Kevään Rumempi Puoli

Kevät on uudistumisen ja jälleensyntymän aikaa. Uskonnolliselta kannalta ylösnousemuksenkin aikaa. Ensimmäiset merkit alkavasta keväästä ovat jo nähtävillä: aurinko paistaa ja lämpötila nousee. Elämäntilannepoliittisesti kevät on myös synnytyksen aikaa, mistä on myös jo nähty kiitettävästi merkkejä.

Valitettavasti keväällä on myös ikävämpi puolensa. Lumet alkavat sulaa, ja jos aurinko ei paista, hangenrippeet näyttävät likaisilta mössöisen hiekan takia. Hanget ovat muutenkin “repaleisia” ja vesitippojen poraamia. Kadut ovat märkiä; osittain jäässä, osittain mudassa. Hiekotussepelit täyttävät kadut, ja kohta alkavat myös koiranpeet kurkkia lumikasojen alta. Luonnonilmiöt eivät aina olekaan niin mieltäylentäviä, mutta onneksi nurmen vallankumous lumesta kestää melko vähänAlustava mainoskuva aikaa.

Hyvä, Paha & Rumis
Rumista asioista puheenollen voisin alustavasti kertoa eräästä kouluprojektista. Radio Reaktorihan käynnistyy jälleen noin kuukauden päästä. Tällä kertaa en ole missään erityishommassa, mutta parin koulukaverin kanssa ollaan tekemässä kieroa keskusteluohjelmaa kanavalle. Ohjelman nimi on Hyvä, Paha & Rumis. Ohjelmassa keskustellaan jaksokohtaisesti uskosta, toivosta, rakkaudesta ja rahasta – ja kaikesta, mikä näihin teemoihin liittyy. 

Jaksot äänitetään etukäteen, joten voin kertoa, että aika ja hämärää ja hauskaakin settiä on luvassa. Keskustelua maustetaan kaikenlaisella musiikilla ja insertein. Ohjelmaa ollaan käytännössä suunniteltu useamman kuukauden ajan ja paljon taustatyötä esimerkiksi inserttien muodosssa on tullut tehtyä opintopisteiden eteen.

Korruptoituneet moraalinvartijat Blondie, Angel Eyes & Tuco pitävät väljää eettistä kuria. Epäpyhä kolminaisuus keskustelee järjettömästä järkevästi ja järkevästä järjettömästi. Yritämme ymmärtää, että meitä on vaikea ymmärtää. Ymmärrättehän?

Kerkon eli Hyvän eli Blondien kanssa keskustelua ylläpitävät Katri eli Paha eli Angel Eyes ja Paula eli Rumis eli Tuco. Kukin peilaa puheenaiheita sitten oman roolinsa näkökulmasta. Englanninkieliset nimet tulevat tietysti elokuvasta Hyvä, Paha ja Ruma, ja nimi Rumis koko luokan yhteisestä inside-läpästä. On ollut hauskaa puuhastelle, kun on saanut toteuttaa omia ideoita aika omavaltaisesti. Lisäksi en ole ennen tehnyt kunnolla yhteistyötä radioprojektin muodossa Katrin ja Paulan kanssa.

Hyvää ja Pahaa
Yin ja Yang, musta ja valkoinen, Ebony And Ivory, yö ja päivä, Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa, HIMin Dark Light…Kaikella on kaksi puolta, kuin kolikolla vallan. Maailma on yhtä Harvey Two-Facea. Mutta onneksi on niinkin upeita elokuvia kuin Hyvät, Pahat ja Rumat. Saadaan jotain selvyyttä asiaan. Yritän ymmärtää, että minua on vaikea ymmärtää. Ymmärrättehän?


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.