Mystery Science Theater 3000 ja p****njauhamisen taito elokuvissa

MSTK3K – kulttiklassikko, joka innoitti seuraavan sukupolven online-kriitikoita.

Top 5 MST3K-suosikkijaksoani

Mystery Science Theater 3000 eli ytimekkäämmin MST3K oli yhdysvaltalainen, kulttimaineeseen noussut komediasarja, jonka hahmojen päätehtävä oli haukkua Ö-luokan elokuvia.

Päivitys 2019: Tutustu myös 80-luvun timanteimmille elokuville omistettuun Kerkon kasarikultti -sarjaan

Mikään tavallinen tv-kriitikkojen konklaavi ei kuitenkaan ollut kyseessä – päähenkilöinä toimivat avaruusasema Satellite of Loven talkkari ja tämän rakentamat robotit, jotka pakotetaan jaksosta toiseen katsomaan surkeita elokuvia. Seuratessamme elokuvanäytöstä heidän kanssaan saamme kuulla puolentoista tunnin kommentaarin täynnä sarkastisia heittoja, imitaatiota ja viittauksia milloin mihinkin elokuvaan tai ilmiöön.

Shadowrama-efektinä koko leffan ajan ruudussa näkyvät hahmot tekevät siis juuri sitä, mikä kruunaa kökön elokuvan katsomisen kaveriporukalla, eli jauhavat p***aa joka välissä.

Sarjassa katsottiin pääasiassa tieteisseikkailuja ja kauhuelokuvia, mutta paljon muutakin ja hyvin laajalta aikaväliltä aina 50-luvulta ysärille. Tekijöiden mukaan oikean irvailun kohteen etsintä oli tarkkaa puuhaa – lähdemateriaalin piti tietenkin tarjota hupia, mutta myös tarpeeksi hiljaisia hetkiä, että MST3K-esiintyjät saivat aina kommenttinsa väliin.

Joel Hodgsonin ideoimaa sarjaa tehtiin kaikkiaan 10 kautta ja sille tuotettiin omakin elokuvansa. Viiden kauden jälkeen käsikirjoittajatiimin sisäiset jännitteet kulminoituivat siihen, että Joelin talkkarihaalareihin astui käsikirjoittaja Mike, joka jatkoi kipparointia tuttujen robottien Tom Servo ja Crow T. Robot kanssa (nukkehahmojen ääninäyttelijät vaihtuivat taajaan vuosien varrella).

Suosittelen lukemaan Wiredin oivallisen artikkelin sarjan noususta ja tuhosta täällä. HurraaKerkko sen sijaan listaa ytimekkäämmin 5 omaa suosikkijaksoaan. Enjoy!

5. Squirm

Sankarillinen nörtti tutkii stereotypioissa rypevän pikkukaupungin kimppuun hyökkäävän verenhimoisen matoarmadan arvoitusta. Squirmin “kommenttiraita” ei ehkei ole samanlaista ilotulitusta kuin muut tämän listan poiminnat, mutta viihdyttää loppuun saakka.

4. Pumaman

Tiedemies saa tietää olevansa atsteekkien sankari, legendaarinen Puumamies. “I say put it on. And you say pjut it uuun.” Supersankari surkeammasta päästä.

3. Space Mutiny

Avaruusaseman sisällä nousee kapina, jota liennyttämään vaaditaan mm. telepaatikkoja, joulupukkia ja hot pantseissa viihtyvää tieteilijää. Tarinan lihaksikkaalle sankarille keksitään leffan aikana kymmeniä pilkallisia lempinimiä.

Lue myös: Top 10 elokuvasankaria

2. Werewolf

Aavikolla kaivauksilla olevat tutkijat löytävät ihmissuden kaltaisen hahmon luut. Rivit rakoilevat, kun ahne tutkija haluaa omia löydön nimiinsä. Tietenkin harmaita karvoja aiheuttaa myös se, kun hahmo toisensa jälkeen muuttuu ihmissudeksi.

Huumoria revitään mm. taaplaavasta teknisestä toteutuksesta ja esiintyjäkaartin huonosta englannin ääntämyksestä. Oman osansa saa myös sivuroolissa nähtävä Martin Sheenin veli Joe Estevez, jonka pilkkaaminen jatkui myöhemmin Soultaker-jaksossa.

1. Manos – The Hands of Fate

Juontajapuolella olen ehkä enemmän Mike-fani, mutta suosikkijaksoni on Joelin isännöimä Manos. Elokuvanäytös on yksi MST3K-fanien suursuosikeista, ja syystä: pilkan kohteena on kenties kaikkien aikojen surkein kauhutrilleri, josta riittää reviteltävää.

Rakkauden satelliitti elää yhä – netissä

MST3K on sittemmin jäänyt kulttimaineeseen, mutta onneksi se jatkaa elämäänsä netissä. Sarjan oman YouTube-kanavan lisäksi palvelusta löytyy aika lailla jokainen lähes 200 jaksosta fanien lataamina. MST3K:n omista latauksista erityisiä tekevät annotaatiot, joissa selitetään jokainen Crown, Tom Servon, Miken ja Joelin heittämä vitsi.

MST3K ei toki ollut ainoa viihdeohjelma, jossa irvaillaan surkeille elokuville, mutta on niistä ehdottomasti suosituimpia. Vuodet eivät ole syöneet huumori-ilotulitusten voimaa, ja MST3K:n tarjoama inspiraatio heijastuu selkeästi The Nostalgia Criticin ja monen muun sarkastisen nettikriitikon tuotannossa.

Suosittelen tutustumaan, jos rakastat elokuvaa niin paljon, että huonokin leffa viihdyttää. Eihän noita yllä listattuja leffoja katsellessa menekään kuin se 7,5 tuntia.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.