Arvostelussa kulttielokuva Cherry 2000

Cherry 2000 on unohdettu kulttiklassikko

Tekoälystä on viimein tullut osa arkipäivää, mutta elokuvien maailmassa sen yleistymistä on ennustettu jo vuosikymmenten ajan. Varmasti yksi mielenkiintoisin ihmisen ja keinoälyn suhdetta luotaava elokuva on yksi ehdottomista suosikkielokuvistani, Blade Runner, mutta moni muukin teos on tehnyt vaikutuksen nörttilapseen.

Onkin viimein aika kaivaa arkistoista unohdettu, David Andrewsin ja Melanie Griffithin tähdittämä kulttiklassikko Cherry 2000. Mikään mestariteos ei ole kyseessä, mutta taustalla on mielenkiintoinen visio dystopisesta tulevaisuudesta kaukaisena vuonna 2017.

Elokuva kertoo Andrewsin esittämästä virkamies Samistä, joka on romanttisessa suhteessa kyborgin kanssa. Kun harvinainen Cherry 2000 -malli menee epäkuntoon, edessä on vaarallinen matka pahamaineisen Lesterin jengin hallinnoimaan erämaahan, josta pitäisi löytyä uusi runko rakkaalle tekoälylle. Avukseen Sam palkkaa Griffithin esittämän romunkerääjä E. Johnsonin.

Basil Poledourosin upean scoren säestämät toimintakohtaukset ovat viihdyttäviä, mutta muuten sitä vaivaa vaaran tunteen puuttuminen. Panoksena on kuitenkin vain melko värittömän päähenkilön rakkaus robottia kohtaan ja vastassa on törttö trailer trash -jengi.

Ja hei oikeasti – pitäisikö yleisön ottaa vakavasti pahis nimeltä Lester? Se on vielä vässykämpi nimi pahikselle kuin Kauhun yön Jerry.

Parasta antia on itse maailma, jonka Cherry 2000 rakentaa. Yhteiselo tekoälyn kanssa ja deittailumaailma, jossa yhden yön jututkin pitää neuvotella asianajajan kanssa, ovat herkullisia premissejä.

Loppuhuipennus on harmillinen pettymys. Andrewsin ja Griffithin hahmojen välillä on kemiaa, joka kulminoituu muhinoinniksi. Sehän passaisi toki muuten, mutta koko elokuvan ajan olemme kuulleet, miten ainutlaatuinen Samin rakastama Cherry on. Kun kyborgi aktivoidaan uudelleen, hän osoittautuu naiiviksi bimboksi, joka dumpataan kuin nalli kalliolle.

Mitähän tapahtuisi jos Cherry tapaisi Blade Runnerin replikantit? Elokuva olisi voinut sukeltaa syvemmälle Samin mielihaluun olla kyborgin kanssa ja robottiseksuaalisuuden lainalaisuuksiin. Mitä kaikkea Cherryn kaltainen kyborgi osaa? Voiko hän ulkoilla autonomisesti? Onko hän tietoinen keinotekoisuudestaan?

Cherry 2000:n mukaan vuosi 2017 on tekoälyä, talousahdinkoa, seksuaalista ylivirittymistä ja white trashiä – itse asiassa pelottavan oikein ennustettu. Tsekkaa video kuullaksesi lisää, ja katso myös The Running Man -arvostelu nähdäksesi toisenlaisen vision vuodesta 2017.

Katso lisää Kasarikultti-arvosteluja YouTubessa – ja muista tilata kanavani!

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.