Kuukauden Digilluusio: Näin rakennat sisältökalenterin somea varten

Kalenterista apua sisällönhallintaan

Jaoin muutama vuosi sitten mallin sosiaalisen median sisältökalenterille. Nyt on aika esitellä päivitetty versio jokaiselle Community Managerille tärkeästä työkalusta.

Päivitys 2018: Lue myös uudet vinkit sisältökalenterin rakentamiseen

Sisältökalenteri on muokattava brändin ja tarkoituksen mukaan, mutta suurin osa aiemmista opeista on yhä käypää tavaraa. Vuoden 2016 versio tuo mukanaan uusia ominaisuuksia tyylin ja tarkoituksen ylläpitämiseksi.

Moni näkemäni templa suosii horisontaalia selausta – päivämäärät etenevät sivusuunnassa – mutta kehotan käyttämään vertikaalia. Uusien aiheiden tai ”kanavaversioiden” (FB-julkaisu taipuu harvoin Twitteriin sellaisenaan) lisääminen omille riveilleen on huomattavasti käyttäjäystävällisempää.

Sisältökalenteri sosiaalinen media HurraaKerkko
Some-kalenteriin tallennetaan jatkuvat teemat, sisältöaiheet, tavoite, kohdeyleisö – ja tietenkin itse sisällöt.

Muita vinkkejä some-kalenterin luontiin:

  • Perustele sisällön tavoitteet lyhyesti omassa solussaan – yksi sanakin voi riittää
  • Lisää kohdeyleisö
  • Jos julkaisu menee useampaan kanavaan, lisää jokainen versio omalle rivilleen
  • Varmista Twitter-yhteensopivuus lisäämällä kaava, joka laskee sisältösolun merkkimäärän automaattisesti [esim. =LEN(H7)]
  • Lisää joko itse kuva (skaalaamalla se pieneksi tai kasvattamalla solun kokoa) tai ilmoita tiedoston nimi/sijainti
  • Jos olet jakamassa linkin, optimoi myös otsikko ja linkin kuvausteksti
  • Ideat- ja UKK-osioiden lisäksi luo oma välilehti, johon keräät brändillesi tärkeimmät tapahtumat, juhlapäivät ja muut ilmiöt meiltä ja maailmalta.

Lisää vinkkejä löydät vuoden 2014 artikkelista Näin rakennat some-sisältökalenterin.

Kokemuksia eri some-kalenteripohjista

Yli viiden sosiaalisen median parissa työskentelyn jälkeen olen yhä taulukkomaisen kalenterin kannattaja. You can’t beat a classic. Matkan varrella on kuitenkin tullut kokeiltua useita pohjia ja palveluita.

Projektinhallintatyökalu Trelloon voi lisätä kalenterinäkymän, jonka avulla on kätevä järjestellä aiheet pitkälle ajanjaksolle. Värikoodit auttavat hahmottamaan toistuvia teemoja. Statusten sisältöjen kodiksi Trello ei kuitenkaan sovellu. Sprout Socialin kalenterinäkymässä voi tarkastella ja editoida ajastettuja sisältöjä, muttei luonnoksia.

Some-kalenteripohjia ja sisällönhallintatyökaluja on joka lähtöön, mikä viestii siitä ylläpitäjien halusta lähestyä yhteisöjä tavoitteellisemmin. Livestriimien ja Snapchatin aikakausikaan ei vähennä tarvetta suunnitelmalliselle lähestymiselle.

Vinkit community management yhteisönhallinta
Lisää some-vinkkejä ja muita digi-ideoita  jälleen lokakuun lopulla.

Easter Egg: Vuosi 2016 on ollut täyttä takinkääntöä some-jäteille. Facebookissa ei enää vain tykätä, Snapchatissa voi jakaa vanhoja kuvia ja Instagramissa jaetaan muutakin kuin ”täydellisiä hetkiä”. Vastikään Twitter luopui 140 merkin rajoituksesta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.