Kuukauden Digilluusio: 10 tekijää, joita seuraan somessa

Sosiaalinen media Digilluusio seuraaminen somessa
Some on täynnä inspiroivia taiteilijoita ja suuntaanäyttäviä älykköjä. Ketä sinä seuraat?

Onneksi olkoon, Digilluusio!

On pienen selkääntaputtelun aika: teknologia-aiheita kerran kuussa luotaava Digilluusio-sarja on kasvanut jo viiden vuoden ikään! Vuosien aikana käsittelyssä on ollut monipuolinen kattaus ilmiöitä sosiaalisen median, elektroniikan ja digitaalisen viihteen maailmasta. Aiheet syntyvät omista kokemuksista ja havainnoista, mutta toki tietoa artikkeleita varten on kaivettu mitä erilaisemmista lähteistä.

Siitä pääsemmekin tämänkertaiseen topiikkiin. Netissä tulee työnkin puolesta seurattua kaikenlaisia sivustoja ja palveluita – ja tietenkin myös erilaisia merkkihenkilöitä. Seuraavaksi listataankin sekalaisessa järjestyksessä 10 tekijää, joita seuraan sosiaalisessa mediassa – tekijöitä, jotka alituiseen auttavat oivaltamaan ja inspiroivat luomistyöhön.

10. Cinemassacre & Channel Awesome

Kiitos Nostalgia Critic ja AVGN inspiraatiosta!
The Nostalgia Critic ja Angry Video Game Nerd

Niputetaan nämä “itsestäänselvyydet” heti listan alkuun – olenhan vuosien varrella kirjoittanut useampaankin otteeseen rääväsuisista nettikriitikkohahmoista, joita esittävät James Rolfe ja Doug Walker. Heidän tyylinsä ja tekniset ratkaisunsa ovat hiipineet omiin videoihini ja kirjoituksiini useampaan otteeseen, ja negatiivisetkin huomiot tutuista peleistä ja elokuvista lämmittävät sydäntä.

9. Lifehacker

Lifehacker Lego cable office trick
Lifehacker opetti, miten hyviä toimistotyökaluja Lego-ukkelit ovat.

Sivusto tarjoaa kekseliäitä knoppeja kaikenlaisista aiheista aina laitteiden käytöstä siivoamiseen ja ruoanlaitosta elämäntapamuutoksiin. Uusia artikkeleita julkaistaan liukuhihnalta, joten Facebookissa seuratessa saa varautua aikamoiseen uutisvirtaspämmiin. Toisaalta valtaosa artikkeleista on mielenkiintoista ja hyödyllistä settiä.

8. Humza Deas

Who is Humza Deas?
Who is Humza Deas?

Brooklynilainen valokuvaaja kiertelee kotikaupunkiaan, mutta toisin kuin mies Humas of New Yorkin takana, Humza Deas keskittyy ennemmin kaupungin öisiin valoihin ja saloihin ja julkaisee kuvansa Instagramissa. Huikeimpia otoksia ovat ne, joissa kuvaaja on kiivennyt esim. pilvenpiirtäjän huipulle keskellä yötä tai löytänyt hylätyn rakennuksen.

7. Every Frame A Painting

YouTube-sarja käsittelee elokuvantekoa mielenkiintoisella koukulla. Tony Zhou tarttuu yleensä tiettyyn elokuvaan tai tekijään ja syväluotaa tämän kuvaus- ja editointitekniikkaa ja kohtauksen “stagingia”. Näiden havaintojen kautta ymmärrämme, miten tärkeää vaikka oikean kuvakulman löytäminen on tarinankerronnalle tai mikä tekee Michael Bayn leffoista niin uniikkeja visuaaliselta ilmeeltään.

6. Liz Heron

Liz Heron Facebook
Facebook taipuu myös journalistiseksi työkaluksi.

Entinen NY Timesin toimittaja siirtyi Facebookin leipiin kehittämään some-palvelun journalistisia mahdollisuuksia. Liz Heron jakaa paljon uutisia liittyen työnantajansa palvelu-uudistuksiin ja erilaisiin some-tutkimuksiin, ja huomaankin tallentavani lähes kaikki hänen jakamansa linkit.

5. Kasper Strömman

Kasper Diem Strömman vuoden graafikko
Hei kaverit, pakko jakaa.

