
Ideoita Instagram-lisäominaisuuksille
Kysy keltä tahansa some-ammattilaiselta ja he sanovat, että Snapchat on nyt “the place to be”. Mitä siellä pitäisi tehdä? Ihan sama, kunhan tunget mukaan. Ja ei, vaikka etenkin Facebook varastaa ”snäpin” ominaisuuksia minkä ehtii, se ei ole sama.
Sosiaalisessa mediassa – kuten muussakin digiviestinnässä – hehkutetaan ilmiötä ilmiön perään. Tällä hetkellä kuuminta hottia on Snapchat. Viime vuonna hehkutettiin livestriimaamisen yleistymistä, sitä ennen tubettamista. Twitterin ja kuumimman Pinterest-piikin jälkeen somettajien suosikkipuheenaihe oli kuvapalvelu Instagram.
Vaikkei Instagram olekaan enää ”the new kid on the block”, se on kaikkea muuta kuin unohdettu. Miljoonan suomalaiskäyttäjän raja meni rikki jo aikoja sitten ja kasvu jatkuu. Instagram on osa suomalaisten somettajien arkea – suomalaisilla on jopa ainutlaatuinen tapa viestiä Instagramissa – mistä johtuen markkinoijat ilakoivat etenkin mahdollisuudesta ohjata palveluun mainontaa.
Kuluneen vuoden aikana Instagramiin on lisätty muun muassa monipuolisempia kuvanmuokkausominaisuuksia ja ristiriitainen brändi-ilmeen uudistus.
Yhä kuitenkin tuntuu, että lisäkikkareille olisi tilaa. Digilluusio esitteleekin viisi enemmän tai vähemmän toivottua lisäominaisuutta Instagramiin.
Lue myös Viisi ominaisuutta, jotka puuttuvat Snapchatista.
Analytiikka
Mahdollisuus hallinnoida useampia IG-tilejä ilman ylimääräisiä ulos- ja sisäänkirjautumisia on varmasti ollut yksi toivotuimpia ominaisuuksia – huolimatta siitä, että ominaisuus toimii harmillisen epäluotettavasti.
Tämän lisäksi markkinoijat odottavat kieli pitkällä parempaa analytiikkaa. Pelkkä seuraajamäärän ja tykkäysten tai videon katselukertojen räknääminen manuaalisesti ei riitä, vaan tarvetta olisi myös tiedolle demografioista ja paljosta muusta.
Onneksi Instagram-analytiikka on jo saatavilla muutamilla markkinoilla, ja Suomeenkin voimme sitä odottaa Q3:n aikana.
360-kuvat
360-asteisen videon ja valokuvien rantauduttua emoyhtiö Facebookin perusominaisuuksiin on hyvin mahdollista, että ”elämykselliset” kuvat rantautuvat myös Instagramiin.
Tallentaminen ilman julkaisua
Moni sisällöntuottaja (etenkin videon) toivoisi varmasti mahdollisuutta ajastaa ja julkaista sisältöjään desktopin kautta.
Yksityiskäyttäjänä kuitenkin toivoisin ennemmin, että Instagramissa voisi tallentaa editoituja kuvia ennen julkaisua ilman, että alkuperäinen kuva tuhoutuu. Instagram on nimittäin yksi parhaita mobiileja kuvanmuokkausohjelmia, jota käyttää mieluusti myös otoksiin, joita ei halua jakaa palvelussa.
Slideshow
Boomerang-sovelluksella tuottaa lyhyitä looppaavia animaatioita Instagramiin, mutta Facebookin kuvamontaasin kaltainen ominaisuus voisi rikastaa IG-kokemusta.
Livestriimaus
YouTubenkin (viimein) hypättyä mukaan mobiillivestriimauskisaan Periscopea ja Facebook Liveä vastaan lienee vain ajan kysymys, milloin suorat lähetykset tulevat myös Instagramiin, filttereineen kaikkineen.
Koska IG on kuitenkin luonteeltaan kanava harkitusti tallennetuille ”täydellisille hetkille” – joita taviskäyttäjät hiovat jopa 15 minuuttia julkaisukelpoiseksi – live voi olla ominaisuus, jota palveluun ei tarvitsisi lisätä. Jos niin kuitenkin käy, Digilluusion ohjeet auttavat paremman livestriimin organisointiin.
Bonus: Vinkki laadukkaampiin mobiilivideoihin
Instagramin videotyökalu Hyperlapse kelpaa muuhunkin kuin vain nopeutettujen klippien tehtailuun. Kuvaa kohtaus, mutta hidasta video ennen tallennusta 1x-nopeuteen. Näin hyödyt Hyperlapsen automaattisesta kuvanvakautuksesta, mutta ääni ja kuva toistuvat normaalinopeudella. Ekstrabonus: pieni kameranliike kuvattaessa (esim. panorointi) tuo klippiin lisää dynamiikkaa.
Lisää vinkkejä videotuotantoon artikkelissa 5 tapaa optimoida video sosiaaliseen mediaan.
Mitä ominaisuuksia sinä kaipaisit Instagramiin? Kerro kommenteissa!

Easter Egg: Jos rakastat painettua (tai oikeastaan näyttöruudulla hohtavaa) sanaa ja kirjoitat paljon englanniksi, FoxType voi olla leikkikalu juuri sinulle. Palvelu analysoi tekstisi ja visualisoi sen sanaluokittain.
2 comments