Kuukauden Digilluusio: Kaikki kopioivat SnapChatia – vääristä syistä

SnapChatilta pitäisi rosvota muitakin ideoita kuin My Story

Kilpailu auttaa usein löytämään uusia keinoja tehdä asioita. SnapChatin imitointi on kuitenkin mennyt liiallisuuksiin, eivätkä kilpailijat edes ymmärrä kopioida sovelluksen mielenkiintoisimpia ominaisuuksia.

Facebook ja muut some-alustat eivät ole hyssytelleet, miten ne ovat lisänneet omat versionsa SnapChatin kuvafilttereistä ja My Storystä.

Instagram Storiesin valtavan suosion myötä itsestään tuhoutuvat tajunnanvirtaviestit löytyvät niin WhatsAppista (nimellä Status), Facebook Messengeristä (nimellä Day) ja nyt myös itse emoaluksesta. Ominaisuus ei ole vielä saatavilla FB-sivuille, mutta se lienee vain ajan kysymys, samoin Stories-fiidissä mainonta. Lue lisää Facebookin suunnitelmista artikkelissa Sosiaalisen median trendit 2017.

Tuomalla Story-formaatin kaikkialle Facebook selvästikin pyrkii vetämään maton SnapChatin alta ja innostamaan käyttäjät jakamaan enemmän henkilökohtaista sisältöä omalla alustallaan.

Facebook haluaa saada ihmiset käyttämään enemmän aikaa ekosysteemissään. Ymmärrettävä bisneshaaste, mutta tarinankerronnan työkalujen lisäämisen sijaan olisi mielenkiintoisampaa saada laadukkaampia tarinoita ja uusia tapoja kokea niitä.

En erityisemmin fanita SnapChatin yksityisviestitoimintoja.

Vaikka ne ovat kehittyneet huimasti kuluneen vuodenkin aikana, käyttökokemus on yleisesti ottaen kömpelö ja… lapsellinen. Kenties tässä kuvastuu kolmekymppisyyteni, mutta käyttöliittymä on este myös monille kontakteilleni, ja jos kukaan kavereistani ei käytä viestipalvelua, ei minullakaan ole sille paljon käyttöä.

Camera-first and Shared Reality – kamera edellä jaettuun todellisuuteen

Olen silti kahden SnapChat-innovaation vankkumaton fani.

Ensimmäisenä Our Story, joka aktivoidaan merkittävien tapahtumien tai ilmiöiden yhteydessä.

Käyttäjä voi seurata interaktiivista, kuratoitua syötettä, jossa yhdistetään eri käyttäjien sisältöjä yhden teeman alle. Voit nähdä esimerkiksi julkkiksia valmistautumassa Oscareihin tai naistenpäivän juhlallisuuksia ympäri maailmaa.

Katsojalle tällainen kokemus voi olla huomattavasti viihdyttävämpi kuin Twitter, joka on edelleen useimpien live-tapahtumien sydän. Twitterin hashtag-tulvaa seuratessa tuntee kuitenkin vain seuraavansa joukkoa ruutuja tuijottavia ihmisiä valmistelemassa one-linereita, kun taas SnapChatin avulla kokee olevansa paikan päällä.

SnapChat Spectacles

Toisena Spectacles, aurinkolaseihin kätketty kamera, jonka avulla snäppäät hands-freenä ja joka asemoi Snap Incin merkittäväksi hardware-valmistajaksi.

Vaikka laseja myydään vain Yhdysvalloissa, tuotetta hehkutetaan merkkinä kamera edellä -aikakauden sanansaattajana.

Lisäksi alkamassa on the age of Shared Reality, jaetun todellisuuden aika, jolloin voit kutsua yleisön kokemaan maailman omien silmiesi kautta – ilman, että sinun tarvitsee pitää älypuhelinta kädessä vetääksesi livestriimin. Yleisö on kanssasi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään.

Facebook on yhä edellä (muun muassa) siksi, että se voi skaalata palveluitaan, vaikka alkuperäinen idea olisi tullut kilpailijalta. Instagram Storiesin 150 miljoonaa päivittäistä käyttäjää on todiste siitä.

Facebook saa jengin mukaan. Kunpa he vielä kopioisivat kilpailijansa mielenkiintoisimmat konseptit.

Tämä artikkeli julkaistiin alun perin englanniksi LinkedIn Pulsessa

SnapChat Spectacles -laseja myydään netissä, mutta toimitetaan vain Jenkkeihin.

Easter Egg: Lisää aiheesta “SnapChat-kloonit“.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.