Kuukauden Digilluusio: Cowboys and Angels (or Devils)

John Marston, Red Dead Redemptionin antisankari.

Red Dead Redemption on kaikkien aikojen konsolipeli

Peliaiheisia Digilluusioita tuleekin näemmä kokonainen trilogia putkeen. Olen nimittäin päässyt Red Dead Redemption -videopelissä aikas pitkälle. Western-kliseillä herkuttelevassa toimintapläjäyksessä ex-rikollinen John Marston pakotetaan metsästämään vanhojen rikoskumppaneittensa päänahkoja.

Matkan varrella kohdataan ties mitä kajahtaneita komeljanttareita, ratsastetaan ja metsästetään – ja tietysti pistetään miestä kylmenemään. Johnin tarkoitusperä on kuitenkin jalo, sillä valtion agentit pitävät vaimoa ja poikaa panttivankeina, kunnes hommat on saatettu päätökseen.

Parin kuukauden pelaamisen jälkeen olikin aika pistää viimeinen rikollinen maksamaan teoistaan. Vaikken erityisemmin uppoutunut Marstonin sielunmaisemaan aherruksen aikana, oli eeppinen tunnelma lähteä ratsastamaan vaimon ja pojan luokse tunnelmallisen hehkutusmusan soidessa taustalla. Siinä mies herkistyi…

…Joskin vain hetkeksi, sillä kotiin päästyään vaimo alkaa heti riidellä – eikä peli päätykään sankarilliseen kotiinpaluuseen. Seetana, peli on edelleen kesken. Odotan kuitenkin vielä eeppisempää loppua, vaikka ahneuksissani kävin netissä selvittelemässä loppukuvioita etukäteen.

Minä tunnen sinut (I know you)

Siitäpä päästäänkin varsinaiseen aiheeseen. Matkan varrella pelaajan on mahdollista suorittaa varsinaisten tehtävien ohella ekstrahommia, joissa palkintona on mainetta ja mammonaa. ‘Kysymysmerkkitehtäviä’ ei ole pakko suorittaa, ja useimmat ovat melko työläitä. Onneksi niitä saa tehdä omaan tahtiin ja omalla tyylillä.

Eräs näistä tehtävistä on nimeltään “I Know You”. John tapaa miehen, joka alkaa jutella syvällisiä elämästä. Hän kertoo tuntevansa Johnin, mutta päähenkilömme ei tyyppiä muista. Tuntematon kuitenkin lähettää Johnin suorittamaan muutaman moraalia mittaavan tehtävän, joissa pelaaja voi valita, estääkö aviorikoksen tai rohkaiseeko pettämään tai auttaako nunnaa vai varastaako tämän rahat.

I know you side quest Red Dead Redemption
“I know you”, toteaa fiinisti pukeutunut mysteerimies.

Viimeinen kohtaaminen on Johnin maatilalla, jossa tuntematon mies on edelleen paljastamatta yhteistä historiaa ja omaa nimeään. Turhautuessaan tyyppiin John ampuu perään, mutta luodit menevätkin miehestä läpi. Kolme laukausta, kunnes ase jumittuu.

Tyyppi haihtuu ilmaan… Ja tehtävä on suoritettu.

Koska miehen henkilöllisyys jäi itselleni mysteeriksi, painuin nettiin tietoa tonkimaan. Sainkin yllättyä pitkällisistä keskusteluista ja teorioista, joita foorumit tuntuivat olevan täynnä. En tosiaankaan ollut ainoa aprikoitsija.

Kuka on I Know You -mies Red Dead Redemptionissä?

Alun perin ajattelin, että aavemies olisi Johnin kuollut isä. Nettikeskusteluissa pyöritellään kuitenkin vähän eeppisempiä teorioita: että mies on Jumala, Paholainen, Johnin omatunto tai Viikatemies.

Perustelen alkuun omaa teoriaani. Ajattelin, että mystinen hahmo olisi Johnin isä, vaikkei häntä tosin muutoin pelissä mainita. Mieleeni kuitenkin tuli klisee rikollisesta, joka on ajautunut pahoihin piireihin, koska ei koskaan tavannut isäänsä. John huutaa miehen perään “Damn you!”, mihin mies vastaa: “Many have.” Ehkä isukki ei eläessään ollut hänkään mikään puhdas pulmunen.

My Blessed Son

Lisäksi Johnin farmin tallissa on seinään kaiverrettu mystinen teksti, jonka löysin viimeisen kohtaamisen jälkeen. Kaiverruksessa voivotellaan rakkaan pojan perään. Toisena perusteena voisin heittää miehen repliikin toisessa kohtaamisessa: “Toivottavasti pojastani tulee juuri sinunlaisesi.”