Vuoden Graafikko (2013) ahkeroi työnsä ohella humoristina, jonka blogi käsittelee markkinointia (etenkin mainonnan ja brändien visuaalisuutta) mahtavan parodisella otteella. Osansa ovat saaneet mm. Postin ja Elisan brändiuudistukset. Ensikosketus Kasperiin oli Kerava-aiheisen t-paidan bongaaminen miehen pyörittämästä verkkokaupasta.

4. Jenna Marbles

Jenkkiläinen YouTube-tähti Jenna Marbles nousi maailmanmaineeseen videolla, jossa hän opasti, miten huijata olevansa hyvännäköinen. Jenna julkaisee videoita milloin mistäkin aiheesta, mutta omalla kohdalla eniten naurattavat miesten ja naisten eroihin liittyvät sisällöt. Sarkastinen, roisi huumori hyppyleikkauksilla rytmitettynä on säilynyt Jennan tavaramerkkinä tähän päivään saakka.

3. Murad Osmann

Photoshopilla voi olla tietty osuus, mutta #followmeto-kuvat ovat häikäiseviä.
Photoshopilla voi olla tietty osuus, mutta #followmeto-kuvat ovat häikäiseviä.

Venäläinen valokuvaaja kiertää puolisonsa kanssa maailmaa ja tallentaa seikkailut upeiksi Insta-postauksiksi hashtagilla #followmeto. Otoksissa tyttöystävä ottaa kuvaajaa kädestä ja johdattaa hänet milloin suurkaupungin saloihin, rannalle tai vuoristoon. Monet muutkin ovat inspiroituneet ottamaan kuvia samalla häsällä, mutta Muradin kuvat ovat “often imitated, never bettered”.

2. Ben Horowitz

Kiitos Wiredille mahdollisuudesta tutustua Beniin ja hänen yhtiökumppaniinsa Marc Andreesseniin, mielenkiintoisia herroja.
Kiitos Wiredille mahdollisuudesta tutustua Beniin ja hänen yhtiökumppaniinsa Marc Andreesseniin, mielenkiintoisia herroja.

Teknologia-alalla vaikutusvaltaisen pääomasijoittaja Andreessen-Horowitzin toinen osapuoli voitti minut puolelleen yksinkertaisella tempulla: hänen blogipostauksensa alkavat aina aiheeseen sopivalla hiphop-quotella. Tämän lisäksi Ben Horowitz kirjoittaa hyvin mielenkiintoisella tavalla alan ilmiöistä ja liiketoimintaan liittyvistä näkemyksistään. Suosittelen myös hänen kirjaansa The Hard Things About The Hard Things, jossa hän käsittelee esim. Netscape-uransa aikana tekemiään virheitä ja onnistumisia hyvin konkreettisesti ja ajatuksia herättävästi.

1. Epic Rap Battles of History

Päätetäänpä listaus kunnon räjähdykseen. YouTube-sarjan jaksoissa historian merkkihenkilöt ottavat toisistaan mittaa rap-taistoissa, joissa ei sanan säilää säästellä. Suosikkejani ovat mm. Freddie Mercury vs Frank Sinatra sekä Joulupukki vs Mooses (jota esittää Snoop Dogg). Vuosien varrella kierrokset ovat kiihtyneet ja tuoreimmissa jaksoissa saattaakin olla useampi hahmo haastamassa riitaa.

Lopuksi: seuraa minua

Seuraaminen on sosiaalisen median ydin. Katsomme, mitä muut tekevät ja vasta sitten toimimme itse. Andy Warholin lausahdus 15 minuutin maineesta taipuukin tätä nykyä ennemmin muotoon “everyone is famous to 15 people“. Valitettavasti tälle listalle mahtui vain murto-osa heistä, joita seuraan. Kenties jatkamme inspiraationlähteiden listaamista joskus myöhemmin.

CMADfi community manager appreciation day
Finnish Community Managers – Unite!

EasterEgg: Yhteisömanagereiden oma tapahtuma CMADFI 2015 keräsi jälleen monta sataa some-asiantuntijaa yhteen. Lahdessa järjestetyssä tapahtumassa kuultiin mm. mielenkiintoinen esitys somea koskevasta lainsäädännöstä – jota ei ole olemassa. Suomen laissa ei mainita sanaa Internet lainkaan, saati sitten sosiaalista mediaa. Kampanjoita ja kisoja luodessa onkin hyvä muistaa, että usein itse some-palvelun ohjenuorat rajoittavat tekemistä enemmän kuin maan oma lainsäädäntö.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.