Making of the Blog (+video)

HurraaKerkko making of vlog
Miten blogia ylläpidetään? Kerkko Laakso vastaa.

Blogi täyttää viikonloppuna kunnialliset 6 vuotta!

Sen kunniaksi päätin toteuttaa pitkäaikaiset suunnitelmani taustoittaa blogin ja etenkin sivustoa varten tuotettujen videoiden tekemistä. Vaikken kuvaile kaikkea julkaisuprosessiin liittyvää juurta jaksain, toivon videon hieman valaisevan palstan takaista toimintaa.

Blogi syntyi keväällä 2006 pitkän omasta kotisivusta haaveilemisen jälkeen. Palstan nimi Space: Kerkko tuli automaattisena tuolloin MSN:n isännöimän palvelun puolesta, enkä keksinyt muutakaan. Pelkästä itsekeskeisyydestä ei siis ollut kysymys (toteaa mies, joka tekee blogin etusivullekin kuvakollaasin omista pärstäkuvistaan), enkä ole näin vuosien jälkeen enää viitsinyt titteliä vaihtaa.

Muistan aluksi suunnitelleeni, että kirjoittaisin jotain uutta joka päivä, mutta luonnollisesti ajatus tuli nopeasti feidattua. Media-aiheet olivat kuitenkin lähellä sydäntä heti ensimmäisestä blogimerkinnästä alkaen. Rinnalla oli kuitenkin paaaaaljon myös omien tekemisten kirjaamista jopa lapsellisen yksityiskohtaisesti tyyliin “menin sinne, sitten olin siellä, sitten menin toiseen paikkaan, sitten tein siellä sitä ja tätä”. 

Halu julkaista sivustolla muutakin kuin pelkkää tekstiä (esim. kuvia tai omia biisejä) oli myös läsnä jo blogin alkumetreillä, mutta julkaisualustan jäykkyys ei erityisemmin halujen konkretisoimisessa auttanut.

Kaikkinensa sivuston ylläpito on kehittynyt sisällön puolesta yhä suunnitelmallisempaan ja konseptuaalisempaan suuntaan. Julkaisuja tulee ajoittain suunniteltua jopa kuukausia etukäteen ja pelkkien perusbloggailujen rinnalla päivitetään useita eri teemakategorioita. Visuaalinen ilme on sekin tärkeää, minkä johdosta on etenkin viimeisen reilun vuoden ajan tullut ahkerasti photoshoppailtua custom-kuvia.

Making Of The Video

Videoita tulee tehtyä vaihtelevalla tahdilla ehtimisen mukaan. Ideoita on vaikka millä mitalla, mutta kaikkia ei ehdi tai pysty (osittain huonojen ideoiden takia, haha) toteuttaa. Yksin tekeminen asettaa myös omat rajoituksensa.

Mutta mistä videoiden tekeminen lähtee? Aiheita tulee kypsyteltyä pitkään, kunnes taivaankappaleet järjestyvät oikeaan asentoon ja tulee aika konkretisoida ideat käsikirjoitukseksi. Kirjoittamisessa kestää monesti useita päiviä. Ennen kuvauspäivää tulee jo mietittyä kuvakulmia ja valikoitua alustavaa soundtrackiä – musiikin ja tehosteiden käyttö on aina tärkeässä osassa fiiliksen luomisessa.

Videot tulee yleensä käsikirjoitettua hyvin tarkasti, ja usein tekstiversiot näyttävätkin melkoisilta tiiliskiviltä. Videot, joissa ei ole varsinaista lineaarista tarinaa – kuten Taikan synttärivideot tai Back To The Present -ovat kässäritasolla vielä yksityiskohtaisempia. Kässäri on katkonainen luettelo tekstiä, koodeja ynnä muuta föödisköödiä. Monimutkainen “ajolista” helpottaa kuitenkin editointivaihetta todella paljon.

Käsikirjoitettu spiikkiteksti muuttuu sitten kuvaustilanteessa suuhun sopivaksi ja puhekielisempään suuntaan – kameran eteen päästessäni teksti alkaa elää ja tuntua luontevammalle. Kuvaussessioiden kestot vaihtelevat, mutta esimerkiksi videoblogimaisiin juttuihin yleensä tulee käytettyä tehokasta työaikaa noin tunnin verran tai siitä ylöspäin.

Viime syksynä julkaistu jenkkilehtiä käsittelevä video oli harvinainen siinä mielessä, että analyysin kohteita tutkittiin hyvin improvisoivalla otteella, ja taannoinen Fade taas siinä, miten paljon tuli otettua uusia ottoja ja järjestettyä parikin eri kuvauspäivää.

Editointi kestää muutamista tunneista muutamiin päiviin – riippuu todella paljon siitä, miten monimutkaista videota olen tekemässä. Hyvän inspiksen iskiessä työskentely voi olla erittäin ripeää. Leikkaamisen valmistuttua tulee aina huomattua jotain korjattavaa, joten ensimmäinen “finalisoitu” versio ei koskaan ole viimeinen.

Final Thoughts

Blogissa alkaa tosiaan jo seitsemäs vuosi, mitä odotankin innolla. Kuuteen vuoteen on mahtunut paljon hittejä, joiden tekemisestä olen edelleen innoissani – ja toki hutejakin löytyy. Olen iloinen siitä, että vaihtelevasta julkaisutahdista huolimatta haluan edelleen kirjoittaa uusia juttuja.

Kiitos kaikille sivuston lukijoille! Tuttu meininki jatkuu, mutta ottaa varmasti myös uusia muotoja. Tuleville kuukausille onkin muutamia mielenkiintoisia ideoita kehitteillä…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.