Kuukauden Digilluusio: 5 ominaisuutta, jotka puuttuvat Snapchatista

Snapchatin käyttö
Facebookin tuotteet apinoivat Snapchatiä, joka sekin voisi vuorostaan ottaa oppia kilpailijoiltaan.

Snapchat – hehkutettu muttei täydellinen

Snapchat on ollut kuluneen vuoden puhutuin sosiaalisen median ilmiö. Räjähdysmäinen suosio nuorten keskuudessa ja kuumeinen hehkutus mediassa ovat pakottaneet muut some-kanavat kopioimaan sen käyttöliittymää ja ominaisuuksia.

Viimeisimpänä esimerkkinä matkimiseen sortumisesta on Instagram, jonka vastikään maailmanlaajuisesti lanseerattu Stories-ominaisuus on hävytön kopio Snapchatin My Story -kuvasarjasta.

Paine kosiskella teinit takaisin oli ilmeisesti niin kova, että Instagramin oli hylättävänä roolinsa ”täydellisten hetkien” tyyssijana. IG jopa unohti ympätä mukaan ominaisuuden, josta se parhaiten tunnetaan: Moon, Crema ja muut filtterinsä.

Vaikutusvallastaan huolimatta Snapchat on kaikkea muuta kuin täydellinen (kysy keltä tahansa UX-suunnittelijalta). Tässä viisi ehdotusta ominaisuuksille, joilla Snapchat voisi kasvattaa vetovoimaansa.

Lue myös: 5 ominaisuutta, jotka  puuttuvat Instagramista

Yhteiset ”My Storyt”

Muiden apinoidessa My Storya Snapchatilla olisi mahdollisuus jatkaa innovointia tarjoamalla mahdollisuuden yksittäisille käyttäjille julkaista yhteisiä kuvasarjoja. Pohja tälle on jo olemassa Live-osiossa, mutta käyttäjät eivät voi valita aiheita tai missä järjestyksessä kuvat ja videot tulevat. Suunnitelmallinen tarinankerronta olisi tosin vastoin Snapchat roiskimisideologiaa.

Kehittyneempi haku

Kavereiden metsästäminen Snapchatista on harmillisen hankalaa. Tarvitset joko Snap-koodin tai käyttäjänimen tarkalleen; hyvin kömpelöä verrattuna Twitteriin tai Instaan, joka tarjoaa mahdollisuutta seurata palvelussa aktiivisia FB-kavereita.

Tykkääminen ja kommentointi

Snapchat on kuin YouTube ADHD-yleisölle. Kenenkään ei erityisemmin odoteta reagoivan sisältöihin (pois lukien yksityisviesteihin) – tärkeintä on passiivinen videoklippien ja muiden sisältöjen kuluttaminen. Tekisikö tykkääminen ja helpompi kommentointi snäppäämisestä yhteisöllisempää? Katsottujen “snäppien” jakaminenkaan ei ole mahdollista, mutta kenties se ei sopisikaan palvelulle, joka mielletään yhä yksityisviestisovellukseksi.

Analytiikka

Snapchat haluaa madaltaa julkaisukynnystä muun muassa tarjoamalla mahdollisimman vähän tietoa, miten snäpit menestyvät. Tämä ei kuitenkaan riitä julkaisijalle, joka haluaa muutakin kuin lähettää yksityisviestejä kavereilleen.

Laihanlainen datalouhintamahdollisuus on oire isommasta ongelmasta: Snapchatin ansaintamalli on yhä lapsenkengissä. Facebook, somen salainen SEO-ase Pinterest ja muut pidempään toimineet some-palvelut ovat ymmärtäneet, että todistaakseen potentiaalinsa brändeille niiden on tarjottava mahdollisuus tutkia nykyisten tai potentiaalisten yleisöjen käyttäytymistä.

Analytiikkapuolella kurottavaa on myös Instagramilla, mikä on yllättävää ottaen huomioon, että emoyhtiö Facebook puskee palvelua osaksi brändin kuin brändin markkinointia.

Monipuolisemmat kuvanmuokkausominaisuudet

Itsestään tuhoutuvien viestien lisäksi naamaa vääristävät suodattimet ovat Snapchatissa ”se juttu”. Pääosin palvelun kuvanmuokkausmahdollisuudet jäävät kuitenkin töhertelyn tasolle – etenkin verrattuna Instagramiin, josta on kehittynyt yksi parhaista mobiileista kuvaeditoreista. Snapchat kaipaisi parempia työkaluja mm. kuvan rajaamiseen ja värisävyjen määrittelyyn.

Bonus: Dubsmash-filtterit

Snapchatin kasvontunnistusteknologiaa on pakko ihailla, samoin tekijöiden mielikuvitusta suodattimia tehtaillessa. Filtterivalikoimaa voisi vielä kasvattaa Dubsmash-sovelluksen inspiroimilla suodattimilla, joiden avulla voisi valita oman biisin, jonka tahtiin huulisynkata. Toki tämän efektin voi tehdä jo nyt laittamalla Spotifyn soimaan taustalle, mutta natiiviominaisuus helpottaisi äänettömän karaoke-esityksen tallentamista.

Vielä lopuksi hävytöntä puffaamista: jos olet Snapchatissa, voit etsiä minut tunnuksella Keijoseisminen. Hmm… Saattaisin toivoa myös mahdollisuutta vaihtaa käyttäjänimeä.

Snapchat-käyttö mainonta Snapchatissä
Snapchat-sovelluksen käyttö kasvaa jatkuvasti Suomessa ja maailmalla.

Easter Egg: Oman geofilter-kuvasuodattiminen luominen on yllättävän helppoa. Katso ohjeet Snapchatin kotisivulta. Itselläni on hakemus juuri vetämässä – saa nähdä, miten kauan hyväksymisprosessissa kestää.

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.