Miten media selätti Hitlerin

HurraaKerkko Hitler Der Untergang
Maailman pelottavimmasta miehestä tuli netin hauskin.

Hitler-meemi hauskuuttaa vuodesta toiseen

Seitsemisenkymmentä vuotta sitten koko maailma pyöri yhden miehen ympärillä, mutta vain vääristä syistä.

Saksan valtakunnankanslerin Adolf Hitlerin sotatoimet kuohuttivat, eikä toisen maailmansodan kauheuksille näkynyt loppua. Hitler itse esittäytyi mediassa dynaamisena esiintyjänä ja väkevänä johtajana, eikä vähiten kiitos hänen oman propagandasanomalehtensä Völkischer Beobachterin. Lehdistö sai kansan uskomaan Hitlerin olevan Vapahtaja.

Maailmansodan loputtua diktatuurista vaiettiin. Vuosikausia Hitler oli tabu, ja arkistojen videomateriaalin katsominen oli kuin seuraisi rikosta reagoimatta mitenkään. Tuli syyllinen ja syntinen olo. Muutaman sekunnin kotivideo oli kuin historioitsijan Pyhä Graali.

Nyt arkistot on kuitenkin avattu uudelleen, eikä Hitler-kuva enää ole entisensä.

Pahuuden perikuva…

Hirmuvaltiaan vapautuminen alkoi todennäköisesti saksalaisesta elokuvasta Perikato (Der Untergang, 2004). Elokuvassa keskitytään Hitlerin viimeisen päämajan, Berliinin Führerbunkerin tapahtumiin. Tekijät eivät hiippaile varpaisillaan Hitler-aiheen ympärillä, vaan kuvaavat natsijohtajan inhimillisenä hahmona konemaisen dynamon sijaan.

Perikato ei tietenkään ole maailmanhistorian ensimmäinen elokuva, jossa Hitleriä käsitellään. Tapasihan hänet jo Indiana Jones viimeisellä ristiretkellään ja Adolfin aikalainen Charlie Chaplin parodioi diktaattoria rohkeasti elokuvassaan, noh, Diktaattori. Kiitos viiksistä!

Kuitenkin se, että saksalainen kajoaa hirmuvaltiaaseen, oli jotain todella erityistä. Wikipedian mukaan Hitleriä Perikadossa esittänyt Bruno Ganz harjoitteli rooliaan varten kuuntelemalla Yleisradion arkistosta löytyvää nauhaa. Tallenne äänitettiin Hitleriltä salaa marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivänä Suomessa.

Nauha on Wikipedian mukaan tiettävästi ainoa säilynyt äänite, jossa kuullaan Hitlerin puhuvan normaalilla puheäänellä. Suomessa sitä osataan: Yleisradion ääniteknikko tallensi salaa Hitlerin puhetta, vaikka diktaattorin yksityisten keskustelujen äänittäminen oli ankarasti kielletty.

…josta tuli irvikuva

Kiitos saksalaisten elokuvantekijöiden, muukin maailma saattoi huoahtaa helpotuksesta. Alkoi Operaatio Valkyrie, ja puutarhatontutkin uskaltautuivat natsitervehdykseen.

Toki natsisymbolit ovat edelleen Saksassa laittomia, eikä kovinkaan moni rohkene aiheen pariin. Onkin tietyllä tavalla hassua, että esimerkiksi Saddam Husseinin kustannuksella ollaan pilailtu rankastikin, kaikkivoipa Hitler-myytti on osoittanut kestävyytensä.

Mutta sitten, kun uskalletaan, niin uskalletaan kunnolla. Hyvänä esimerkkinä toimii alkusyksystä Saksassa käynnistetty AIDS-kampanja, jolla pyrittiin nostamaan kissa kunnolla pöydälle.

AIDS on massamurhaaja -sloganin suojaamana uskallettiin näyttää Hitler kiihkeissä sänkypuuhissa. Mainoskampanjassa käytettiin myös Saddamin ja Josef Stalinin kasvoja. Tehokas mainosvideo on katsottavissa kampanjan kotisivuilla.

Mainostoimiston mukaan AIDS on vaiettu tauti Saksassa. Hmm, Hitlerin käyttö sukupuolitaudin kasvokuvana ei tunnukaan enää niin tuulesta temmatulle idealle.

Adolf Hitler 2009

Mutta miten Adolf Hitler menestyisi, jos hän tavoittelisi maailmanvaltiutta tänä päivänä?

Nykypäivän media repostelee poliitikon kuin poliitikon palasiksi, jos tämä osoittaa pienenkin heikkouden. Pääministerimme Matti Vanhanen tuskin on tästä ainakaan eri mieltä.

Kykenisikö wannabe-diktaattori antamaan itsestään nykymedialle yhtä hallinnoidun julkisuuskuvan kuin Hitler aikanaan? Toki Fidel Castroa nähdään nykyään vain harvoin julkisuudessa, ja jokainen uusi valokuva on suuri skuuppi. Mutta hän ei tavoittelekaan maailmanvaltiutta, vaan tyytyy polttelemaan sikareita saarivaltionsa rajojen sisäpuolella.

Hitlerin Akilleen kantapää olisi todennäköisesti Eva Braun – jos nyt siis saisimme hänetkin aikakoneella nykyaikaan. Suhteesta tulisikin Vanhasen ja Susan Ruususen suhdetta muistuttava keltaisen lehdistön kestosuosikki. Paikallinen “Sieben” repisi otsikoita vaikka mistä turhanpäiväisyydestä.

En yritä tässä vihjailla, että Vanhanen olisi nykypäivän Hitler, vaikka tuo Perikato-parodia osuva onkin. Hitlerillä oli sentään karismaa. Vanhanen on maailmanpoliitikoille kuin George Lazenby Bondeille.

Adolf Hitler oli maailmanmatkailun ohella kiinnostunut myös kuvataiteesta harrastuksena. Maalaamisen ja piirtämisen ohessa hän luonnosteli rakennuksia ja jopa keittiöaterimia. Laitetaan tähän nyt loppukevennykseksi vielä näytettä Hitlerin salaisesta talentista.

Teksti lainattu Reaktori-verkkolehden artikkelista. Toinen laina-artikkeli käsittelee Michael Jacksonin Invincible-albumia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.