Cult Sure: Kuka lauloikaan Lumiukolle?

The-Snowman
Lumiukon katsominen on edelleen yksi HurraaKerkon ehdottomista suosikkiperinteistä jouluna.

We’re walking in the air…

Suosikkijuhlani joulun lähestyessä koittaa jälleen aika katsoa perinteikkäin menoin eräs suuri klassikko: Lumiukko-animaatio.

Vuonna 1982 julkaistun lyhytelokuvan ehdoton kohokohta ainakin omalla kohdalla on sekvenssi, jossa levottomaksi käyvä lumiukko kuljettaa tarinan toisen päähenkilön, pienen pojan, kohti Joulupukin maata Walking In The Airin soidessa taustalla.

Ajattomaksi hitiksi nousseen kappaleen sävelsi Howard Blake, mutta kuka esiintyykään solistina? Yleinen oletus on, että laulaja on Aled Jones, mutta itse asiassa alkuperäinen esittäjä onkin kuoropoika Peter Auty lontoolaisesta St. Paulsin katedraalista. Syynä sekaannukseen lienee se, että Jonesin kolme vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen lelumainosta varten purkittamasta versiosta tuli suuri listahitti, kun taas Autyn esitystä ei edes noteerattu Lumiukon lopputeksteissä (ei ennen 2000-luvulla tehtyä remasterointia).

Harhaluuloa tukee varmasti myös poikien samankaltaiset äänet – sivukorvalla kuunnellessa esitykset ovat hyvin samankaltaiset. Jones, walesilainen kuoro valittiinkin pestiin Blaken suosituksesta äänenmurroksen estäessä Autyn palkkaamisen mainosversion esittäjäksi.

Blaken versiosta muodostui varsinainen jouluklassikko, joka on innoittanut suuren määrän cover-versioita eri tyyleillä. Omalla tavallaan ympyrä sulkeutui vuonna 2007, kun aikuisiällä baritoniksi kasvanut Jones äänitti biisistä duetto-version lapsisopraano-itsensä kanssa.

Entä Auty? Hänkin on jatkanut laulajanuraansa ja esiintynyt useissa oopperarooleissa. Nillittäjä toivoisi hänenkin äänittävän dueton itsensä kanssa – hänhän oli alkuperäinen esittäjä – mutta ehkä hänen esityksensä painotettuine ärrineen seisoo omillaan jaloillaan ja sykähdyttää aina jouluaattoisin, kuljettaen meidät jouluiseen ihmemaahan.

Lopuksi vielä suositus joulumusiikin fiilistelyyn. Tämä menisi ehkä Guilty Pleasures -kategoriaan, mutta Suvi Teräsniskan albumi Joulun henki on aikas raikas jouluplatta.

Lumiukko esitetään 24.12.2014 klo 11.28 Kakkkosella.

2 Responses

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top