East, Easter, Eastest

Vietämme tänään pitkäperjantaita. Sää on ollu mitä mainioin – aurinkoinen ja raikas – ja Keravan kaupunki on ollut ihanan autioitunut ja seisahtunut. On pääsiäisrauhan aika. Mutta mitäs nää juhlapäivät oikein oikeasti meinaa?
 
Palmusunnuntai juhlistaa päivää, jona Jeesus saapui Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Juhlan nimi tulee Jeesuksen tervetulokomiteasta tai siis palmunlehvistä, joita ihmiset vaatteiden ohella levittelivät Hänen jalkoihinsa miehen saapuessa. Samalla huudettiin "Hoosianna" eli suoraan käännettynä "oi auta" – joskin tuohon aikaan sanaa käytettiin riemuhuutona. Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita, eli Jeesus ratsasti viimeisen matkansa viime sunnuntaina. Palmusunnuntaisin on tapana virpoa, liittynee siihen, että pohjoisessa ainoa näihin aikoihin elävä oksa on paju.
 
Eilen oli kiirastorstai. Tuona päivänä Jeesus aterioi kera 12 opetuslapsensa, ja asetti ehtoollisen muistokseen. Tällöin Hänelläkin oli jo tiedossa, että hänet petetään, tiettävästi myös pettäjän henkilöllisyys oli selvillä. Kiirastorstai-iltana pääsiäispäivän iltaan ulottuva kolmen päivän juhla-aika, ristin ja ylösnuosemuksen pääsiäinen. Kiirastorstain ateria oli Jeesuksen viimeinen, tämän jälkeen hän vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan ennen vangitsemistaan. Petturi oli tietysti Juudas, jota eräässä tv-elokuvaversiossa esitti Lovejoynakin tunnettu Ian McShane. Juudas kavalsi Jeesuksen 30 hopearahasta, tuli sittemmin katumapäälle ja tappoi itsensä.
 
Tänään on siis pitkäperjantai – päivä, jona Jeesus ristiinnaulittiin ja kuoli. Pitkäperjantai on kirkkovuoden ainoa surujuhla. Jeesuksen kuolinhetken muistoa voidaan kirkoissa kunnioittaa kello 15.00. Iltahartaudet on omistettu Jeesuksen hautaamisen muistamiselle. Mikäli haluaa tarkempaa visualisointia pitkäperjantain kulusta sinä päivänä, kannattaa katsoa Mel Gibsonin ohjaus The Passion Of The Christ, joka taitaa tänäänkin tulla Yleltä televisiosta. Elokuva kertoo Jeesuksen viimeisestä 12 tunnista. En suosittele heikkohermoisille. Ja itse asiassa vahvahermoisillekaan ihan heti kättelyssä, vaikka leffa omiin suosikkeihin kuuluukin.
 
Huomenna on lankalauantai, mutten tiedä siitä erityisemmin. Periaatteessa sitä pidetään arkipäivänä, kaupat ovat auki ja niin edelleen.
 
Sunnuntai on pääsiäispäivä, ja maanantai on toinen pääsiäispäivä. Toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä opetuslapsille ja muutamille naisille.
 
Juutalaisuudessa juhlistetaan pääsiäistä edelleen samasta syystä kuin Jeesuskin sitä vietti: kansan Egyptin orjuudesta vapautumisen kunniaksi. Jeesuksen kuoleman kunnioittaminen  "syrjäytti" Mooseksen sankaritekojen juhlistamisen kristittyjen keskuudessa. Juutalaisten ja kristittyjenhän ero on siinä, etteivät juutalaiset usko(neet) Jeesuksen olevan oikeasti Jumalan poika. Mikäli Egyptin orjuudesta vapautumisesta haluaa osviittaa, suosittelen Cecil B. DeMillen Kymmentä käskyä. Jehovan todistajat eivät vietä pääsiäistä mutta heidän tärkein uskonnollinen juhlansa, Jeesuksen kuoleman muistonvietto, osuu useimmiten ajankohdaltaan pääsiäisen aikaan.
 
Sellaista taustaa tälle pyhänajalle. Omalla kohdalla pääsiäinen menee duunissa, ja Marian kaveri tulee Ruotsista vieraille. Ja Villekin on maisemissa jeah. Mutta hyvää pääsiäistä itse kullekin säädylle! 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.