Kuukauden Digilluusio: Onko tämä some-mainonnan seuraava megatrendi?

Some-trendit 2016
Tsu jäänee tähdenlennoksi, mutta uusi some-mainonnan malli kiinnostaa.

Pian päätät itse, mitä mainostat sosiaalisessa mediassa

Vuoden 2016 digitrendien ennustuskausi on jälleen alkamassa. Merkittävimpien trendien listalla on SnapChatin käyttäjämäärän kasvua, ohjelmallista ostamista ja sisältömarkkinoinnin kohdentamista entistä rajatummille yleisöille. Video nousee – viimeinkin oikeasti – tärkeimmäksi mediaformaatiksi sosiaalisessa mediassa, ja mikä merkittävintä, vertikaalinen video kasvattaa suosiotaan entisestään.

Jos kuitenkin katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen, seuraavaksi verkkomainonta muuttuu entistä käyttäjäystävällisemmäksi.

Tämän syksyn puhutuimpia aiheita on ollut mobiilimainontaa estävien sovellusten nousu. Ad blockerit eivät kuitenkaan pysty estämään kaikkea mainontaa – esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jossa mainostajien kohdennusmahdollisuudet muuttuvat koko ajan tarkemmiksi ja auttavat niin mainostajia kuin some-palveluita tienaamaan lisää rahaa käyttäjien kustannuksella.

Tsu-palvelu kohauttaa

Uusi some-palvelu Tsu väittää kuitenkin toimivansa rahankeruussa toisin. Palvelu lupaa hyvittää rahaa perustuen siihen, miten käyttäjät jakavat sisältöjä sosiaalisessa mediassa. Tsu on jo onnistunut (t)suututtamaan somen isoimmat pelaajat – mm. Facebook on kieltänyt Tsu-linkkaukset kokonaan.

Tsu-palveluun pääsee sisään vain toisen käyttäjän kutsusta. Kutsuketjut muodostavat arvoasteikkoja, joissa kutsujat saavat aina enemmän rahaa toiminnastaan kuin kutsutut. Myöhäisimmät liittyjät saattavat tienata vain senttejä. Käytännössä ansaintamalli vaikuttaa hähmäiseltä pyramidihuijaukselta eikä spämmäämisaallon uhka innosta. Mitä luultavimmin Tsu jää vain Ellon ja Peeplen kaltaiseksi tähdenlennoksi, jonka nostattama kohu unohtuu muutamassa viikossa.

Uusi tapa esiintyä some-mainoksissa: Sponsored Spokespeople

Tämä ei tarkoita, etteikö käyttäjiä palkitsevalle palvelulle olisi tilausta. Facebook käyttää kasvojamme mainosten yhteydessä tehdäkseen promoista tehokkaampia, Twitter suosittelee kohdentamaan mainontaa tiettyjen käyttäjien seuraajille. Mainostaja voi käyttää jopa läheisimpiä kavereitaan sisältöjensä tukena ilman korvausta.

Tällä hetkellä voimme kyllä kieltäytyä esimerkiksi FB-mainoskasvoiksi joutumisesta. Mutta olisiko some-mainonta suotavampaa, jos kaikki hyötyisimme niistä? Onkin hyvin mahdollista, että muutaman vuoden sisällä kuka tahansa some-käyttäjä voi vapaaehtoisesti ilmoittautua mainoskasvoksi valitsemilleen brändeille samaan tyyliin kuin tämän päivän vloggaajat. Kutsuttakoon uutta mainostyökalua termillä “Sponsored Spokespeople”.

Töttöröön tyylisten välikäsien sijaan voimme itse vaikuttaa, missä yhteyksissä sisältömme näkyvät henkilökohtaisten mainostyökalujen kautta. Mainostajat ja wannabe-promoajat löytäisivät toisensa Tinder-tyylisellä matchaus-mekanismilla. Algoritmi määrittäisi arvomme eri yhteyksissä – esimerkiksi muissa postauksissaan kalastajaksi määrittyvä henkilö olisi arvokkaampi virvelimainoksessa kuin kalapuikkomainoksessa ja siten voisi tienata paremmin kalastusvälineen esittelystä. En tiedä, mainostaisiko yksikään järkiperäinen ihminen juuri noita tuotteita, mutta kuha demon vuoksi.

vainkuhajutut infograafi kuha meemi
Vielä infograafi edellä mainittujen väitteiden verifioimiseksi. Creditit kuvasta: Paloheimo

Easter Egg: Lisää – ja paljon pätevämpiä – digitrendiennustuksia täällä ja täällä

 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.