Kuukauden Digilluusio: Näin rakennat some-sisältökalenterin

editorial calendar
Kalenteripohja sosiaalisen median sisältöjä varten
Some vaatii suunnittelua, mutta suunnittelun ei kuulu vaatia pyörän keksimistä uudelleen joka päivä.

5+ vinkkiä nopeampaan some-suunnitteluun

Päivitys 09/2016: artikkeli Näin rakennat sisältökalenterin somea varten esittelee päivitetyn mallin

Päivitys 2018: uusi vinkkilista tarjoaa lisäneuvoja somekalenterin rakentamiseen

Community Manager tarvitsee päivittäin useita työkaluja: Facebookin Business Manager tai muu mainonta-alusta, Adobe PhotoShop, julkaisu- ja/tai analytiikkapalvelu keskustelujen luomiseen ja seurantaan eri kanavissa.

Kollegani haluavat usein vertailla käyttökokemuksia eri järjestelmistä, joten ajattelin nyt keskittyä yhteen tärkeimmistä apuvälineistäni.

Sosiaalisen median sisällöntuotannon tulee olla tavoitteellista ja suunnitelmallista. Tarve hyvälle sisältörungolle korostuu etenkin yhteisöissä, joihin syötetään sisältöä päivittäin ja useamman tekijän toimesta. Tarvitaan some-sisältökalenteria (editorial calendar) nopeuttamaan suunnittelua.

Sisältökalenterialustoja on monia, mutta sydämeni valittu on edelleen Google Driveen luotu taulukko. Driven etuna ovat mm. maksuttomuus, helppokäyttöisyys myös mobiililaitteilla ja helppo jakaminen – käyttäjät tarvitsevat vain Google-tunnarit nähdäkseen ja muokatakseen sisältösuunnitelmaa (asetuksia voi muokata niin, että vain kutsutut näkevät sisällöt ja vain valikoidut voivat muokata sisältöjä).

Isoin plussa on kuitenkin reaaliaikaisuus: esimerkiksi Excel-taulukon veivaaminen edestakaisin meilillä kollaboraattoreiden kesken voi olla todella kömpelö tapa toimia.

Sisältökalenterin voi rakentaa monella tapaa, mutta tässä on pelkistetty versio mallista, jonka jaan kaikkien asiakkaideni kanssa.

Menestys sosiaalisessa mediassa vaatii suunnitelmallisuutta.

Yksinkertaisimmillaan sisältökalenteri sisältää sarakkeet julkaisutiedoille, käytettävälle kanavalle ja julkaistavalle sisällölle kuvineen, teksteineen ja linkkeineen. Lisäksi voi luoda omat sarakkeet eri kanaviin optimoiduille tekstiversioille (esimerkiksi Facebook-postaus harvoin taipuu noin vain Twitteriin), merkitä tiedot postauksen mahdollisesta mainonnasta ja kuka sisällöstä vastaa.

Vinkkejä some-sisältökalenterin laatimiseen

Tässä vielä muutama omalla kohdalla toimivaksi havaittu kikka:

