Kuukauden Digilluusio: Pimeä Uhka ja kolmiulotteinen yksiulotteisuus

Arvostelu Pimeän uhkan 3D-versiosta.
Five New Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D Posters - HeyUGuys
“At last we’ll have revenge”, tuottajat ajattelivat julkaistessaan parjatun Pimeän Uhkan 3D-versiona.

3D tuo Pimeään Uhkaan (edes vähän) syvyyttä

Kauan, kauan sitten kaukaisessa Hollywoodissa elokuvamagnaatit päättivät rahastaa vielä kerran Tähtien Sodilla tuomalla leffat teattereihin 3D-versioina. Kolmiulotteinen elokuvatekniikka joutuikin heti kovaan testiin: tekisikö se latteasta Phantom Menacesta yhtään syvällisemmän?

Tähtien Sotien 3D-versiot tuodaan valkokankaille vuoden välein sillä luottamuksella, että syvyysefekteillä maustetut elokuvat porskuttavat myös kuuden vuoden kuluttua. Edessä on kova haaste: sarja alkaa heikoimmalla elokuvallaan Phantom Menacella verrattain myöhäiseen ajankohtaan. 3D-elokuvat saapuivat nykymuodossaan markkinoille pari vuotta sitten, minkä takia myöhäinen startti tuntuu vain rahastusyritykseltä. Fiilistä korostaa uutisointi siitä, että muita leffoja ei 3D:nä nähdä, mikäli Episodi I bommaa teattereissa (eikä siis tuota tarpeeksi rahaa).

Ymmärtääkseni idean elokuvien kolmiulotteistamisesta keksi Avatar-3D-hitin luonut James Cameron. George Lucas ei ollut heti asiasta innostunut, mutta nähtyään lyhyen demon Star Warsista kolmiulotteisena alkoi nähdä hommassa potentiaalia.

Lucas ei halua, että 3D olisi vain kaman heittämistä kohti katsojaa, vaan sen sijaan syvyysefektin käyttämistä luonnollisesti “kankaan sisällä”. Ei siis pelkkää efektikikkaa efektikikkailun vuoksi. Fiksu näkemys, vaikka vähän tekopyhältä tuntuva, kun etkotrilogian jokaikinen ruutu on turboahdettu digitehosteilla.

3D-version tekeminen perinteisin metodein kuvatusta elokuvasta on riskaabelia. Se ei ole vain tietokoneella leikkimistä ja ohjelmointia, vaan vaatii paljon työtä toimiakseen. Phantom Menacen etuna onkin se, että tehostevelhot kirjoittivat muistiin kaiken kuvasuhteisiin, etäisyyksiin ynnä muihin kokoseikkoihin liittyvän datan. Tietopankki voi siis mahdollistaa 3D:n tuomisen elokuvaan niin sanoakseni realistisesti. Saa nähdä, miten syvyysvaikutelma tuodaan alkuperäiseen trilogiaan (jos tuodaan).

Mutta millaista lisäulottuvuutta 3D tuo Pimeään Uhkaan? Digilluusio ottaa asiasta selvää.

This Preview Has Been Approved For Nerds of All Ages

Phantom Menace 3D tuotiin markkinoille komealla kampanjalla. Lucasin ranchilla on aina osattu laatia making of -videoita ja muuta promokamaa, eikä sisältö StarWars.comissa petä. Paljon haastatteluja ja muita videoita, pelejä ja sovelluksia.

Muilla sivustoilla kriitikot hyppäsivät 3D-junan kyytiin julkaisemalla mukakolmiulotteisia versioita Pimeä Uhka -arvosteluistaan vuosien takaa, esimerkkeinä Red Letter Media ja Wired. Kaivoipa Digilluusiokin vanhan arvostelunsa Internetin uumenista.