Tuotantoyhtiö Rockstar Games on osannut kuitenkin käsikirjoittaa hahmon puheet nerokkaan monisyisesti, että tulkinnalle on roimasti pelivaraa.

Ääripäinä ovat tosiaan nuo uskonnolliset veriviholliset, Jumala ja Paholainen. Monet uskovat miehen olevan Jumala, koska hän herättelee Johnin omaatuntoa tehtävien muodossa. Ensimmäisellä tapaamiskerralla mies toteaa huonomuistiselle toverilleen “Olet unohtanut tärkeämpiäkin ihmisiä”. Jumalalle selän kääntäminen sopii murhiinkin syyllistyneen rikollisen imagoon. Kommentti on myös omalla tavallaan nöyrä; erään kommentin mukaan Paholainen ei ottaisi moista niin keveästi.

Monet ovat perustelleet hahmon olevan Jumala siksi, että John huutaa hänelle sitä däämjuuta, jolloin mies vastaa “monet ovatkin”. Perusteena siis, että “God damn” on hyvin klassinen sananparsi. Mutta kuten keskustelijat ovatkin tajunneet, sillähän meinataan, että Jumalan pitäisi kirota, ei että Jumalaa kirottaisiin.

Loppupeleissä kaikki Piruun viittaavat perusteet ovat melko hempuleita; tumma pukeutuminen ja sen sellaista. Monet kertovat, että hahmo viittaisi Mark Twainin vanhaan tarinaan. Joku löytää yhteyden jopa johonkin Rollareiden biisiin, jossa puhutaan vanhasta vihtahoususta. Luin myös mahdollisesta yhteydestä Stephen Kingin Musta Torni -sarjaan, mutta se ei vissiinkään liity mahdolliseen paholaisuuteen.

Seuraavassa spoilereita

Kohtalon, omantunnon ja muutaman muun ohella Jumalan ja Saatanan väliin asettuu vielä eräs hyvin suosittu teoria: Grim Reaper, Viikatemies.

Tähän sopisi miehen repliikki “Olen kirjanpitäjä. Tavallaan.” Ehkä hahmo pitää lukua ihmisten sieluista. Hän myös painottaa Johnille tämän joutuvan tilille teoistaan.

En ole vielä niin pitkälle pelissä päässyt, mutta tiedän suolaisen lopun odottavan Johnia. Hänet teloitetaan, ja hautapaikaksi paljastuu kohta, jossa John on kohdannut mystisen kirjanpitäjän viimeksi. Tapaamisen yhteydessä mies toteaakin enteilevästi: “Tämä on miellyttävä paikka”.

Vielä erään yksityiskohdan heitän mukaan, vaikkei se vahvista mitään edellä mainituista teorioista. John ampuu miestä kolme kertaa, kunnes ase jumittuu. Monet ovat laskelmoineet niin, että kolme luotia = on kolme tulevaa ruumista: John vaimoineen ja hillbilly-setä, joka hoitaa Johnin ranchia.

Johnin poika on ainoa, joka kuolemalta säästyy. Olisiko neljäs luoti tarkoittanut, että pojankin olisi pitänyt kuolla?

“It’s too bad she won’t live… But then again who does?”

Koska pelin juoni jatkuu tietyistä valinnoista huolimatta, on cut scenet eli juonelliset videopätkät pitänyt käsikirjoittaa mahdollisimman neutraalisti. Hahmon käytös Johnia kohtaan ei siis muutu, vaikka tämä miten muita paijaisi tahi tappaisi. Siksikin Rockstarin käsikirjoitus jättää roimasti tulkinnan varaa.

Mutta toisaalta, siinäpä piileekin mystisen kohtaamisen nerokkuus: enpä ole koskaan kohdannut näin laajaa keskustelua videopelin filosofisista taustavaikuttimista.

Keskusteluja läpi plärättyäni en vieläkään osaa tarkkaan määrittää hahmon henkilöllisyyttä. Mutta toisaalta: ei tarvitsekaan. Alun perin kohtaus hyppäsi yliluonnollisella lopullaan vähän silmille, mutta sittemmin olen alkanut diggailla. Ehkä I Know You -tehtävä onkin samanlainen neronleimaus kuin Inceptionin ja Blade Runnerin loput. Mysteerin ratkaiseminen ei olekaan tärkeää, vaan se kutkuttava salaisuuden ja jatkuvan uteliaisuuden tunne.

EasterEgg: Juuri, kun pääsin sanomasta Taio Cruzin olevan ihan turha jätkä, hän levyttää iskevän vauhtirallin teinivuosieni kuolaamisen kohteen, jumalaisen Kylie Minoguen kanssa. Laitetaas saman tien pari legendaarista pätkää Kyliestä keskenäänkin: yksi ja toinen.

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.