TOP 40 Star Wars -kohtausta

Tähtien sota täyttää 40 vuotta.
Tähtien sota täyttää 40 vuotta.

Suosikkihetkiäni Tähtien sota -elokuvista

Alkuperäisen Star Warsin ensi-illasta tulee tänään kuluneeksi 40 vuotta. Sen kunniaksi listataan Hurraakerkon 40 suosikkikohtausta tähänastisesta live action -elokuvasaagasta (Episodit I-VII ja Rogue One). Kyllä, myös Phantom Menacesta löytyi nostettavaa.

40. Taistelu Coruscantin yllä (Episodi III: Sithin kosto)

Etko-trilogiaa vaivaa liiallinen tietokone-efektien käyttö vain tietokone-efektien käytön vuoksi. Episodi III:n alussa nähtävä CGI-kamera-ajo läpi suurimittaisen avaruustaistelun on kuitenkin komeaa katseltavaa. Taistelun etenemistä saadaan seurata myös erään sota-aluksen ikkunoiden läpi, kun sankarimme pyrkivät pelastamaan kaapatun kanslerin.

39. Anakin etsii äitiään (Episodi II: Kloonien hyökkäys)

Anakin kuulee äitinsä kidnappauksesta ja lähtee vihaisena hiekkaväen perään. Montaasin visuaalinen kohokohta on kuva auringonlaskua vasten siluettina näkyvästä Anakinista kysymässä neuvoa aavikkolaivansa vierellä norkoilevalta jawalta.

38. ”It’s a trap!” (Episodi VI: Jedin paluu)

Tuhansien ja tuhansien meemien lähteeksi nousseessa kohtauksessa kapinallisten kalmarimainen amiraali Ackbar varoittaa joukkojaan ansaan joutumisesta taistelun keskellä.

37. Mace pilaa bileet (Episodi II)

Mace Windu oli yksi monista etkotrilogian hahmoista, joissa olisi ollut potentiaalia merkittävämpään rooliin. Toisen elokuvan päätteeksi jediritari pääsee kuitenkin tositoimiin. Mace ottaakin esille liilan valomiekkansa ja heittää pahiksille oikein one-linerinkin ”This party’s over”.

36. Pod race -kisa (Episodi I: Pimeä uhka)

Phantom Menace tahrasi koko etkotrilogian maineen. Yhtenä harvoista kohokohdista elokuvassa nähdään Ben Hur -tyylinen kymmenen minuutin pod race -kisa, joka vetää mukaansa, vaikka kohtaus onkin 95-prosenttisesti digianimoitu.

35. Kylo Ren pysäyttää laserin (Episode VII: The Force Awakens)

The Force Awakens alkaa rytinällä, kun pahisten sotajoukko hyökkää Jakkulla sijaitsevaan asujaimistoon. Heitä johtaa Kylo Ren, jonka Voima-kyvyt ovat niin kehittyneet, että hän ehtii pysäyttää ilman halki kiitävän laser-pulssin. Vielä komeampi tehoste 3D:nä.

34. Chewien hyvä idea (Episode VII)

Harmittaa yhä, ettei uusien Star Wars -leffojen nimiä käännetä (Voima elpyy olisi ollut varteenotettava malli). Muuten The Force Awakensissa tehtiin paljon oikein. Esimerkiksi Chewbacca saa enemmän fokusta comic reliefinä. Mikä tärkeintä, hänen proaktiivinen ehdotuksensa pommien asettelusta saa kehuja Han Sololta, joka on yleensä aina sanellut, mitä tehdään. Chewie ei ole enää pelkkä wing man.

33. Scarifin taistelu (Rogue One)

Episodielokuvien ulkopuolinen Rogue One oli muutamia kohokohtia lukuun ottamatta pettymys. Homma käy mielenkiintoiseksi vasta lopussa, kun kapinalliset tunkeutuvat Scarifin tukikohtaan ja joutuvat jättimäiseen taisteluun Imperiumin joukkoja vastaan. Kamppailua käydään myös kiertoradalla, jossa kapinalliset alkavat kekseliäästi työntää tähtihävittäjiä toisiaan vasten.

32. Vader kokolla (Episodi VI)

Darth Vader saa synninpäästönsä, mutta menehtyy. Poika Luke vie ruumiin mukanaan paetessaan Kuolemantähdeltä ja järjestää Endorin pinnalla kunniahautajaiset, jossa isä sotisopineen poltetaan roviolla.