Elokuvan 3D-remaken kerrottiin sisältävän vain vähän uutta sisältöä: merkittävimpänä muutoksena Yodan muuttaminen kokonaan digitaaliseksi. Teki ennakkomainonta kuitenkin muutamia merkittäviä muutoksia: julisteissa elokuvan päähenkilöksi nostetaan selvästikin Darth Maul, eikä alkuperäisessä trailerissa  näy Jar Jaria lainkaan.

Vaikka tiesinkin totuuden olevan toista maata – tietysti juoni ja hahmot olisivat entisellään – sai ennakkohype kiinnostumaan ja jopa vähän innostumaankin elokuvan näkemisestä kolmiulotteisena. Ehkä elokuva olisikin parempi 3D:nä…

Qui-Gon Darth Maul Obi-Wan
Jomm…Zyyrk…Jomm…Whoom…Kssch… Kolme Dee!

…Ja pakko myöntää: kyllä se onkin. Ihme kyllä, Phantom Menace tuntuu paljon paremmalta elokuvalta kolmiulotteisena. Syvyysvaikutelma on ympätty paikoin todella tyylikkäästi mukaan – ei liikana gizmoiluna vaan tarkkaan harkitun oloisesti.

Efektiä ei vedetä missään vaiheessa överiksi, vaan se on hienostunut tehokeino: Suurimmassa osassa kuvista tehoste auttaa tuomaan hahmot esiin taustasta tai muuten erottelemaan kuvassa näkyviä elementtejä toisistaan. Tietenkään 3D ei tunnu suoranaisesti realistiselta, mutta maailmaan tulee hienoa syvyysvaikutelmaa. Laahaava tarina ja leikkaustahti kääntyvät nyt eduksi, kun silmä ehtii rauhassa tottua joka kuvassa oleviin 3D-tehosteisiin.

Muutamassa kohdassa 3D tuntuu pettävän pahasti, kun taas podrace-kohtaukseen ja valomiekkataisteluihin tehoste tuo erittäin komean lisäsäväyksen. Pääosin 3D tuntuu kuitenkin todella hyvältä, koska se ei hypi liikaa silmille – eikä siis tunnu vain päälleliimatulta tempulta, visuaaliselta MacGuffinilta.

Tarina ja tapahtumat ovat tietysti edelleen samaa skeidaa kuin ennenkin. Jar Jar on aina yhtä ärsyttävä, eikä Jake Lloyd edelleenkään osaa näytellä. Itse asiassa valkokangas paljastaa elokuvasta lisää aiemmin huomaamatta jääneitä typeryyksiä.

Mutta jotain on kuitenkin muuttunut positiiviseen suuntaan. Aiheuttaako kuvateknologia joitain uusia aivoärsykkeitä vai mikä tässä onkaan, mutta 3D:nä elokuva alkaakin tuntua paljon viihdyttävämmältä, ajoittain jopa kiinnostavaltakin. Tietokoneanimaatiotkaan eivät tunnu enää niin epärealistisilta ja päälle liimatuilta. Minä… tykkään tästä?

Phantom Menace oli jo perinteisempänä versiona selvästi elokuva, joka kuuluu katsoa valkokankaalta. Tehosteet tuntuvat elämyksellisemmiltä, kuvanlaatu on jotenkin skarpimpi ja musiikki pääsee paljon paremmin oikeuksiinsa. Keisarin synkeä hmm-hmm-hmm -tunnari sykähdyttää jälleen kerran, vaikka sitä soitetaan ylitylsän dialogilärpätyksen taustalla. Kolmiulotteisena teos tuntuu olevan ihan yhtä turhanpäiväisellä tavalla hyvä kuin muutkin markkinoilla olevat 3D-leffat.

Sympathy For The Devil

George Lucas ei saa paljoa muuta kuin peetä niskaan Star Warsien etkotrilogian tekemisestä. Elokuvien kerrotaan olevan vain lelumainoksia, joihin on ahdettu liikaa tehosteita ja liian vähän juonta. Hahmotkin ovat surkean yksiulotteisia.

