Kuukauden Digilluusio: Unohda SEO, täältä tulee OC/DC!

No, not the rock band - OC/DC is a whole different beast.
No, not the rock band - OC/DC is a whole different beast.
No, not the rock band – OC/DC is a whole different beast.

SEO – käytäntö toimii, termi ei

Sivusin verkkosisältöjen optimointia edellisessä Digilluusio-artikkelissa, mutta tällä kertaa on luvassa kattavampi katsaus aiheeseen.

Vanhan sanonnan mukaan kaiken A ja O on hyvä sisältö – ‘Content Is King’. Toki laadukas sisältö on tärkeää yleisön houkuttelemisessa, mutta näin algoritmien aikakaudella se ei enää riitä. Kukaan ei löydä sisältöäsi, jos sitä ei ole muotoiltu oikein hakukoneiden näkökulmasta. Context Is King.

En voi väittää olevani SEO-spesialisti, mutta muutaman perusjipon tiedän. Hakukoneoptimoinnin perusteisiin kuuluu muun muassa otsikoiden, avainsanojen ja linkkien muokkaaminen niin, että sivusto saa mahdollisimman paljon näyttöjä Googlessa ja muissa hakukoneissa. Esimerkiksi HurraaKerkon artikkelien URLit ovat pelkkiä avainsanarimpsuja juuri hakukonehuoraamisen takia.

Sosiaalisen median aikakaudella sisältösi voi kuitenkin näkyä niin monessa digitaalisessa kanavassa, ettei pelkkiin hakukoneisiin keskittyminen enää riitä. Optimoinnin kohteeksi pitää ottaa jokainen sisältö artikkelista twiittiin.

SEO-käytäntö on yhä relevanttia kamaa, mutta terminä se ei riitä kattamaan optimointitarpeiden laajuutta. On tullut aika haudata ‘hakukoneoptimointi’.

Esittelyssä OC/DC

SEO:n sijaan onkin syytä ottaa käyttöön termi, joka palvelee modernin markkinoijan tarpeita laajemmalla skaalalla. On aika ottaa käyttöön OC/DC.

SEO not only has a negative connotation, it is too often used inaccurately to explain a wide breadth of services and tactics that have nothing to do with search engines. Optimizing Content for Discovery and Conversion, OC/DC, is a more accurate term, describing exactly what a content marketing strategy must encompass to be successful.

Copyblogger

Ei, Copyblogger-sivuston alun perin esittelemä termi ei viittaa australialaiseen rock-bändiin vaan uuteen tapaan optimoida sisältöjä.

OC/DC:n tavoitteena on ‘Optimize Content for Discovery and Conversion’ eli optimoida sisällöt löydettävyyden ja konversioiden näkökulmasta. Tavoitteena on 1) tuoda liikennettä sivustollesi ja 2) saada yleisö toimimaan sivustollasi haluamallasi tavalla.

3+1 tapaa ottaa OC/DC haltuun

Seuraavassa on listattuna muutama keino optimoida sisällöt OC/DC-tyyliin. Suosittelen lukemaan lisää vinkkejä Copybloggerin artikkelista.

1. Panosta sisältöjen symmetriaan

Kaikkien sivustosi osien pitäisi toimia saumattomasti yhdessä. Ota huomioon artikkelien muotoilut (otsikkotasot ym.) ja niiden väliset linkkaukset (muokkaa vanhoihin hittipostauksiin linkit uudempiin, sisällöllisesti kiinnostavampiin artikkeleihin). Sivustolla vietetty aika vaikuttaa konversioihin, joten on tärkeää houkuttaa kävijä surffailusessioon linkkien avulla.

Panosta myös Call To Actioneihin, jotta saat kävijät ostamaan tuotteitasi tai muuten toimimaan juuri niin kuin haluat (konvertoitumaan).