31. Aina on toivoa (Rogue One)

Tietokoneella mallinnetun suurmoffi Tarkinin näkeminen Rogue Onessa oli hämmentävä näky, mutta animoitu nuori Leia taas oli positiivinen yllätys. Kenties syynä on vaihtelevasti onnistunut animointi, kenties ääni: Tarkinin ääni kuuluu selkeästi toiselle näyttelijälle, kun taas Leian ainoa repla, optimismia täynnä oleva toteamus ”Hope” on varmasti nykäisty vuoden 1977 elokuvasta.

Darth Vader polttohaudataan ja Anakin Vader saa synninpäästön.

30. Maul valmistautuu jedien kohtaamiseen (Episodi I)

Sith-lordi Darth Maul haastaa jedit valomiekkailuun ehdottomaan badass-tyyliin: huppu pois, kaksiteräinen miekka esiin ja intensiivinen tuijotus päälle.

29. Rey kidnapataan (Episode VII)

Finn huomaa Kylon vanginneen Reyn, eikä jää lepäilemään laakereilleen. Kamera ajaa komeasti pitkin taistelutantereen raunioita seuratessaan Finnin juoksua aluksen perässä ja musiikki painottaa tapahtumien dramaattisuutta John Williamsilta odotettavaan tyyliin.

28. Tarkin hurmaantuu (Episodi IV: Uusi toivo)

Tarkin kiristää Leialta kapinallistukikohdan sijainnin. Kiltin tiedonjaon sijaan prinsessa kuitenkin herjaa vangitsijaansa kärkkäästi, mihin pahis toteaa kylmän viileästi ”Charming to the last”.

27. Anakin harkitsee Dookun teloitusta (Episodi III)

Hayden Christensenille olisi pitänyt tarjota enemmän mahdollisuuksia painaa leukaa rintaan ja tuijottaa kulmiensa alta. Sisäisen ristiriidan kanssa painiskelu näyttäytyy komeasti kohtauksessa, jossa Anakin pohtii, onko oikein tappaa sith-lordi Dooku kylmäverisesti. Ian McDiarmidin pahiselkeet ja Christopher Leen pelokkaat reaktiot tekevät kohtauksesta yhden etkotrilogian tunnelmallisimmista.

26. Millennium Falconin epätoivoinen pako (Episodi V: Imperiumin vastaisku)

Tähtihävittäjien ja TIE-koneiden jahdatessa hyviksiä avaruuden halki näemme vauhdikkaita kamera-ajoja ja tyylikkäästi sommiteltuja ruutuja. Episodi V on yksi sarjan parhaiten kuvattuja elokuvia.

25. ”You’re my only hope” (Episodi IV)

Leian hätäviesti Obi-Wanille avautuu aavemaisena hologrammina.

24. Anakin ja Palpatine teatterissa (Episodi III)

Vaikka Palpatinen opetukset ovat alleviivaavan manipuloivia, tulevan Keisarin ja Vaderin keskustelu teatteriaitiossa on niin täynnä pimeän puolen viettelyä, että nörtin iho nousee kananlihalle.

23. Keisari saapuu Kuolemantähdelle (Episodi VI)

The Imperial Marchista kuullaan Jedin paluussa upeita sovituksia, ja Keisarin saapuessa valvomaan superaseen valmistumista kappaleen orkestraatio ottaa kunnon steroidipiikin. Vader vastaanottaa mestarinsa, ja niin Keisarin olemus, mieskuoron hyräilemä teema ja vuoropuhelu oppilaansa kanssa tekevät 100-prosenttisen selväksi, että galaksia johtaa pahuuden ruumiillistuma.

22. ”It’s true. All of it.” (Episode VII)

Hienossa character building -kohtauksessa Han Solo myöntää uusille ystävilleen, että aiempi epäilijä on kääntänyt kelkkansa ja uskoo Voiman olemassaoloon.

21. Rey, romunkerääjä (Episode VII)

The Force Awakensin alkupuolella saamme nähdä, miltä galaksi näyttää suuren sodan jäljiltä. Jakkun planeetalla on romutettuja tähtihävittäjiä, ja Reykin aterioi kaatuneen AT-AT:n kupeessa. Reyn huiluteema lisää western-tunnelmaa tällainen-on-Reyn-päivä-montaasiin, joka etenee ilman dialogia.