  • Kehitä jokaiselle päivälle jokin toistuva teema. Teeman voi nimetä simppelisti esim. ‘Itsepalveluvinkki’ ja ‘Tuotetieto’, tai sitten lyyrisemmin tyyliin ‘Teho-Tiistai’, ‘Self-Help Sunday’ jne. Tämä nopeuttaa ideointia ja tuotantoa – ei tarvitse aina keksiä pyörää uudelleen, vaikka käsitelty aihe vaihtuukin. Lisäksi jatkuvat teemat voivat luoda positiivisia odotuksia hallinnoimassasi yhteisössä – yleisö voi esim. oppia saamaan hyviä lifehack-vinkkejä aina keskiviikkoisin.
  • Päiväteemojen lisäksi voit kehitellä viikkoteemoja, jolloin kaikki viikon sisällöt käsittelevät valittua teemaa (esim. ‘miten käytän palvelua’, ‘miten tilaan palvelun’ jne.)
  • Huom. päivätason teemojen lukkoon lyöminen ei tarkoita sitä, että tarvitsisi postata joka päivä. Lisäksi on muistettava elää hetkessä ja voitava priorisoida. Teemoitus on suuntaviitta, ei marsalkan päiväkäsky.
  • Vaikkei taulukosta mitään muotiluomusta voi tehdäkään, sitä voi piristää esim. brändiin sopivilla väreillä. Kattaus on puoli ruokaa myös somessa. Halutessaan teematkin voi  värikoodittaa (esim. ‘Itsepalvelu’ sinisellä pohjalla), mikäli se helpottaa lukemista.
  • Jos merkkaat teemat ym. palstatiedot ylläolevan mallin mukaan, kannattaa jäädyttää kalenterin ylimmät rivit, jotta ne seuraavat mukana, kun selaat taulukkoa alemmat. Valinta löytyy kohdasta Edit > Freeze Rows.
  • Kannattaa luoda omat välilehdet ideoille ja – etenkin jos seuraajat ihmettelevät aina samoja asioita palvelustasi – usein kysytyille kysymyksille vastauksineen.
  • Kalenterin käyttöä nopeuttaa myös eri vuosien/kuukausien sisältöjen jakaminen omille välilehdilleen sekä sarakkeen Julkaistu ruksiminen.

Entä miten pitkälle sisällöt pitäisi suunnitella? Tähän ei ole yhtä vastausta, mutta toki mitä pideämmälle akuutit aiheet on tiedossa, sen parempi. Omalla kohdalla tämä vaihtelee asiakaskohtaisesti, mutta yleensä kattotason tekemistä ohjaa jonkinlainen markkinoinnin vuosikello tai muu aikataulu. Konkreettiset aiheet on merkattu ylös vähintään yhdelle viikolle (yleensä useammalle).

Itse sisällöt voivat elää vielä viime hetkellä, mikäli näin on sovittu. Onkin hyvä sopia mahdollisesta hyväksyttämisprosessista – kuka siunaa julkaisun, milloin, miten.

Sisältösuunnitelma ei ole some-strategia

Olen työskennellyt commarina yli kolme vuotta ja ehtinyt siinä ajassa testata monia, monia eri some-palveluita ja niihin kytkettyjä työkaluja. Maailma on työkaluja täynnä ja yhdelle jokin sopii paremmin kuin toiselle.

Valitettava tosiasia on, ettei mikään työkalu täytä kaikkia tarpeita, jos haluaa pitää työn riman korkealla. Joissain asioissa kolmannen osapuolen palvelut ovat natiiveja parempia, joissain taas toisinpäin. Driven miinuksena on se, että sisältöihin liittyvät kuvat on edelleen meilattava, jos niitä haluaa jollakulla hyväksyttää.

Mutta valitsitpa sisältöjesi koontipaikaksi sitten Driven tai minkä tahansa palvelun, muista ettei sisältösuunnitelma ole yhtä kuin some-strategia. Kalenteri on työkalu, jonka tehtävä on auttaa saavuttamaan some-tekemisen strategisia tavoitteita (yleisön tavoittaminen, myynti, engagement rate, ym.).

Some taipuu hyvin niin tiedottamiseen, myyntiin kuin asiakaspalveluun, ja jokainen organisaatio hyödyntää somea omalla tavallaan. Oli tavoitteesi mikä tahansa, kalenterin avulla pidät langat käsissä ja sisällöt sopusoinnussa tavoitteidesi kanssa. Ja muista: kyllä se kissavideonkin jakaminen aika ajoin voi olla ihan strategianmukaista.

He tahtoivat jo vuonna 2001.

Easter Egg: marraskuun viimeinen viikko oli yhtä rakkauden juhlaa, kun aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista meni läpi. Iloa aiheutti myös Rammsteinin kauan, kauan odotettu saapuminen Spotify-palveluun. 

6 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.