Kuukauden Digilluusio: Suomi on Instagramin innokkain emoji-kansa

Emoji merkitys sosiaalinen media
Sana on kuollut – eläköön emoji!

Suomalaiset <3 emoji

Päivitys 9/2015: Lue myös tehovinkit Instagram-mainonnan aloitukseen

Oikaistaan heti alkuun räikeä virhe artikkelin alaotsikossa. Merkkiyhdistelmä <3 tai sen kaksoispisteestä ja muista symboleista koostuvat kollegat eivät toki ole emoji-kuvia vaan emoticoneja. Mitä eroa näillä tekstiviesteistä ja nettifoorumeilta tutuissa kuvatyypeissä sitten on? Yksinkertaista: emoticoneissa kuvat muodostuvat eri välimerkkien yhdistelmistä sellaisenaan, kun taas emoji-kuvissa välimerkit muuttuvat piirretyiksi kuviksi. Emoticonien juuret ulottuvat  jopa 1800-luvulle, ja emojit ovat emoticonien uusi muoto.

Emojit perustuvat Unicode-koodiin, joka mahdollistaa samojen kuvakkeiden käytön niin iOS-, Android- kuin WP-laitteilla (joskin kosmeettisia eroja emoji-versioiden välillä voi olla). Emojien käyttö alkoi yleistyä 2011-2013 aikana, kun niin iOS- kuin Android-laitteille julkaistiin Unicode-pohjaiset emoji-näppäimistöt. Tämän jälkeen hype on vain kasvanut, ja Pacmania muistuttavien keltanaamojen rinnalle on noussut kokonainen armeija suosittuja kuvakkeita.

Voisi luulla, että emojien kehitys saavutti lakipisteen tuiki tärkeän hymyilevä kakka -emojin myötä, mutta jatkoa seuraa. Windows 10 -käyttöjärjestelmä mahdollistaa keskisormen heristyksen, minkä lisäksi Unicode on ehdottanut seuraavaan emoji-sarjaansa lisättäväksi mm. kädenpuristusta ja pekonia kuvastavat emojit (koska tosiaan, nehän olivat toissijaisia kakalle.)

Instagramissa voi hakea kuvia emojin perusteella. Coca-Cola on rekisteröinyt emojista koostuvan verkko-osoitteen. Google rakentaa kuvakkeille omaa versiota Translate-käännöspalvelustaan. Moby Dick -klassikosta on julkaistu pelkästään emojilla kirjoitettu versio. Internet rakastaa emojia. Kuvakkeiden käyttöaste vain kiihtyy, ja perinteinen kirjoittaminen on vaarassa muuttua uhanalaiseksi.

Emoji käyttö HurraaKerkko
Emoji-kuvien osuus tekstistä maittain. Lähde: Instagram

Kuvallisen viestinnän vallankumouksen etulinjassa on kenties hieman yllättäen oma rakas Suomemme. Instagramin selvityksen mukaan suomalaiset ovat palvelun innokkaimpia emoji-käyttäjiä: yli 60% suomalaisten Insta-postauksien teksteistä koostuu emoji-kuvista. Jenkeissä luku on 39% ja Tansaniassa vain 10%.

Mutta miksi? Osasyynä lienee käyttäjämäärä, joka kovaa tahtia kasvavanakin on jäljessä muita (selvityksessä ei kerrota, missä suhteessa tulokset ovat kohdemaan käyttäjämäärään). Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että julkaisumme sisältävät enemmän kuvakkeita kuin kirjaimia.

Taustalla on siis jotain muutakin – vaan mitä? Yhtäältä olemme todellisia yhdys sana virheitä vihaavia kielinatseja, jotka eivät halua alkaa tekemään vaikka virallisesti saisikin. Toisaalta olemme aina olleet auliita sisällyttämään vaikutteita muiden maiden kielistä. On svetisismit ja finglishit, ja nyttemmin oma sosiaalisen median kieli. Jospa emoji-hulluus onkin vain osa vuosisatoja kestänyttä kehitystä, jossa pieni kielialue imee vaikutteita muista.

Toki muukin kulttuuri-ilmiö voi vaikuttaa. Ehkä väitetty suomen kielen rappiotila onkin totta ja korvaamme heikkoa kirjoitustaitoamme kuvin. Ehkä suorituskeskeinen elämäntyyli pakottaa meidät valitsemaan nopeimman mahdollisen tavan saada viestimme someen. Tai kenties syynä onkin perisuomalainen jurous, jonka takia emme osaa ilmaista tunteitamme kunnolla sanallisesti. Voikin olla, että pienet karikatyyrit tekevät meistä avoimempia viestijöitä ja auttavat lisäämään erään elintärkeän vivahteen, joka on muutoin puuttunut modernista “tietokonekeskeisestä” kommunikaatiosta: emojit ovat teknologian vastine body languagelle, kehon kielelle.

Kotimaisten kielten keskuksella on varmasti pian edessään emoji-kuvien kartoittaminen ja implementointi suomen kieleen. Onko kuvan lisääminen some-julkaisuun “emojittamista”? Toivottavasti saamme samalla jonkin uniikisti suomalaisen emojin – ja kunnon ohjeistuksen hymyilevän kakan oikeaoppiselle käytölle.

Bad-Dudes-meme-emoji

Easter Egg: Kuvien vallankumous jatkuu myös Facebookissa, jonka uutisvirtaan viimein mahdollista jakaa GIF-animaatioita ilman Giphy-palvelua. On todennäköistä, että Facebookin algoritmi nostaa GIF:ien painoarvoa eli antaa niille paremman näkyvyyden uutisvirrassa – onhan parin viime vuoden aikana tapahtunut samoin aina, kun palvelu on päivittänyt kuva-, linkki- ja video-ominaisuuksiaan. 

 

5 comments

  1. Älyni ei yleensä yllä näiden Digilluusioiden tasolle. Periaatteessa ilmoitan tykkääväni, koska ne menee niin ohi ja koska olen rohkea ja ennakkoluuloton tällaisten outouksienkin tullessa kohdalleni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.