2. Panosta sivuston mobiilioptimointiin

Tämän pitäisi olla jo jokaisen verkkomarkkinoijan, UX-suunnittelijan ja koodaajan selkärangassa, muttei ole. Jo nyt merkittävä osa toiminnasta verkossa ja somessa tapahtuu mobiililaitteen kautta, eikä suuntaus varmasti tule laantumaan. Responsiivinen design on perusedellytys verkkosivuston toimivuudelle.

Lisäksi, pyri rakentamaan sivustosi niin, että se latautuu enintään kolmessa sekunnissa täyteen loistoonsa – hidas latausaika saa kävijän kääntymään kannoillaan.

3. Hyödynnä sisältöjä uudelleen

Erilaiset lista-artikkelit ovat helppo tapa houkuttaa lukijoita. Voit myöhemmin jakaa listasi useampaan erilliseen postaukseen, jossa kussakin keskitytään listaamiisi asioihin yksi kerrallaan.

Voit myös surutta kierrättää muiden sivustojen sisältöjä – ilman että se olisi varastamista. Monet sivustot käyttävät hyödyksi toisten materiaalia, mutta pienellä tagikikkailulla (WordPress-alustalla erityisen helppoa) molemmat osapuolet saavat hakukonenäkyvyyttä.

4. Panosta jaettavuuteen

Voisin lisätä Copybloggerin listaamien neuvojen jatkoksi oman vinkkini: pohdi, mitä sivustoltasi jaetaan. Muotoile sisältö ja sen jakoteksti niin, että se sekä houkuttaa jakamaan että uusia kävijöitä sivustollesi. Community Managerin arjessa olen huomannut etenkin kahden teeman houkuttavan eniten reaktioita sosiaalisessa mediassa: hyöty (etenkin yllättävä sellainen) ja viihde (etenkin huumoria sisältävät kuvat).

4 vinkkiä, joiden avulla sisältösi eivät jää kadonneeksi aarteeksi.
4 vinkkiä, joiden avulla sisältösi eivät jää kadonneeksi aarteeksi.

Context Is King

Palaan vielä sivukommenttina aiempaan mainintaan ‘Context Is King‘. Tämä on hyvä ohjenuora kaikkeen sisältömarkkinointiin somessa – pyri 1) keskustelemaan ja jakamaan sisältöä vain aiheesta, joka on brändillesi relevanttia 2) tarttumaan ajankohtaisiin aiheisiin, uutisiin ja meemeihin (kuitenkin kohdan 1. ehdoilla).

Eläköön OC/DC!

SEO-termiä on pitkään käytetty kuvaamaan myös toimia, joilla ei ole mitään tekemistä hakukoneoptimoinnin kanssa. OC/DC taas ottaa paremmin huomioon sisältömarkkinoinnin tarpeet ja sosiaalisen median vaikutuksen hakutuloksiin.

Olen varmasti pelkkä amatööri optimoinnin suhteen, mutta OC/DC-aihe on erittäin lähellä vanhan bloggaajan sydäntä. Aloitin tämän blogin päivälleen kahdeksan vuotta sitten (hyvää syntymäpäivää, rakas blogi!) ja näillä opeilla huomaan, että vanhat kirjoitukset kaipaisivat kunnon remonttia vetääkseen liikennettä. Tosin varhaiset tekstini ovat sellaista kuraa, ettei niitä mikään linkkien renoveeraus pelasta. Bloggaaminen jatkukoon aina korkeammalla laadulla…

Easter Egg: järjestimme taannoin flash mob -tempauksen promotaksemme The Raid 2: Berandalin saapumista leffateattereihin. Tehtiin kiireisellä aikataululla, mutta idean isä on tyytyväinen siihen, että näyttöjä tuli muutamassa päivässä yli 1000 – ja päästiinpä pariin uutisnostoonkin tällä vedolla. Flash mob mukailee elokuvan kohtausta, jossa Hammer Girl -niminen hahmo hakkaa pukumiehiä vasaroilla metrossa. Tarttis käydä katsomassa leffa pian, on kuulemma kovaa kamaa.

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.