Joulun merkit VII: Joulumieli

two Christmas gifts in red wrapping and covered in holiday decorations.
Mitä ostaa lahjaksi vanhemmille, jotka eivät mukamas koskaan tarvitse mitään?
Joulu joulukynttilät joulutunnelma
Joulun rauhaa ja lämpöä

On koittanut aika Joulun merkit -sarjan päätösjakson. Joulu meni jo, joten on aika päästää tontut vuosilomalle.

Kuten olen jo sanonutkin, joulu on aika lailla lempijuhlani. Tämän sarjan tavoitteena on ollut koota lista joulumielen tuovista jouluisista asioista.

Yleensä joulumieli on alkanut kohota hyvissä ajoin, sillä olen parhaimmillaan aloittanut lahjaostokset jo kesällä. Lähivuosina on ollut kuitenkin sen verran kiirettä ja hoppua, että joulun henki on  tavoittanut vasta vähän myöhemmin.

Joulumieli on sitä, että tulee sellainen rento ja rauhaisa, lämmin olo. Tulee fiilis, ettei ole kiire mihinkään. Hengailua lähimmäisten kanssa ja hyvää tahtoa kynttilänvalossa. Jotain sellaista sopivan lässyä.

Tänä vuonna täytyy myöntää, ettei joulufiilis ihan täysin ehtinyt Kerkkoa vallata, joulunaluspäivinä tuli oltua niin paljon duunissa kai. Jouluaattona oli kuitenkin tietysti hauskaa; oli saunaa, lahjoja, perinteitä, uusia juttuja. Ja kuten arvasinkin, sain myös tänä vuonna isän riisipuuroon piilottaman mantelin. Voitaneen sanoa, että tämä oli viimeinen tällainen joulu, ensi vuonna pakkaa sekoitettaneen olan takaa.

Mutta vuosi 2008 on loppusuoralla. Uudenvuodenaattopäivä menee melko perinteikkäästi töissä. Illalla pommit räjähtelevät, ja todennäköisesti Ingrid ulisee. Koira on ollut nyt tässä osoitteessa vuoden ja päivän päälle.

Vietettiin viikonloppuna miesten iltaa, ja todella hauskaa oli. Poistuin paikalta muita ennemmin, ja yön pikkutunteilla sain viestin, jossa tiivistyi illan humoreski henki: “Jäit paitsi. Olet kurkku. Me silti tykätään susta. Olet aina unissamme. Halusit tai ei. Tomi lähettää terveisiä.”

Voi niitä velikultia. Joo mutta hauskaa oli: heitettiin läppää, pelattiin bilistä, ja sen sellaista. Sitten vielä tavattiin muita Keravan legendoja paikallisessa, ja tajusin, miten yksi sälli näyttää eräältä Star Trekin hahmolta. Voi veljet.

Joulu jää siis taa, mutta onneksi uusi häämöttää jo edessä. Sanovat, että joulun pitäisi olla joka päivä. Mutta sitten siinä ei olisi mitään spessua. Muistakaatten rauhoittaa joulu, juhlitte sitä sitten uskonnollisista tai lahjanahneista syistä. Jouluperinteissä löytyy varaa valita: kristillinen joulu, kwanzaa, hanukka, kaupallinen joulu… Ja lahjoja voi tuoda Joulupukki, Nuuttipukki, Santa Claus, Mr. Hankey The Christmas Poo, Kriss Kringle, Pyhä Nikolaus, Ded Moroz…

Sydämeeni joulun teen…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.