Ride The Tiger Lightning – Kerkon Virallinen Kesäbiisi 2010

Ride The Tiger Lightning!

Kesä 2010 oli musiikin melodraamaa

Jälleen on aika kesäkauden loppuhuipennuksen; viimeisen naulan kuluneen kesän arkkuun. On aika valita Kerkon Virallinen Kesäbiisi JEAAHHHH!!!

Kaiken kukkuraksi Space: Kerkko -blogi [toim. huom. sivuston vanha nimi] valitsee virallisen Kesäbiisinsä jo viidettä kertaa. Eeppistä!

Kesäbiisin valinta on siis jo alkumetreiltä asti kuulunut blogin perinteisiin, ja nyt gaala onkin jo uhmakkaassa ja yliaktiivisessa ipanaiässä. Nostamme hattua männä vuosien voittajille Justinille, Rihannalle, Duffylle ja Sugababesille.

Luvassa on jälleen täyslaidallinen uusia ehdokkaita, uusia rytmejä ja uusia ilmiöitä. Koska tuomariston musiikkimaku on totuttuun tapaan hyvinkin laaja, on pakko varioida kategorioita, jotta erilaiset ehdokkaat pääsevät kunnolla esiin. Kaikkien ehdokkaiden joukosta valitaan sitten vielä se virallisista virallisin Kesäbiisi.

Esikarsinta

Ensimmäistä kertaa koskaan gaala jakautuu euroviisumaisesti kahteen osaan ja trimmaamme ennen varsinaisia kategorioita muutaman löysän pois.

Esikarsinnassa siis raakkaamme ulos muutaman ehdokkaan, jotka ovat jonkin verran kesää ilahduttaneet, mutteivät kuitenkaan varmasti kilpaile sykähdyttävimmän kipaleen tittelistä.

Suorilta käsin ehdokaslistalta poistuu Lady Antebellumin country-popahtava Need You Now, jonka kuuntelu ei parin kerran jälkeen ole enää liiemmin kiinnostanut.

Rihanna osallistui kisaan jälleen kerran kappaleella, joka oli kesän aikana tehosoitossa työpaikassani Radio Novalla. Samoin kiitämme osallistumisesta Eminemiä Cold Wind Blows -räpäytyksellään. Pudotetaanpa kisasta pari euroviisuakin: Giorgos Alkaiosin Opa! sekä Hera Björkin Je Ne Sais Quoi.

Taio Cruzia Dirty Picture ansaitsee suitsutusta bennybenassimaisen soundin ansiosta. Melodia jää helposti soimaan päässä. Biisin teeman ajankohtaisuudesta annan myös kiitosta: videolla otetaan kännykkäkamerakuvia kesken bileillan, painotus on tietysti niillä tuhmilla otoksilla. Tykkään kameratyöstä videolla, btw.

Taio vaikuttaa aika tusinatavaralta, enkä kyllä duettokumppani Keshastakaan intoile. Neiti vaikuttaa joltain yläasteen Janikalta, joka hetkuttaa ja ketkuttaa kameralle luullen maneeriensa näyttävän tosi hotilta. Joka tapauksessa kipale on kaikessa lapsellisuudessaan tosiaan pätevää bilebensaa.

Pop/Rock

Varsinaisen kesähittien elonkorjuun aloitamme mitä perinteisimmällä kategorialla.

Alkukesän aamuja lämmitti erittäin tunnelmallinen, rauhallinen, maanläheinen Smog-yhtyeen akustinen balladi River Guard.

Ai että viihdyinkin kipaleen äärellä – lähes yhtä hyvin kuin ranskalaisen boheemihippijeesuksen Sébastien Tellierin eteeristä elektro-chillailua Kilometeriä fiilistellessä.

Loppukesästä ihastuin Mikan ja jo entuudestaan diggailemani RedOne-nimisen tuottajan kollaboraatioon We Are Young. Elinvoimaa, lapsekkuutta ja muutama kiva koukku.

