitystä. Testissä Emotion Tracker -palvelu.

Kotimainen palvelu auttaa tunteiden tunnistamisessa

Bongasin taannoin Dreamdon kautta kirjoituksen kehitteillä olevasta mielenkiintoisesta palvelusta. Emotion Trackerin avulla käyttäjä voisi pitää kirjaa tunnetiloistaan, mikä taas voi auttaa oman tunne-elämän kehityksessä: tunteiden jatkuva seuranta lisää tutkitusti ihmisen hyvinvointia ja motivoi elämänmuutoksiin.

Kun ihminen kirjaa ylös esimerkiksi syömisiään ja liikkumistaan, hänen motivaationsa elää terveellisemmin ja saavuttaa tavoitteet nousee. Emotion Trackerin kehittäjien mukaan sama toteutuu myös tunteiden kanssa – kun niihin kiinnittää huomiota, yksilön halu saada aikaan positiivisia muutoksia kasvaa.

Tunteista ja tavoista kiinnostuneena ihmisenä tartuin välittömästi mahdollisuuteen liittyä ET:n testiryhmään, ja ajattelin nyt jakaa kokemuksia reilun kuukauden testijakson jälkeen.

Miten Emotion Tracker toimii?

Emotion Trackerillä kirjaa tunteiden vivahteet. Klikkaa isommaksi.
Emotion Trackerin tunnepäiväkirjan vaiheet. Klikkaa isommaksi.

Emotion Tracker on mobiilissa toimiva palvelu, johon kirjauduttuaan käyttäjä voi heti alkaa kirjata tunteitaan.

Listaaminen alkaa valitsemalla aihe, johon kyseisellä hetkellä akuutti tuntemus liittyy: työ, raha, perhe, harrastus tai joku muu. Seuraavaksi valitaan tunteen laatu – mikä nyt sattuukin olemaan osuvin positiivisen ja negatiivisen monista vivahteista. Seuraavaksi voi määrittää tunteen voimakkuuden ja merkata muistiinpanon tilanteeseen liittyen.

Kirjaamisen jälkeen käyttäjä pääsee tarkastelemaan päivittynyttä tunneraporttia. Pidemmällä ajanjaksolla ja ahkeran kirjanpidon kautta palvelu auttaa varmasti tehokkaimmin tunnistamaan tunteiden toistuvuutta – ehkä joka syitä ja seuraamuksia.

Käyttökokemuksen tunneskaala

Palvelu osoittanee kyntensä varmasti juurikin jatkuvan käytön kautta. Pisteitä ropisee Emotion Trackeriin listatuista tunnemahdollisuuksista – on positiivista toiminnallisuutta ja vaikka mitä kattoaiheita + monta kymmentä eri vivahdetta. Tunteiden vaihtoehdoista ei siis ole pulaa (okei, perisuomalainen vitutus listalta taitaa uupua).

Käyttö on sinänsä helppoa – tarvitsee vain kirjautua ja valita sopivin tunne päästäkseen alkuun. Käyttöliittymää voisi kuitenkin jonkin verran viilata – tunnemyllerryksen keskellä tuntuisi ehkä loogisemmalta ensin listata käsillä oleva fiilis ja vasta sitten asia, johon tunne liittyy. Nyt käyttäjä saa naksutella turhankin monta ruksia ruutuun saadakseen tunteen tallennettua. Tämä saattaa estää sitä, että kirjaamisesta tulisi tapa (ainakaan itselleni ei lokihommista muodostunut refleksiä).

Olisi myös hienoa, jos palvelu tarjoaisi jotain palautetta raportoinnin pohjalta – vaikkapa “huomasitko, että tunsit näin myös…” tai muuta. Toisaalta palvelun nimi on Emotion Tracker eikä Emotion Analyzer – virtuaalipsykoterapeutin palvelulupausta ei ole missään vaiheessa annettu.

Itseanalyysitrendin jäljillä

Emotion Trackerin kaltaiselle palvelulle on tilausta näin quantified self -buumin aikana. Aktiivisen käytön myötä siitä sukeutuu varmasti tunnevammaepäillyn ykköstyökalu tunteiden seurantaan. Palvelu on vielä kehitysvaiheessa, joten on mielenkiintoista seurata, millainen tunteiden tulkki Emotion Trackeristä vielä sukeutuu.

Emotion Tracker esittää tunneskaalasi myös word cloud -muodossa.
Emotion Tracker esittää tunneskaalasi myös word cloud -muodossa.

Easter Egg: Sanotaan, että verkossa (ja muussakin viestinnässä) ‘Content Is King’. Toki laadukas sisältö on tärkeää yleisön houkuttelemisessa, mutta näin algoritmien aikakaudella nousee sisällön optimointi suurempaan rooliin – ‘Context Is King’. Miksi tuottaa laatusisältöä jos kukaan ei löydä sitä? Jos haluat, että sisältösi noteerataan hakukoneissa, sinun on tägättävä kuvat oikein, tiedettävä koukuttavimmat sanavalinnat ja muokattava otsikot hakukoneiden näkökulmasta. Eikä siinä kaikki – Google ja Bing eivät ole ainoat, jota varten optimoida. Pelkkä SEO ei riitä, vaan nyt tarvitaan OC/DC:tä. Lue lisää sisältöoptimoinnista oivallisessa Copyblogger-blogissa. PÄIVITYS 5/14: OC/DC-aiheeseen palattiin laajemmin seuraavassa Digilluusiossa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.