HurraaKerkko Henry Winkler Fonzie Jump the Shark

Cult Sure: Fonzie ja Indiana Jones, maailman makeimmat mokaajat

Mitä tarkoittaa termi "Jump the shark" ja sen sielunveli "Nuke the fridge"?
Jump The Shark alkuperä merkitys

Maailman viilein leimautui maailman pohjasakaksi.

Mitä tarkoittaa Jump The Shark?

Kesäsarja Cult Sure luotaa pop-kulttuurin kummallisuuksia ja kadonneita kultahippuja. Cult Suren ensimmäinen aihe povaa itse sarjallekin jo kulttistatusta ja kyseenalaista kunniaa kertomalla eräästä epäonnisesta mediatempauksesta.

1970-luvun suosituimpia TV-sarjoja oli Happy Days, joka kuvasti 1950-lukulaista Jenkkilää. Sarjan päähenkilö, teinipoika Richie Cunningham toilailee kavereidensa kanssa, ja kun tulee ongelmia, on aika pyytää apua maailman viileimmältä tyypiltä, Fonzielta. Henry Winklerin esittämä fiftarikovis nousi yhdeksi sarjan suosituimmista hahmoista. Maineella ja mammonalla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Sarjan viides kausi aloitettiin kolmeen jaksoon jaetulla tarinalla, jossa Fonzie haastetaan hyppäämään haialtaan yli vesisuksilla. Fred Fox Jr:n kynäilemässä kolmosjaksossa päästäänkin näkemään haastetehtävän suorittaminen, jota on haukuttu merkiksi koko sarjan laadun yleisestä romahtamisesta.

Jakson myötä syntyikin termi Jump The Shark, joka viittaa tv-sarjan tai elokuvan peruuttamattomaan huonontumiseen. Täysiverinen Jumping The Shark -hetki voi olla esimerkiksi kohtaus, jossa tapahtuu jotain niin epäuskottavaa tai epäsopivaa, ettei tarinan laatua tai uskottavuutta voi enää palauttaa.

Nuke the fridge

Muutama vuosi sitten haihyppely sai aisaparikseen uuden laadunromahduttamistermin, joka sekin – hassua kyllä – pohjautuu 1950-luvun Jenkkilää kuvaavaan kohtaukseen.

Elokuvassa Indiana Jones ja Kristallipääkallon valtakunta tuttu arkeologisankarimme pelastautuu ydinräjähdykseltä piiloutumalla lyijyvuorattuun jääkaappiin. Räjähdyksen paineaalto lennättää indianantäyteisen jääkaapin pari kilometriä ilman halki, ja tohtori Jones selviää liki naarmuitta. Täh? Ja niin syntyi termi ”Nuking The Fridge”.

Anyway, tietenkään emme voi syyttää näistä pahamaineisista tempauksista Indianaa tai Fonzieta, vaan kyseisten leffojen tai tv-sarjojen kirjoittajia. Miten kehtaatte vetää legendaariset hahmot lokaan?

Indiana Jone Nuke The Fridge

On kuitenkin pakko myöntää, että Nuking The Fridge -kohtaus on neljännen Indy-seikkailun viihdyttävimpiä hetkiä.

Posted by hurraakerkko

3 comments

[…] katsominen lähes hävettää. Elokuva alkaa suht lupaavasti, mutta juoni vilitsee siihen tahtiin Jump The Shark -hetkiä, että koko homma menee ihan farssin puolelle. Ei moiseen sekoiluun olisi voinut hommaa […]

[…] yksinkertaisen Forrestin väitetty vaikutus länsimaiseen pop-kulttuuriimme tuppaa vähän hyppäämään hain yli, on kasvutarina mukaansatempaavan koskettava. Elokuvaa ei tule katsottua kovinkaan usein uudelleen, […]

[…] katsominen lähes hävettää. Elokuva alkaa suht lupaavasti, mutta juoni vilitsee siihen tahtiin Jump The Shark -hetkiä, että koko homma menee ihan farssin puolelle. Ei moiseen sekoiluun olisi voinut hommaa […]

Vastaa