BB-8 tarvitsee Reyn apua.

20. Mitä löytyy Vaderin kypärän alta? (Episodi V)

Imperiumin upseeri ehtii nähdä vilauksen Vaderista haavoittuvaisena, kun tämä on hetken ilman kypäräänsä.

19. Kadoksissa ollut Luke lähikuvassa (Episode VII)

Odotukset The Last Jedi -elokuvaa ovat korkealla. Episode VIII:n juonesta kiertää villejä huhuja ja traileri saa aikaan kunnon I can’t wait to see this -fiiliksen. Ohjaaja Rian Johnson uumoilee jo Mark Hamillille Oscaria tämän tulevasta roolisuorituksesta. Näemme tunteikkaasta esityksestä viitteitä The Force Awakensin lopussa, kun surun murtama Luke tuijottaa Reytä kyynelten kiilto silmissään.

18. Anakin synkistelee, vol. 2 (Episode III)

Katseesta toiseen: siirryttyään pimeälle puolelle Anakin kääntyy dramaattisesti kohti kameraa paljastaakseen katsovansa maailmaa tulisin silmin.

17. Elokuvahistorian legendaarisin improvisaatio (Episodi V)

Tekijät tuskastelivat monen oton läpi, kun Leian ja Hanin rakkaudentunnustus toisilleen ei tuntunut toimivan. Lopulta Harrison Ford improvisoi hahmolleen täydellisen vastineen. Repliikit ”I love you” ja ”I know” ovat elokuvasarjan ikonisimpia.

16. Prinsessa ja lurjus suutelevat (Episodi V)

Alkuperäisen trilogian hahmot ovat ”luontevimmillaan” Imperiumin vastaiskussa. Esimerkiksi kohtauksessa, jossa Leia ja Han suutelevat ensi kertaa, molempien elekielen nyanssit ja vuoropuhelu saavat hahmot tuntumaan oikeilta ihmisiltä, ei vain hahmoilta. Niinpä tämä romanttinen hetki nousee kohtauslistalla edellistä korkeammalle.

15. ”I find your lack of faith disturbing.” (Episodi IV)

Kun pahisupseeri kyseenalaistaa Voiman, Vader säilyttää malttinsa ja vastaa ottamalla tämän kuristusotteeseen toiselta puolelta neuvotteluhuonetta. Uuden toivon viihdyttävin don’t f**k with me -hetki.

14. ”You will be. You will be.” (Episodi V)

Jedimestari Yoda suostuu ottamaan Luken oppilaaksi, mutta varoittaa, ettei koulutuksesta tule helppo.

13. Jättimäinen tähtihävittäjä lipuu kameran yli (Episodi IV)

Star Wars -sarja on karkkia silmille, mutta harva hehkuttaa sen visuaalisia vertauskuvia. Uuden toivon alussa alleviivataan välittömästi Imperiumin ja kapinallisten valtasuhdetta, kun jättimäinen tähtihävittäjä jahtaa piskuista kapinallissukkulaa. Imperiumin sotakone ilmestyy ruudun ylälaidasta ja vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu…

12. Anakinin ja Obi-Wanin taistelu (Episodi III)

Monet kritisoivat entisten ystävien yhteenottoa Mustafar-planeetalla. Toki se on turhankin pitkitetty, mutta koreografia on intensiivinen, panokset ovat korkealla ja hei, laavaa. Taistelu päättyy katkeransuloiseen tunteidenpurkaukseen.

11. Piettin ylennys / kapteeni Needan anteeksipyyntö (Episodi V)

Imperiumin vastaisku on Darth Vader juhlaa: sith-lordi ownaa niin sankareita kuin omia joukkojaan joka käänteessä. Vaikka Vader toteaa jopa ystävälliseen sävyyn”apology accepted”, kapteeni Needa saa kuristuskohtelun mokailustaan. Muiden sössiessä suosikkiupseerini Piett etenee amiraaliksi asti.

Imperiumin vastaisku on upeasti kuvattu ja ohjattu.

