Elokuva-arvostelu ensi-ilta

Film February: Back To The Present (+video)

Suuressa ensi-illassa eeppinen mockumentary-elokuva Back To The Present.

Jotkut yrittävät paeta menneisyyttään – mutta hän ei voi muuttaa tulevaisuuttaan

Aika lunastaa lupaukset ja järjestää virallinen ensi-ilta dokudraamalle Back To The Present. Elokuva paljastaa totuuden eräästä elokuvahistorian menetetystä helmestä, jonka takana oli vuoden 2007 kulttiklassikko Aatu Returnsin tekijöitä. Viihteellinen dokumentti kertoo A2 Productionsin noususta ja tuhosta ja paljastaa totuuden tuotantoyhtiön keskeneräisiksi jääneistä projekteista.

Director’s Cut

Elokuva on tekotaiteellinen blogumentti, joka koostuu pitkälti sekalaisesta arkistomateriaalista. Idea koko elokuvalle syntyi vuosi takaperin, kun aloin vain pyöritellä itsekseni ajatuksia Aatuun liittyvästä elokuvasta. Vuoden aikana kehittelin Aatun epäviralliselle ”jatko-osalle” perusjuonen.

Muutamaa kohtausta pohdin vähän pidemmällekin, mutta tajusin, etten ehdi tai yksinkertaisesti pysty kokonaista juonellista elokuvaa kokonaan yksin. Alkuperäinen ajatus oli siis tehdä täysin soolona lyhäri, joka taustoittaisi Darth Ercin hahmon tragediaa.

Idea muhi ja muhi mielessä, kunnes valmistumisajankohdaksi toivomani joulu (tarkoitus oli siis tehdä video joululahjaksi A2 Productionsin toiselle osapuolelle) alkoi jo kolkutella ovelle, enkä ollut kirjoittanut mitään paperille saati kuvannut mitään. Intensiivisen aivoriihen kautta hahmottui visio dokumenttielokuvan muodosta, jossa yhdistyisivät uusi ja vanha materiaali.

Dokkari valmistui lopulta aikamoisella sykkeellä: kuvaukset purkitettiin (kamera tuolilla tai pöydällä) muutamassa päivässä, ja ainoat kuvauspaikat olivat palatsimme olohuone ja kellaritila. Editissä meni myöskin vain muutama päivä, minkä kiitettävän pikkutarkka käsis mahdollisti. ”Voin kertoo”, että Taikan päiväuniaika tuli hyödynnettyä todella  tehokkaasti.

Lopputulos on mielestäni onnistuneen rosoinen ja kohtauksesta toiseen  sulavasti poukkoileva blogumentti.

Gag Reel

Elokuvan juoni ratsastaa railakkaasti toisten tekijöiden ideoilla: on materiaalia elokuvista peleihin, on viittauksia Uuno-leffoihin, Pulttiboisiin, Paluu Tulevaisuuteen -elokuvaan – ja tietysti Aatu Returnsiin, joka sekin on täynnään pop-kulttuuriviittauksia. Fanaatikoille riittää kosolti etsittävää esimerkiksi Terminator-parodiakohtauksista. Suorien videomateriaalilainojen ohella Aatuun viitataan esimerkiksi repliikein ja musiikein. Videon alussa nähtävä harmaa puvuntakki on alkuperäinen ”prop” Aatun kuvauksista, aurinkolaseilla viitataan Darth Ercci -laseihin, jotka valitettavasti rikkoutuivat pian  Aatun kuvausten jälkeen.

Elokuvassa nähdään klippi vuodelta noin-1998, jolloin aloitimme Aatu Returnsin kuvaukset. BTTP:ssä klippiä käytetään viittauksena vanhaan Aatuun, ja etenkin siihen, että tuo vanha kohtaus on tosiaankin kuvattu samassa kämpässä, samassa huoneessa kuin BTTP:kin.

Elokuvan alussa nähtävät Aatu-dvd:t ovat elokuvan alkuperäiset raakamatskut. Niissä sattui olemaan numerot, joten sainpa senkin detaljin hienosti hyödynnettyä. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole minkään oikean Aatu Kakkosen materiaali – sellaista ei olekaan, poislukien tietysti tätä dokkaria varten ”arkistoista kaivetut” pätkät.

Ville oli BTTP:stä autuaan tietämätön ennen sen näkemistä. Hänen ”haastattelunsa” (jonka mukamas vetää kaksi koulukaveriamme ”Eski” ja Jouni) sain jotenkin puolivillaisesti huijaten, ja huudahdus ”masturrrrbaaazioooo” on Villen joskus vuosia sitten muuhun juttuun tehtailema heitto.

