Download Free Trial

Muutaman viime kuukauden aikana on tullut datailtua enemmän kuin koskaan ennen. Istunhan harjoittelussa oikeastaan koko päivän koneella.

Harjoittelun ansiosta olen päässyt tutustumaan verkkoviestinnän käytäntöjen lisäksi ilmiöön, joka on itse asiassa erittäin hyödyllinen kaikille tietokoneiden kanssa työskenteleville/harrasteleville (ja en siis tarkoita pelkkiä nörttejä). Tarkoitan toki netistä löytyviä palveluita ja etenkin ilmaisohjelmia tai maksullisten trialeita. 

Kaikkiin uutisiin, joita harjoittelussa kokoan, pitää laittaa 1-3 kuvaa mukaan. Mikäli firman omasta kuvapankista ei löydy sopivaa materiaalia, pitää mennä Flickriin etsimään.

Flickr on kuvapankkipalvelu, johon käyttäjät – ammatti- ja harrastevalokuvaajat – voivat iskeä omaa tuotantoaan. Kuva-aiheiden skaala on suuri luontokuvista politiikkaan. Sieltä sitten hakee aiheeseen liittyvää kuvitusta ja homma toimii. Paitsi että, toki pitää muistaa, ettei valokuvia ole täysin kiva käyttää ilman tekijän lupaa.

Mikäli tekijänoikeudet mietityttävät, kannattaa mennä advanced search -kohtaan ja klikata ruksi ruutuun creative commons. CC-kuvia saa käyttää sitten surutta.

Minulla on tietysti oma kone, jolla töitä tehdä. Koneeseen on asennettu OpenOffice-niminen Microsoft Office -pakettia mukaileva ohjelmien rykelmä. Ilmaissoftasta löytyy siis “kopiot” Wordista, Excelistä ja PowerPointista. Lisäksi olen hakenut erilaisia videon editointiin tarkoitettuja ohjelmia, joista monet ovat tosin osoittautuneet vähän torspoiksi (ei tarpeeksi ominaisuuksia).

Mutta sitten löysinkin trial-versioiden maailman. Trialit eli kokeiluversiot ovat netistä ladattavia, yleensä täyspainoisia mutta vain määräaikaisia versioita ohjelmista, joita korkean kauppahinnan takia kannattaa testata etukäteen. Kaikki trialit eivät ole täydellisiä ominaisuuksiltaan: monet ohjelmat heittävät softalla tehtävään “tuotteeseen” vesileimoja tai muita jälkiä. Monien editorien ja rippereiden kohdalla ääntä tai kuvaa voi käsitellä vain osittain.

Tällä hetkellä työkoneella on kolmen tai neljän ohjelman trialit, muun muassa eräs tekstinmuokkausohjelma ja DVD authoring -ohjelma. Aiemmin oli myös Magix Movie Maker 12:n trial, ja viime viikolla tästä hyväksi havaitusta videoeditorista hankittiin uudempi, täysi versio.

Netistä löytyy kaikenlaista kamaa, mutten toki osaa neuvoa, mikä on turvallinen paikka tai mikä hyödyllinen ohjelmisto. Kannattaa käyttää omaa järkeä – hankkia hyvä virusturva.

En ole saanut latausten myötä viruksia koneelle, siitä pitää huolen netin kautta ladattu virustorjuntaohjelma ja palomuuri. Kotikoneelta löytyy ilmaisohjelmia: mp3-muunnin, Winamp-soitin, Live Writer ja Last.fm-widget… muiden muassa.

Haluaisin opetella tietokoneohjelmia ja nettisivuja rakennettaessa käytettävää html-kieltä. Voisi kikkailla jotain hyödyllistä; ainoa, mitä edes suunnilleen osaan on YouTube-videoiden upottaminen eli embeddaus sivuille. Nörtti on nörtti, vaikka ei olisikaan…

P.S. Hyvää nörttimusaa tarjoaa Pharrell Williams kamuineen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.