Kuukauden Digilluusio: Testissä SnapChat Spectacles

SnapChat Spectacles arvostelu
SnapChat Spectacles -lasit ovat hankkimisen arvoiset.
SnapChat Spectacles arvostelu
SnapChat Spectacles -lasit ovat hankkimisen arvoiset.

Spectacles-lasien avulla jaat kaiken, mitä näet

Audience Projectin mukaan Suomessa on puoli miljoonaa SnapChat-käyttäjää.

Ei kenties kuulosta valtavalta luvulta, mutta jos vertaa esimerkiksi jo vuosia aktiivikäytössä olleiden Twitterin ja LinkedInin käyttäjämääriin, SnapChatin tulevaisuus vaikuttaa Suomessa lupaavalta. Kuten Some-trendit 2017 -ennustuksissa viime vuonna todettiin, palvelu haluaakin varmasti kasvaa globaalilla skaalalla muissakin ikäryhmissä kuin vain teineissä.

Päivitys 12/2017: Lue myös sosiaalisen median trendiennustus vuodelle 2018

Mikä SnapChat Spectacles?

Itse palvelua on hehkutettu jo pari vuotta, mutta SnapChatin viime vuonna lanseeraamat Spectacles-lasit antoivat lisänostetta.

Kyseessä eivät ole tavalliset aurinkolasit, vaan puettava kamerajärjestelmä, joka striimaa näkemäsi suoraan SnapChatiin. Lasit kuvaavat 115 asteen kulmalla, ja katsoja voi käännellä kuvaa, miten haluaa.

Lasit saapuivat verkkokauppaan kevättalvella, mutta niitä toimitetaan tällä hetkellä vain Yhdysvaltoihin. Hinta on $130/pari.

Työkaveri kuitenkin diilasi omat kakkulat, joten on aika testata hypetettyä hardwarea.

Päivitys 12/2017: Pääsin itsekin hypettämään laseja – katso video:

Käyttöönotto

Lasien käyttöönotto käy kätevästi Snap-koodin avulla. Laite linkittyy puhelimeen bluetoothilla, ja kaikki videot siirtyvät tätä linjaa pitkin sovellukseen.

Olen kuullut muutamista tapauksista, joissa parituksessa on kestänyt pitkään tai ei ole onnistunut lainkaan, mutta omalla kohdalla prosessi onnistui hyvin nopeasti.

Lasien mukana tuleva säilytyskotelo toimii myös laturina. Kotelo on verrattain kömpelö, mutta se voi varata tarpeeksi virtaa neljää latausta varten, mikä tekee laseista mukavamman matkakumppanin. Kotelolaturin etuna on myös se, ettei laseissa itsessään ole näkyviä USB-lähtöjä.

Miten ”spektataan”?

Bluetooth-parituksen jälkeen voikin alkaa snäppäillä.

Lasien kehyksissä on laukaisin, joka tallentaa 10 sekunnin videon. Laseissa syttyvät valot kertovat niin kohteelle kuin kuvaajalle, milloin kamera käy.

Videot synkataan Snapin Memories-valikkoon, josta ne voi yksitellen ladata julkaisukuntoon filttereineen kaikkineen. Spectaclesit eivät siis automaattisesti tuuttaa kaikkea sisältöä ulos.

Video latautuu oletusarvoisesti SD-resoluutiolla, mutta wifi-verkossa sisällöt voi tallentaa myös HD:na.

Valikon käyttöliittymä on aluksi vielä sekavampi kuin SnapChatin muuten, mutta mekaniikkaan toimii varmasti pian. Julkaisusta tulee varmasti heti harkitumpaa, kun sisältöjä pitää erikseen kuratoida.

10-15 videotiedoston synkkaaminen puhelimeen sekä Spectacles-käyttöjärjestelmän päivitys eivät kuluttaneet (iPhone 7:n) akkua niin paljon kuin olisin odottanut. Tehospektaaminen saattaa kuitenkin käydä etenkin vanhemman laitteen kunnon päälle.

Käyttökokemus

Muutaman testipäivän perusteella Spectacles-lasit tuntuvat hankkimisen arvoisilta.

Kopioituaan niin paljon ominaisuuksia SnapChatilta toivoisin muidenkin some-jättien kehittävän wearables-teknologiaa, jotka rikastuttavat sovelluksen käyttöä.

Kuvaaminen on helppoa, lasit istuvat yllättävän mukavasti ja kulutettava sisältö tarjoaa wow-efektiä mukautuessaan siihen, miten katsoja pitää puhelintaan. (Jos haluat tsekata Spectacles-laseja tositoimissa, snäppään handlella @hurraakerkko.)

Lasit tarjoavat hyvin henkilökohtaisen näkökulman, ja varmasti yksi ideaaleista käyttötilanteista onkin behind the scenes -journalismi tapahtumissa.

AR:n ja MR:n kaveriksi voitaneen kohta nostaa termi SR, Shared Reality: näet maailman toisen ihmisen silmin.

Tärkein kysymys on vielä vastaamatta. Kehtaako noin eksentrisiä kakkuloita käyttää? Design ei ehkä ole ihan omaa tyyliä, muttei täyttä Dame Ednaakaan, joten kyllä kehtaa.

Easter Egg: SnapChatin mainontamahdollisuudet ovat rantautumassa myös Eurooppaan. Joidenkin lähteiden mukaan mainonta olisi jo mahdollista, mutta ainakaan vielä self-service-alusta ei ole julkisesti saatavilla.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.