Olen aina jaksanut ihastella Villen kädenjälkeä Aatun editoinnissa – esimerkiksi valosapelitaistelut onnistuivat erittäin komeasti. Alun perin ajattelin, että olisin itsekin kokeillut efektihommia BTTP:n loppukohtauksessa, mutten ehtinyt opetella efektoimiseen tarkoitetun ilmaisohjelman käyttöä. Kohtauksessa on kuitenkin kivasti imua näinkin. BTW, jos joku haluaa kokeilla jedihommia, etsikää käsiinne LS Maker– ja LS Sound -softat.

And the Oscar goes to…

Alkuperäisen BTTP-kässärin mukaan mukana olisi ollut kertojan ääniraita, mutten saanut sopivaa ”roolia päälle”. Erään testiversion kanssa homma tuntui epäluonnolliselle. Alkoi myös olla aika sekavaa menoa, kun heilun kameran edessä eri rooleissa ja samalla olen kertovinani tarinaa. Tekstityksin elokuvaa sai myös rytmitettyä yleisesti paremmin.

Tosiaan, olin alustavasti joskus pohtinut kokonaan uuden lyhytelokuvan tekoa. Tavallaan tiedossa oli jo pitkään, ettei haaveita voisi yksin toteuttaa; yksinäinen mies kameran kanssa -tekniikka kantaa vain niin ja niin pitkälle. Esimerkiksi suunnitelmat kuvata sekvenssi Nikkarin koulun uudistetuissa tiloissa saivat kuivahtaa kasaan. Eniveis tärkein syy jättää ”oikean leffan” tekeminen laskuista oli se, etten saanut ideaa ja tarinantynkää kantamaan kokonaisen miniepookin arvosta. Nykyiseen sketsimäiseen taidedokumenttimuotoon olen erittäin tyytyväinen.

Voisin varmasti kirjoittaa ja selittää ummet ja lammet lisää elokuvan taustoista, mutta jääköön tämä nyt elämään tällaisenaan. En varmastikaan saa tehtyä leffaa piiruakaan ymmärrettävämmäksi, vaikka mitkä selitteet sepustaisin.

Kunhan muistatte, ettei Tuomionpäivää voi välttää.

Posted by hurraakerkko

7 comments

[…] Film February: Back To The Present […]

[…] Määrästä viis, olen tyytyväinen myös merkintöjen laatuun. Helmikuussa oli hauskaa järjestää pienimuotoinen virtuaalinen leffafestivaali Film February, jonka yhteydessä esitettiin kaksi elokuvaa: sotaelokuva Odotus.Redux ja mockumentaarinen sisäpiirin vitsi Back To The Present. […]

[…] Tässä linkit viime vuoden FF-elokuviin: Back To The Present on mockumentaari A2 Productionsin noususta ja tuhosta ja Odotus.Redux on uudelleen editoitu versio […]

[…] Videot, joissa ei ole varsinaista lineaarista tarinaa, kuten Taikan synttärivideot tai Back To The Present, ovat kässäritasolla vielä yksityiskohtaisempia. Kässäri on katkonainen luettelo tekstiä, […]

[…] kuten analyysi Quentin Tarantinon musiikkivalinnoista, TOP10 Vaihtoehtoista todellisuutta ja lyhytelokuva, josta koko roska sai alkunsa. Sen jälkeen ei muuta kuin […]

[…] Mockumentti vilisee sisäpiirin vitsejä, jotka todennäköisesti aukeavat vain harvalle. Back To The Presentissä metsästetään kulttiklassikon huhutun jatko-osan raakamateriaaleja. Kaverini Villen kanssa tehtyyn scifi-leffaan Aatu Returns perustuva filkka tuli kuvattua kunnon rogue-meiningillä puolitoistavuotiaan Taikan päiväunten aikana. Kuvausaikaa oli niukasti ja kalustostakin tingittiin – esim. kamerajalustana käytettiin kahta päällekkäin pinottua tuolia. Lue lisää making of -muistiinpanoja täällä. […]

[…] Videot, joissa ei ole varsinaista lineaarista tarinaa – kuten Taikan synttärivideot tai Back To The Present -ovat kässäritasolla vielä yksityiskohtaisempia. Kässäri on katkonainen luettelo tekstiä, […]

Vastaa