Joulun merkit I: Joululaulut

Joulukuu on tosiaan alkanut ja itsenäisyyttäkin on jo ehditty juhlistaa. Tuohon juhlaan liittyen tein jutun juhlapukeutumisesta Maikkarin nettiin. Jutussa haastattelen itse asiassa vanhaa tuttua, Kaarina Suonperää, joka kummastelee, miten Linnan juhlista uutisointi menee överiksi tutkimalla vieraiden alusvaatevalintoja.

Omalla kohdalla itsenäisyyspäivää tuli vietettyä perinteitä noudattaen: illallistettiin samaa ruokaa kuin aina ja katsottiin Linnan juhlia.

Wayback Machine auttoi pelastamaan version artikkelista. Kaarina heitti upean lainauksen: “Perin hupsua.”

Joululaulusuosikit

Mutta joulupa tekee tuloaan, mistä olen eri iloinen. Joulu on kuitenkin aina ollut lempparijuhlani. Joulun odotus on jo tullut aloitettua kuuntelemalla roppakaupalla joulumusaa; riehakasta ja rauhallista joulumusaa. Mutta mikä on lemppari?

“You Better watch out”Sun parempi kello on ulkona
“You Better not cry”parempi olla itkemättä
“You better not pout” sul ei oo parempi patti
“I’m telling you why”mä kerron sulle miks
“Santa Claus is coming to town”Säntää sulkemaan tulosi kaupunkiin

Klassisempaa…

Olen loppupeleissä aika kaikkiruokainen joulumusiikin suhteen: maistuu nopeat, maistuu hitaat. Ihan sellaiset pilipalirallatukset ei silleen hetkauta, mutta eivät nyt ärsytäkään.

Diggailen tosi paljon myös vanhoista, esimerkiksi Frank Sinatran vedoista. Ja sehän on aina komiaa, kun Vesa-Matti Loiri posauttaa menemään, esimerkiksi Varpunen jouluaamuna tai Sydämeeni joulun teen. Tuossa tulikin pari “slovarilempparia” paljastettua, yksi on kanssa O Holy Night (englanniksi!!), etenkin kohta, jossa komennetaan “fall on your knees”, huhhuh aijai…Ja toki se biisin kohokohta, jossa kajautetaan “Oh night diviiiiine…”

Lumiukko-piirretyn Walking In The Air on toki legendaarinen, mutta sitä ei tartte ennalta kuunnella, jouluaattona sitten. Sen verran kuitenkin aiheesta, että Nightwish on tehnyt kipaleesta oikein hyvän cover-version tokalle levylleen.

…Vai modernimpaa?

Nopeista rallatuksista diggailen toki Whamin Last Christmasia. Vastikään tuli bongattua myös The Jackson 5:n versio klassikkorallatuksesta I Saw Mother Kissing Santa Claus, ja sehän kolahti ihan kympillä.

Täytyy myöntää, etten ihan uusista joululaulukyhäelmistä sinällään hekumoi, niissä ei ruukaa olla sitä oikeata joulun ydintä ja syvää henkeä. Toisin sanoen, jos vaikka Raptorilla olisi joku joululaulu, en kyllä inspiroituisi.

Mutta muutaman vuoden takainen Britney Spearsin joulukipale (oli mikä olikaan nimeltään) ei olekaan ihan kauheimmasta päästä – ihan reipas ja ärsytyskynnystä ylittämätön veto. Leevi & The Leavingsiltä löytyy aika mukava kappale, jossa veikataan, että jossain kai on vielä joulu.

En jaksa nyt linkitellä kaikkiin biiseihin YouTube-juttuja, mutta muutaman linkin pistän kuitenkin.

Nimittäin: mikäli et omista levysoitinta, mene nettiin ja kuuntele netti-jouluradioita. Niitä löytyy niin maan pirusti, ja lähetystä (24/7 joulumusiikkia) voi kuunnella päivät pääksytysten, ilman juontoja ja yleensä ilman mainoksiakin. Suomessa on yksi ihan virallinenkin Jouluradio, ja Jenkeistä löytyy vaikka millä mitalla, esimerkiksi tämä.

Näillä riimeillä ja rytmeillä ei voi olla paha mieli joulun alla. “You better watch out, You better not do, anything bad or Santa whoop your ass too – Santa Claus is coming to town…”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.