Kuukauden Digilluusio: Aikamatkailua Lady Gagan kanssa (+video)

Quantum Leap Butterfly Effect Terminator
Aikamatkailu on aina sinistä.

Aikamatkaaja, sinun on tunnustaminen väriä

Olen kirjoittanut kirjan siitä, tehnyt biisin siitä. Yksi lapsuuteni lempisarjoista kertoi siitä. Aikamatkailu ja Emmett Browninkin esittelemä aika-avaruus -jatkumon kanssa kikkailu on totisesti aina kiehtonut minua.

Aikamatkailumediaesityksissä yhdistyvät ainakin yleensä historiankirjat, psykologia, nippelitietous ja toisiaan seuraavien ongelmien fiksaaminen. Siitä vedämme yhtäläisyysmerkin suuriin seikkailuihin. Don Rosan kaikki aikamatkailusarjikset, Paluu Tulevaisuuteen -elokuvat, Pelastaja-tv-sarja, FEAR-pelien bullet time -efekti…Aikamatkailuteeman sävyttämiä hyviä mediatuotoksia voisin luetella vaikka kuinka.

Aikahyppy – Quantum Leap

Sub on tehnyt suurta kulttuurityötä uusiessaan Aikahyppy-sarjaa. Hyvin lämminhenkisen alkutunnarin ja kaiken huumorin jälkeen tarinat, joissa Sam Beckett muutti menneisyyden ihmiskohtaloita, muuttuivat koskettavammiksi ja synkemmiksi. Sarja päättyi joskus 90-luvun alkupuolella eeppiseen, filosofiseen, surumieliseen finaalijaksoon.

Sarja oli tosiaan lemppareitani aikanaan: sekoitus seikkailua, draamaa, hauskaa sanailua ja jännitystä. Toisinaan leikittelen ajatuksella sarjan ”jatkamisesta” elokuvana tai kirjana. Mitenköhän kirjaoikeuksia hankitaan rapakon takaa?

Back to the 80’s

Eräs musiikillinen ilmiö osaa aikamatkailun salat taiten: Lady Gaga tuntuu upottavan videoihinsa ja live-keikkoihinsa kasarivaikutteita niin, että ne samalla tuntuvat sekä retrolta että futuriselta. Lady Gaga on varmasti omaperäisimpiä artisteja tällä hetkellä, jos ei aina musiikillisesti niin ainakin imagon puolesta.

Seuraavassa videossa perehdytään Lady GaGan aikamatkailuun tarkemmin Bad Romance- ja Telephone-musiikkivideoiden kautta:

Eipä ole ysäriäkään Gaga-videoissa unohdettu: loistavassa LoveGame-videossa artisti nähdään paiskomassa auton konepellillä kuni Michael Jackson Black Or White -videossaan konsanaan.

Nohjoo, eipä jaaritella Gagasta enempää. Menee liikaa aikaa.

Time is relative, aika on sukulainen

Miksiköhän aikamatkailu on elokuvissa aina sinistä? Ehkä värivalinta rinnastuu teknologiaan ja sähköön – tai sitten siihen, miten aikamatkaajat oikeastaan aina pyrkivät korjaamaan vääryyksiään: ehkä he lähtevät matkaan, koska ovat fiilikseltään blue.

Uskon ajan ja onnellisen elämän kytkeytyvän tiiviisti toisiinsa. Jos ei varaa aikaa sille, mikä itselle on tärkeintä, voiko elämäänsä olla tyytyväinen? Olen aina ollut tarkka, välillä turhankin tarkka, arkeni aikatauluttamisesta. En sentään niin, että ”jahas, kello on 13.20, aika pitää hauskaa”, mutta pyrin siihen, ettei mitään ole liikaa tai liian vähän. Kun intressejä on paljon, pitää osata keksiä aikaa.

Katson kelloa ja huomaan, että nyt tosiaan on aika lopetella tätä Digilluusiota. Tempus irreparabile fugit ja niin edespäin.

Easter Egg: Euroviisuissa saatiin tervetullutta vaihtelua, kun Saksa hoiti homman kotiin. Ei kylläkään mun lemppari ollut, mutta kerrankin maa sai viisugloriaa oikein kunnolla. Itselleni Kreikka oli sydäntä lähinnä, Islantikin oli jees – ja joku tuossa Azerbaizhanissakin iski (eläytymisestä kuitenkin zeropuäng).

2 Responses

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top