Albumipuolella luukutin Kyoto Jazz Massiven Spirit Of The Sunia ja etenkin Nicola Conten herkullista Rituals-levyä. Jazz jos mikä on kesämusaa (vaikka pop-rock-kategoriassa ollaankin).

Pop/Rock-kategoria on siis kauttaaltaan aika letkeää. Miehekkäitä kilpailijoita jokaisesta maailman kolkasta, ja valinta on kyllä vaikea. Kuka pokkaakaan gaalan ensimmäisen palkintopystin? Omalaatuinen, eurooppalainen, tarttuva – voittaja partakarvan mitalla on…

Movie Music

Kuten elokuvat itse, myös elokuvamusiikki kuuluu kesään. Valikoiman skaala levittäytyy aika laajalle: on westerniä, action-suspensea, musikaalia, itämaan importia…

Eräänlaisena elokuvamusiikin ilmiönä puserrettakoon aiemmin hehkuttamani On A Clear Day You Can See Forever ehdokaslistalle. Yves Montandin ja Barbra Streisandin vedot eivät ole suoranaisesti ikimuistoisia, mutta niissä on omaa viehätystään: nokkelia sanoituksia ja muutama juhlavakin veto.

Ensimmäistä edustaa Marco Beltramin tunnussävelmä elokuvaa 3:10 To Yuma. Ihastuin melodiaan ensikuulemalta, vaikka se rikkoo yleistä soundtrack-etiikkaani siinä, etten yleensä “voi tykätä” scoresta jos en ole nähnyt itse elokuvaa.

Yksi elokuvakesän kohokohdista Inception, johon Hans Zimmer työsti totuttuun tapaan vaikuttavat synkistelyt, ilman The Rockista tai Armageddonista tuttua patriotismia. Hansin tuotannon lisäksi nostan myös esiin elokuvan trailerissa kuullun, Zack Hemseyn säveltämän Mind Heist -biisin. Tiivistunnelmainen pariminuuttinen alkaa kutkuttavasti, sykähdyttää muutamilla jännärijymähdyksillään ja pistää sitten melodramaattisen myllyn pystyyn.

Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Barbran kiekaisema Love With All The Trimmings. Kipale soi taustalla neitokaisen kohdatessa miehen, jonka kanssa lopulta pistää hynttyyt yhteen ainakin hetkeksi. Ylipitkä toistensatuijottelukohtaus on vähän huvittavankin kiimainen kiihkeä, mutta musikaaleissa annetaan melodraama anteeksi.

Voittajaksi nousee kuitenkin yksi ylitse muiden.

Voitto on jälleen kiperä – etenkin Marco on kivenkova haastaja, mutta ehkä tässä välissä rokotan häntä omasta vajavaisuudestani – siitä, etten ole nähnyt kyseistä elokuvaa.

Kategorian voiton itselleen korjaa Bollywood-elokuva Veer-Zaarassa kuultava Tere Liye -balladi. Kaunis melodia, ikuista rakkautta vannovat sanoitukset ja hilpeä naislaulajan ääni. Rakkaus voittaa.

HurraaKerkko Veer Zaara Shah Rukh Khan
Sana ‘eeppinen’ ei riitä kuvaamaan Bollywood-rakkaustarinaa.

Vuoden värssy

Muutaman vuoden ajan raati on valinnut iskevimmän lyriikanpätkän ehdokaslistan sanallisista suoritteista. Tällä kertaa sanan säilä ei kummemmin säväyttänyt, mutta edellisen kategorian voittajasta löytyy sentään ainesta.

“Tere Liye” tarkoittaa “Vain sinua varten”, näin olen tekstityksistä tulkinnut. Biisissä kauan erossa olleet rakastavaiset (joku Intian Irma ja Bollywoodin oma Brad Pitt, joka kylläkin muistuttaa enemmän Ray Romanoa) kohtaavat toisensa ja hehkuttavat rakkauttaan. Biisin englannituksesta löytyy seuraava komea lausunto:

“So many ordeals were
heaped on me by this world
But in my heart the flames of love
Have always been burning for you
Only for you”

Käännös hindinkielisestä kappaleesta Tere Liye

Retro

Ikivihreitä kunnioittava Retro-kategoria on ollut mukana jo ensimmäistä Kerkon Virallista Kesäbiisiä valitessa.

