Kuukauden Digilluusio: 5 vinkkiä Instagram-mainontaan

Instagram mainonta sosiaalinen media
Instagram-mainonta alkaa myös Suomessa 30.9.2015.

Näillä ohjeilla teet Instagram-mainontaa, joka kiinnostaa ja tuottaa tuloksia

Hyvässä ja pahassa, Instagram-mainonta on täällä. Pitkän odotuksen jälkeen myös suomalaisten brändien on viimein mahdollista kohdentaa Instagram-julkaisunsa haluamilleen yleisöille. Satsaaminen Instagramiin onkin kannattavaa – virallisten tietojen mukaan suomalaisia käyttäjiä on jo miljoona ja heistä 700 000 palaa palveluun päivittäin (lisäksi he ovat hulluna emoji-kuvakkeisiin). Kansainvälisesti Instagram on palvelussa käytetyn ajan perusteella mobiilisovellusten ykkönen YouTuben jälkeen (lähde: Nielsen).

Yksi Instagramin monista eduista muihin some-palveluihin verrattuna on ollut sen ainutlaatuinen visuaalisuus. Filttereineen ynnä muine monipuolisine ominaisuuksineen se on yksi parhaista mobiilissa toimivista kuvanmuokkausohjelmista. Se on myös selkeämmin interest based -tyylinen kanava verrattuna esimerkiksi Facebookiin, jossa pointtina on verkostoitua läheisten kanssa.

Mainontamahdollisuuksien avautuessa Instagramin luonne muuttuu, mutta se ei välttämättä tarkoita, että palvelu pilattaisiin täysin. Käyttäjäystävällisen mainostamisen hengessä tässä on Digilluusion 5 vinkkiä oikeaoppiseen – ja toivottavasti yleisöjä kiinnostavaan – Instagram-mainontaan.

1. Miten aloitan?

Instagram-mainonta onnistuu Facebook Power Editor -työkalun kautta, minkä lisäksi Instagram-profiili on yhdistettävä joko Business Manageriin tai Facebook-sivuun FB-asetusten kautta. Tilien yhdistäminen ei tarkoita, että voisit julkaista ns. orgaanisia julkaisuja Instagramiin. Mainoksesi eivät näy Insta-profiilissasi.

2. Kohdentaminen Instagramissa

Facebookista tutut targetointi- ja retargetointimahdollisuudet ovat saatavilla myös Instagramissa. Lisäksi voit jakaa kampanjasi niin, että tavoitat samat käyttäjät samalla kampanjalla niin Facebookissa kuin Instagramissa. Etkö tunne kohderyhmääsi? Syvällisempää dataa suomalaisista Insta-käyttäjistä tulee FB:n edustajien mukaan saataville joulukuussa.

3. Instagram-mainosmuodot

Instagram poisti pakotteen ladata square-kuvasuhteen videoita ja kuvia joitain viikkoja sitten. Niinpä mainoksissakin voi olla niin horisontaali- kuin vertikaaliformaatin kuvia ja videoita. Ota näiden muotojen lisäksi ilo irti myös mainosformaateista: stillikuva, video ja karuselli. Aluksi kampanjoille on saatavilla kolme tavoitetta: website clicks, video views ja mobile app installs. Nämä tavoitteet voivat vaikuttaa mainoksesi luovaan ratkaisevasti. Lisää tavoitteita ja mainosmuotoja tulee saataville myöhemmin.

4. Muutama bonusominaisuus

Poiketen Instagramin perusominaisuuksista, mainostaja voi ladata palveluun 30 sekunnin pituisia videoita. Tämä ei tietenkään tarkoita, että niin kannattaisi tehdä – keskimääräinen käyttäjä katsoo videosta ensimmäiset kolme sekuntia, eikä TV-filkan heittäminen someen ole muutenkaan “best practice“. Samoin kuin Facebookissa, myös Insta-mainosvideoon voi liittää call-to-actionilla höystetyn suoralinkin. Kolmen sekunnin säännön vuoksi on suositeltavaa sijoittaa videon ydinviesti heti alkuun. Huomioithan myös, että FB-videoiden tapaan Insta-videoita katsotaan enimmäkseen ilman ääniä – harkitse esim. tekstitysten käyttöä.

5. Ohjeita hyvään Instagram-postaukseen

Sen lisäksi, ettet tuuppaa tv-mainostasi sellaisenaan some-mainokseksi, vältä myös kuivaa nettibannerin räätälöintiä. Brändinmukaisuus on tärkeää, mutta on keskityttävä myös aitouteen ja laatuun sekä siihen, että julkaisuissa on punainen lanka. Tässä Facebookin edustajien ohjeet hyvään Insta-luovaan: 1) Be on brand 2) be concept-driven 3) have well-crafted images.

Lisätietoa Instagram-mainonnasta

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun Instagram-mainonnan kanssa. Lisätietoa mainonnasta löytyy Instagramin blogista ja Facebookin mainostietopankista. Instagram on yksi some-suosikeistani, joten taviskäyttäjän roolissa toivon brändisi panostavan luovuuteen ja kiinnostavuuteen, jottei “vääränlainen” mainonta pilaa käyttökokemusta.

Mainonta somessa Instagram Twitter Facebook
En tähän hätään ehtinyt testata Instagram-mainoskampanjan luomista, mutta Twitterissä olen pieniä testejä tehnyt. Vähälle huomiolle jääneen mainoskanavan hyödyntämisestä asiaa myöhemmin syksyllä.

Easter Egg: Instagramissa on useita hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka jäävät usein vähälle huomiolle. Voit esimerkiksi katsoa listan kaikista tykkäämistäsi kuvista ja tilata notifikaation seurataksesi, milloin suosikkiseurattavasi julkaisee uutta sisältöä. Lue lisää täällä

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.