Kesän merkit IV: Musiikki

Kesällä pitää aina kuunnella sesonkiin sopivaa musiikkia. Hyvä kesämusiikki on menevää, kuplivaa, positiivisella asenteella jytäävää – muttei kuitenkaan täysin turhapäiväistä tusinapoppia.

Tänä vuonna tässä blogissa valitaan jo kolmatta vuotta peräkkäin Kerkon virallinen kesäbiisi, ja perinteitä noudattaen pyrkimyksenä on kunnioittaa hyvää musiikkia ja sen parantavaa, inspiroivaa voimaa.

Ah, miten runollista.

Suuri valintagaala järjestettäneen syyskuussa. Lukuisat ehdokkaat jaetaan eri kategorioihin, joille valitaan omat voittajansa. Lisäksi KAIKKI kesän ehdokkaat kisaavat Kerkon virallisen kesäbiisin suuresta tittelistä.

Ensimmäinen voittaja oli Justin Timberlaken SexyBack ja viime vuonna voiton vei Rihannan Umbrella. Pintaliito on ollut viime kesinä kova sana, mutta kuka viekään voiton tänä vuonna?

Kuten viime vuoden gaala verrattuna ensimmäiseen, on meininki jälleen “kunnianhimoisempaa” kuin ennen. Tämä tarkoittaa suurempaa ehdokasmäärää, ja useampia eri kategorioita, jotka varmastikin huvittavat enemmän itseäni kuin ketään muuta. Kun tuossa tarkastelin viime vuoden kirjoitusta, niin kyllähän tuo kolmeen kategoriaan rajautuminen tuntuu höhlältä. Noh, kunhan saadaan näkyvyyttä ja päästään pätemään.

Ajattelin aiempien lupausten mukaisesti listata tähänastiset ehdokkaat kunnolla. Huomioitakoon, että tässä elellään vasta kesäkuuta, joten ehdokkaita kertynee vielä aimo nippu sesongin aikana. Kesäbiisiehdokkaat ovat kilpailukelpoisia, mikäli ne ovat erityisesti raatia (Kerkkoa) touko-elokuun aikana miellyttäneet, viihdyttäneet, inspiroineet. Mutta eiköhän nyt siirrytä itse asiaan eli itse listoihin.

Rock/Pop

DuffyWarwick Avenue
Roísín MurphyRamalama (Bang Bang)
Maroon 5 feat. RihannaIf I Never See Your Face Again
Natasha BedingfieldSoulmate
Haloo Helsinki!Haloo Helsinki

Mieleni tekisi heti tekaista vielä kesän naisartisti-lista erikseen, sillä tänä kesänä on listoilla aika monta irmaa esiintymässä: Elisa, Natasha, Roísín, Duffy… Kun ei vaan yleensä tule paljoakaan naissoloisteja kuunneltua.

Tässä kevät-kesän aikana on asia kuitenkin mennyt toisin. Soul-hitti Duffyn biisi on ollut kestosoitossa muutaman viikon ajan. Siinä on rento, sielukas meininki, mielenkiintoinen tarina ja laulajalla on kyllä hieno ääni. Videokin on kaikessa simppeliydessään jopa koskettava.

Suurempana yllärinä Natasha Bedingfieldiltä on löytynyt tykättävä biisi. Mutta niinhän olen aina sanonutkin, että jokaiselta artistista löytyy ainakin se yksi hyvä biisi.

Mutta muuten tuosta ylläolevasta listasta: aika kovana kisaajana täytyy eritellä viime vuoden kaksi ehdokasta, jotka ovat nyt lyöttäytyneet yhteen – Maroon 5 ja Rihanna. Vetävä souldiskopoppis jytää rennosti. Biisin alkuperäisversio on itse asiassa samalta levyltä kuin Makes Me Wonder, Maroon 5:n viime vuotinen ehdokas. If I Never… on pantu uuteen uskoon Rihannan kanssa.

Haloo Helsinkiin tuli tutustuttua Reaktorin aikaan, ja tässä upeaa pääkaupunkiamme hehkuttavassa biisissä on menevää, tuimaa rock-toimintaa ja iskevä intro ja kertsi.

Balladi

ElisaDancing
MiodioComplice
David JordanOnly Living Soul
Rob DouganI’m Not Driving Anymore

Jotain seesteistäkin pitää kesällä olla kuuntelussa.

David Jordan oli kyllä enemmän huhti-toukokuun suosikkeja, mutta tuleehan tätä voimaballadia edelleenkin toisinaan kuunneltua. Äijän levy on muutenkin erittäin tyylikäs r’n’b/soul-albumi, mutta tämä biisi on mielestäni se suurin helmi. Tutustuin mieheen sattumalta, kun hetken mielijohteesta kuuntelin entuudestaan tuntematonta artistia Stockalla.

Elisaan tuli tutustuttua tv-ohjelman kautta, ja hänen biisissään on herkkää, traagista tunnelmaa. Rob Dougan hiihtelee menobiisin ja balladin rajalla, mutta tunnelman ja dramaattisuuden puolesta biisi sopii tähän kategoriaan eri hyvin. Miehen musiikki on erikoista: sinfonista, electroa, indietä, jännää settiä.

Miodio-bändiä tuli hehkutettua aiemmassa merkinnässä Euroviisu-biisin Complice johdosta. Kyseinen kipale jäi parhaiten mieleen koko kisoista.