Viidennen vuoden kohdalla huomaan, etten viime aikoina ole pahemmin kuunnellut yli kymmenen vuotta vanhaa musiikkia. Muita ehdokkaita olenkin sitten luukuttanut olan takaa. Seuraavat retroilut ovat kuitenkin kuuluneet olennaisesti kesään:

Rocky-elokuvista tuttua biisiä kuunnellessa muistelee lämmöllä Aten ja Elisen häitä ja ensimmäisen polttareita. Attehan on lähes yhtä kova jätkä kuin Rocky (ja Elise on ilmeisesti sitten Adrian). Eye Of The Tiger taitaa olla kesän rokkaavin kipale; Smogin ohella jo toinen ehdokas, jolla on kissaeläin levykannessa.

Voiton vie kuitenkin miehekkäästi rakkausballadi The Power Of Love. Hei, anna miehen itkeä!

Satuin kuulemaan biisin taksilla töihin mennessä ja aamuöinen kyyti sai mahtipontista sävyä. Celine vetää homman kotiin jopa komeammin kuin My Heart Will Go Onin. Tällaisia biisejä ei enää osata tehdä, eikä levykansiakaan.

Kerkon Virallinen Kesäbiisi 2010 on…

Ja niin pääsemme viimein valitsemaan sitä virallisista virallisinta Kerkon Kesäbiisiä.

Onnittelut kaikille kisaajille jo tässä vaiheessa (tiedän, että heitäkin tulos kiinnostaa), ja onnittelut myös lukijoille, jotka jaksoivat kahlata tekstimuotoisen tekstigaalan tänne pohjalle viruviin sokereihin asti.

Muutama biisi erottuu kuuntelukertojensa puolesta edukseen kesän hittiohjelmistosta:

  • Marco Beltramin 3:10 To Yuma -instrumentaali
  • Mikan elinvoimapopitus We Are Young
  • Bollywood-hekumointi Tere Liye

Keskimmäinen ei lopulta yltänyt suosiossa kahden muun tasolle. Tässä välissä kuitenkin päden triviatiedolla, että RedOne tuotti viime vuoden voittajabiisin.

Kahden jäljelle jäävän kisaajan kesken valinta tuntuu melko vaikealta. Beltramissa iskee onnistunut, kohtalokas länkkäritunnelma, joka on kuin kunnianosoitus Morriconelle.

Tere Liye on taas hyvin poikkeuksellinen kappale musiikkikirjastossani, onhan se nyt intiaksi laulettu kuitenkin. Eikä tuollaista naislaulajaa täältä lännestä löydy. Melodia on erittäin kaunis ja sanoitukset juuri niin eeppiset kuin romanttinen melodraama vaatii.

Kyllä se on kuitenkin tämä biisi, joka herätti suuremmat tunnekuohut kuluneena kesänä.

Kerkon virallinen kesäbiisi on siis Tere Liye.

Metsään on tullut jo syys

Vielä ennen gaalan päätöstä valitsemme erityisbiisin, joka saattelee meidät syksyyn.

Linkin Parkin uusi levykin on maistunut, mutta syksyn sateita on parhaiten torjunut Tigan konebiisi Gentle Giant (Martyn’s Heaven Mix). Kappaleessa on jotain rauhoittavaa, ja se pokkaa hieman The Belovedin ehdokkaana olleeseen retrobiisiin.

Ja niinpä vuoden 2010 Kerkon kesäbiisi on valittu. Kiitos niistä monista hetkistä, joina läsnä olivat vain minä ja musiikki. Kiitos muistoista ja mielikuvista, fiiliksistä ja fantasioista. Ensi kesään asti – muista painaa play, repeat, shuffle ja rewind.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.