Vaikka Episodi III onkin mielestäni jo ihan jees leffa ja Episodi kakkonenkin petraa ykkösen filmaattisesta junaonnettomuudesta, olen kyllä kriitikoiden kanssa samaa mieltä. Kaikkien etkoleffojen kässärit olisi pitänyt kirjoittaa uusiksi, ja ohjaajana olisi pitänyt olla jonkun muun kuin Lucasin, jonka on aina kerrottu olevan huono henkilöohjaaja.

Toki olen tavallaan “kiitollinen” episodeista ykkösestä kolmoseen. Niiden oli kuitenkin mahdoton täyttää Star Wars -fanien toiveet, sillä alkuperäistrilogia teki niin lähtemättömän vaikutuksen pop-kulttuuriin. SW-fanius on oma uskontonsa, ja teoksissa kuvattu maailma on täysin oma maailmansa. Lucasin olisi todellakin pitänyt suunnitella koko etkotrilogia toisin onnistuakseen edes kiitettävästi.

  • Since 1997, the year Lucas released his special editions of the original “Star Wars” movies in theaters, he has been attacked by the very fans who once embraced his heroic style. They didn’t like how Lucas changed the old movies; they didn’t like the prequels, which seemed wooden and juvenile; and the Star Wars merchandising blitz they once gorged on had begun to drive them nuts. (NYTimes.com)

Lucas itse jaksaa yhä puolustaa elokuviaan ja koko kuusikkoon tehtyjä muutoksia toteamalla, että hänenhän ne leffat ovat eivätkä fanien: “My movie, with my name on it, that says I did it, needs to be the way I want it. ”

Toki tekijällä on oikeus elokuviinsa, mutta niin ikoninen saaga kuin Star Wars on jotain aivan muuta: se on osa yhteistä kulttuuriamme, eikä jo julkaistuja mestariteoksia saisi raiskata esimerkiksi korvaamalla Anakin Skywalkerin haamu Episodi VI:ssa Hayden Christensenin kuvalla tai laittamalla Greedon ampumaan ensin ja Han Solon väistämään ammus taivuttamalla niskaansa kuin käärme. Joku roti sentään.

Keira Knightley Natalie Portman
Keira Knightley edessä vale-natalieportmanina.

Final Thoughts

Pimeä Uhka on toinen 3D:nä näkemäni elokuva Tron: Legacyn jälkeen. Lucasin elokuva ei yllä Tronin tasolle oikeastaan millään osa-alueella, mutta onnistunut muunnos kaksiulotteisesta kolmiulotteiseen saa innostumaan ja odottamaan muita saagan osia. Vaikken edelleenkään voi kutsua Pimeää Uhkaa mestariteokseksi, olen todellakin positiivisesti yllättynyt.

Ymmärtääkseni Phantom Menace 3D on otettu vastaan ihan jees, ottaen varsinkin huomioon sen, että kyseessä on arvostelu-flopin remake-versio. Niinpä tarina jatkunee myös ensi vuonna ja siitä eteenpäin.

Tonkiessani taustatietoa tätä kirjoitusta varten opin muuten pari uutta triviaknoppia Pimeästä Uhkasta. Tiesitkö, että Natalie Portmanin eli Padmén palvelijoina nähdään näyttelijä Keira Knightley ja Oscar-palkittu ohjaaja Sofia Coppola? Todella satunnaista. Sittemmin koko naiskolmikko on onneksi päässyt urallaan mukaan pikkasen parempiin projekteihin kuin tämä ponneton pelleily, jota edes 3D-käsittely muunna laatuviihteeksi.

Easter Egg: Googlen käyttöehtojen muuttuessa huomenna kannattaa kuulemma poistaa palvelun tallentama hakuhistoria. Tietoturvayhtiö F-Securen mukaan ainoa etu historian säilyttämisessä on paremmin tarkennettujen Google-mainosten saaminen. Jos mainosten laatu ei kiinnosta, tsekkaa Hesarista ohjeet hakuhistorian poistamiseksi tai suuntaa suoraan Googlen sivulle kikkailemaan.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.