10. Darth Vader on slasher-pahis (Rogue One)

Kuten mainittu, Rogue Onessa on vaikuttavat hetkensä. Vader yllättää Kuolemantähden piirustukset mukanaan pakenevat kapinalliset ja hoitelee laserein aseistetun joukon vaivatta. Näemme sith-lordin harvinaislaatuisessa massateloittajan roolissa, mikä tekeekin kohtauksesta yhden vaikuttavimmista Vader-kohtauksesta koko sarjassa. Tämä on kohtaus, jollaisen jokainen fani on varmasti aina halunnut nähdä.

9. Rey hyväksyy kohtalonsa (Episode VII)

Miekkataistelun tuoksinassa Kylo ajaa Reyn kuilun reunalle. Kun tilanne näyttää epätoivoiselta, Rey sulkee silmänsä ja keskittää voimansa puolustukseen. Sininen ja punainen valomiekka yhdistyvät neon-sävyihin ja tunnelma latautuu hyvin intiimiksi, kun Rey antautuu piileville kyvyilleen.

8. Luke valmistautuu uuteen hyökkäykseen (Episodi V)

Imperiumin vastaisku on suosikkiepisodini (ja lempielokuvani), ja Luken ja Vaderin kohtaaminen suosikkivalomiekkataisteluni. Niinpä yhteenotosta löytyy useita yksityiskohtia, joilla herkutella. Yksi detalji on kohta, jossa Luke vaeltelee Cloud Cityn jäädytyskammion alla olevilla autioilla käytävillä. Yhtäkkiä hän valpastuu ja katsoo kameran ohi. Kamera liikkuu häntä kohti, samoin ruutuun ilmestyvä Vader.

7. ”I am your father” (Episodi V)

Kaikkien aikojen juonenkäänne paljastetaan upean melodramaattisesti.

6. Rey nappaa valomiekan (Episode VII)

Kylo yrittää kutsua Finnin maahan pudottamaa valomiekkaa luokseen Voimaa käyttämällä. Ase lennähtää ilmaan, mutta kiitääkin Renin ritarin ohi ja suoraan Reyn käteen. Tapahtumalle annetaan paljon painoarvoa, kun sankaritar häkeltyy ja Voima-teema alkaa soida. Always gets me choked up. Malliesimerkki siitä, miten The Force Awakensissa onnistuttiin rauhoittamaan tärkeiden tapahtumien rytmiä kaiken actionin keskellä.

5. Yodan inspiroiva Voima-puheenvuoro (Episodi V)

Yoda on ehdottomasti suosikkihahmoni heti Vaderin jälkeen. Imperiumin vastaiskussa kuultava puhe siitä, miten Voima kietoo universumin yhteen ja että ”luminous things are we”, vangitsee ja todistaa, että jopa nuket voivat saada katsojan herkistymään – Yoda tuntuu elävältä olennolta.

4. ”I can feel your anger” (Episodi VI)

Keisarin pyrkimyksiä manipuloida vangittu Luke pimeälle puolelle on herkullista seurata, kiitos Ian McDiarmidin roolisuorituksen. Toteamukset ”I can feel your anger” ja kohtalokas ”You, like your father, are now… mine” ovat täynnä hyistä pahuutta.

3. Taistelu valtaistuimen alla (Episodi VI)

Luke piiloutuu varjoihin, mutta Vaderin onnistuu härnätä hänet esiin. Luke antaa vihansa virrata ja ryntää hyökkäykseen isäänsä vastaan. Kamera seuraa valomiekkojen ja hahmojen liikettä ja taustalla soi upean dramaattinen mieskuoro.

2. Vaderin ansa (Episodi V)

Luke etsii ystäviään Cloud Citystä, mutta päätyy jäädytyskammioon Vaderin ansaan. Dramaattisesti valaistussa salissa kuuluu tuttu mekaaninen hengitys ja sanat ”…But you are not a Jedi yet”. Luke astuu Vaderin eteen ja valomiekat syttyvät. Epic!

1. Binary sunset (Episodi IV)

Näin juhlapäivänä on varsin sopivaa, että suosikkikohtaukseni on Uudesta toivosta. Turhautuneena siihen, ettei pääse opiskelemaan, Luke marssii ulos katsomaan kaksoisaurinkojen laskua. Voima-teema nousee kauniisiin korkeuksiin täynnä kaihoa, tukien Luken tunnetilaa täydellisesti.

Jäikö listalta uupumaan sinun suosikkikohtauksesi? Kerro omasi kommenteissa!

Kaihoisa kaksoisauringonlasku, jonka jälkee alkaa suuri seikkailu.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.