Cult Sure: Tervetuloa Val Verdeen!

John Matrix alkaa tulitaisteluun tropiikissa.

Val Verde, toimintaelokuvien kuvitteellinen klassikkolokaatio

Keskiamerikkalaisen Val Verden historia on surullista tutkittavaa. Maan johtohahmot ovat olleet korruptoituneita hirmuvaltiaita ja suhteet ulkomaailmaan ovat olleet yhtä konfliktia.

Onneksi kyseessä on kuvitteellinen valtio, jonka käsikirjoittaja Steven E. de Souza keksi toimintaklassikko Commandoa varten välttyäkseen mahdollisilta poliittisilta kahnauksilta.

Elokuvassa Val Varde (suomeksi ’vihreä laakso’) kuvataan köyhänä pikkuvaltiona, jossa Yhdysvallat on masinoinut vallankaappauksen saadakseen maahan suopeamman päämiehen.

Commandossa kostoa janoava diktaattorimainen Arius ei ole ainoa militantti, jonka toiminta on herättänyt närää pohjoisessa naapurissa. De Souzan käsikirjoittama ja Renny Harlinin ohjaama Die Hard 2 pyörii valverdeläisen huumekauppiaan, kenraali Esperanzan oikeuteen toimittamisen ympärillä.

Commando oli niin huomattava menestys, että De Souza pääsi kirjoittamaan sille myös jatko-osan. Kun päätähti Arnold Schwarzenegger oli haluton palaamaan John Matrixin rooliin, Commando 2:n konsepti pistettiin uusiksi. Ideat siirtyivät elokuvaan nimeltä Vain kuolleen ruumiini yli (Die Hard).

Lue myös TOP 10 kuolemaa Die Hardissa.

Commando elokuva Schwarzenegger
Arius (Dan Hedaya) ja muut ikimuistoiset pahikset kovistelemassa John Matrixiä (Arnold Schwarzenegger) elokuvassa Commando.

Val Verde on esiintynyt monissa muissakin elokuvissa ja tv-sarjoissa.

It’s something like Guyana, a country which encompasses lush Caribbean resorts popular with tourists, an unexplored mysterious rainforest, and a mix of Anglo, Spanish, African, Creole and indigenous cultures. This is a country of the imagination I’ve used in several films and TV programs, which I thought was my little inside baseball joke, but Eric Lichtenfield, the author of ‘Actions Speak Louder,’ recently sent me a Wikipedia page on it! Seriously, my Dad’s family is from that part of the world and it’s something I can write about with some familiarity. – Steven E. de Souza

Teoksiin ripotellut tiedonjyvät paljastavat maan sijaitsevan Guatemalan naapurissa (joskin Commandossa mainitun lentoetäisyyden perusteella maa olisi lähempänä Brasiliaa tai Perua) ja kärsineen myös sisällissodasta.

Maassa on ainakin yksi kansainvälinen lentokenttä, jonka ympäristö vintage-autoineen ja kadunvarsilla vaeltavine karjaeläimineen vihjaa maan olleen kauppasaarrossa. Poliittiselta ilmastoltaan Val Verde kuvataan useimmiten kommunistiseksi, esimerkiksi Predatorissa havaitaan venäläisiä ”neuvonantajia”.

Val Verde on jokaisen 80-luvun toimintaelokuvien fanin ykköslomakohteita. Se on kuitenkin vain yksi monista populaarikulttuurin synnyttämistä kuvitteellisista maista.

The Expendables -räiskinnän tapahtumapaikka Vilena on lähes suora kopio Val Verdestä ja vaikuttaapa RoboCopissa mainittu eteläafrikkalainen kaupunkivaltio Pretoriakin poliittisesti epävakaalta. Jos etsit vielä lisää mielikuvitusta vaativia matkakohteita, lue artikkeli TOP 10 Viihdemaailman kuvitteellista kaupunkia tai valtiota.

Behind the scenes: Bennett ja muut Commando-elokuvan pahikset.

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.