Eurooppalainen

Oxmo PuccinoAlias Jon SmokeRanska
MiodioCompliceSan Marino
Paolo ConteSotto Le Stelle Del JazzItalia
RínôceroseMachine Pour Les OreillesRanska
ElisaDancingItalia
Adam TenstaMy CoolRuotsi

Tämä kategoria perustuu sille, miten useaa eurooppalaista artistia on tullut kuunneltua lähiaikoina. Olisin voinut tähän nuo lukuisat brititkin laskea, mutta ajattelin tehdä listasta vähän jännemmän.

Oxmoon tuli törmättyä Last.fm-palvelun kautta, ja tässäpä on erikoista ranskankielistä hiphopia. En kyllä muita äijän biisejä tunne. Paolo Conteen, raspikurkkuiseen jazz-mieheen, ihastuin Villen lähetettyä mulle parit biisit, joista Sotto Le Stelle Del Jazz on jäänyt leppoisimpana mieleen.

Rinocerosen (jonka nimessä on niin monta aksenttia, etten vaivaudu niitä enää uudelleen kirjoittamaan) biisi olisi ehkä ollut viime vuonnakin ajankohtainen, koska sitä soitettiin Unettomissa, mutta löysin tämän syna-kitara-chillailu-instrumentaalin (josta tulee mieleen ranskalainen pehmoporno) joitain viikkoja sitten uudelleen.

Adam Tenstan kansallisuus tuli yllärinä, mutta syntikkamausteinen bileräpäytys sähköistää tietyssä naiviudessaankin.

Hip-hop/Dance

Wu-Tang ClanCampfire
Kanye West feat. Chris MartinHomecoming
Adam TenstaMy Cool
Prodigy (Of Mobb Deep)Mac 10 Handle
Wade RobsonPower
NWAStraight Outta Compton

Kaikkien aikojen paras hiphop-ryhmä Wu-Tang Clan teki paluun talvella, mutta Reaktorin lopulla saatoin kuunnella Campfireä tunnin putkeen ripiitillä.

Kanye on jälleen listalla, tällä kertaa Coldplayn laulajan komppaamana. Mobb Deepin toisen jäsenen, Prodigyn hämärä huumehöyräily koukuttaa tarttuvalla bassoloopilla ja hauskalla kertsillään.

Vanhan koulun gangstat, NWA, ovat uudehko tuttu, enkä tämän biisin ohella heidän tuotantoaan erityisemmin tunne. Mutta tää onkin sitten mielettömän hyvä, yhteiskuntakriittinen menobiisi.

Wade Robson tunnetaan paremmin tanssija-koreografina, enkä ole satavarma onko tämä lyhyt biitti omaa matskua, mutta mies on kuitenkin tehnyt myös omaa, tanssittavaksi tarkoitettua rytmimusaa.

Retro

Yves MontandSous Le Ciel De Paris
NWAStraight Outta Compton
Paolo ConteSotto Le Stelle Del Jazz
The CoastersDown In Mexico
Lalo SchifrinNo More Lies, Girl

Aina on tullut retroiltua kesäaikaan ainakin jonkin verran. Yleensä meno on ollut kahden kauppaa, mutta tällä kertaa ehdokkaita on näinkin monta. Ja kuten sanottu, ehdokkaitahan voi tulla kesän varrella lisää. Listan viimeinen tuli bongattua Dirty Harrystä.

Kiehtovin värssy

Wu-Tang Clan (Method Man)Campfire“I don’t eat berries but eat a Berry like Hallie though”
Prodigy (Of Mobb Deep)Mac 10 Handle“I sit alone in my dirty-ass home staring at candles, high on drugs”
Roísín MurphyRamalama (Bang Bang)“Unzip my body, take my heart out”

Näitä täytynee keksiä vielä vähän lisää. Hiphop-biiseissä on aina niin paljon lyriikoita, että eiköhän tässä vielä kaikkea keksitä. Ja ajatusta löytyy nyt vaikka mistä muilla listoilla olevasta kipaleesta. Halusin kuitenkin vielä erikseen antaa rispektiä nokkelille sanoituksille, sillä kesämusiikissa melodialla tuppaa olemaan niin suuri merkitys.

Ja kuten sanottu, kaikki ehdokkaat voivat voittaa Kerkon Virallisen Kesäbiisin tittelin.

Musiikkimedia

Tämä kategoria on vähän tämmöinen bonus-sekoilu. Musiikkia kuulee monista lähteistä, ja suurin osa näistä medioista tuppaa olemaan netissä. Listalla olevat mediat ovat riemastuttaneet elämää tässä “kisakauden” aikana.

Last.fmNettiyhteisö, joka ohjaa tutustumaan uuteen musiikkiin. Palvelun ominaisuuksiin kuuluu koneella kuunnellun musiikin mittaaminen, joten voi tarkkailla sekä omien että kavereiden soittolistastatistiikkoja. Artisteista löytyy myös omat biografiat ja discografiat.
Mikseri.netTuoreen dokumenttielokuva-homman takia palvelu on ilahduttanut elämää vastikään.
YouTubeKaikki musiikkivideot löytyy, ja vähän ylimääräistäkin.
WPVille on kevään aikana tutustuttanut moneen tuntemattomaan biisiin ja artistiin, ja auttoi hankkimaan mm. Ennio Morriconen La Lucertola-teoksen.

Nojjoo, eiköhän näillä päästä alkuun. Päivitän listaa sitten kesän mittaan silloin tällöin. Varsinainen valintagaala järjestettäneen siis syyskuussa tai viimeistään lokakuussa. Valinnasta tulee vaikea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.