Cult Sure: Fonzie ja Indiana Jones, maailman makeimmat mokaajat

Jakso, jossa Fonzie hyppää vesisuksilla haialtaan yli, vaikutti merkiltä Onnen päivien käsikirjoittajien ideoiden loppumisesta.
Fonzie hyppää haialtaan yli surullisenkuuluisassa Onnen päivien jaksossa.

Cult Sure luotaa pop-kulttuurihistorian kummallisuuksia ja kadonneita kultahippuja. Kesäsarjan ensimmäinen aihe povaa itse sarjallekin jo kulttistatusta ja kyseenalaista kunniaa kertomalla eräästä epäonnisesta mediatempauksesta.

Mitä tarkoittaa “Jump The Shark”?

1970-luvun suosituimpia TV-sarjoja oli Happy Days, joka kuvasti 1950-lukulaista Jenkkilää. Sarjan päähenkilö, teinipoika Richie Cunningham toilailee kavereidensa kanssa, ja kun tulee ongelmia, on aika pyytää apua maailman viileimmältä tyypiltä, Fonzielta.

Henry Winklerin esittämä fiftarikovis nousi yhdeksi sarjan suosituimmista hahmoista. Maineella ja mammonalla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Sarjan viides kausi aloitettiin kolmeen jaksoon jaetulla tarinalla, jossa Fonzie haastetaan hyppäämään haialtaan yli vesisuksilla. Fred Fox Jr:n kynäilemässä kolmosjaksossa päästäänkin näkemään haastetehtävän suorittaminen, jota on haukuttu merkiksi koko sarjan laadun yleisestä romahtamisesta.

Jakson myötä syntyikin termi jump the shark, joka viittaa tv-sarjan tai elokuvan peruuttamattomaan lässähtämiseen. Täysiverinen jump the shark -hetki on esimerkiksi kohtaus, jossa tapahtuu jotain niin epäuskottavaa tai epäsopivaa, ettei tarinan laatua tai uskottavuutta voi enää palauttaa.

Nuke the fridge

Muutama vuosi sitten haihyppely sai aisaparikseen uuden termin, joka sekin – hassua kyllä – pohjautuu 1950-luvun Jenkkilään sijoittuvaan kohtaukseen.

Elokuvassa Indiana Jones ja kristallipääkallon valtakunta ikoninen seikkailija pelastautuu ydinräjähdykseltä piiloutumalla lyijyvuorattuun jääkaappiin. Räjähdyksen paineaalto lennättää indianantäyteisen kodinkoneen pari kilometriä ilman halki, mutta eläkeikäinen arkeologi selviää lähes naarmuitta. Elokuvasarjassa on nähty useita uhkarohkeita stuntteja ja täpäriä selviytymisiä, mutta näin epäuskottavaa ihmetekoa on vankkumattomankin fanin vaikea niellä.

Ja niin syntyi termi “Nuking The Fridge”.

Emme tietenkään voi syyttää näistä pahamaineisista tempauksista Henry Jones Junioria tai Arthur Fonzarellia (tai heidän esittäjiään) vaan kyseisten leffojen tai tv-sarjojen kirjoittajia. Miten kehtaatte vetää legendaariset hahmot lokaan?

Indiana Jones Nuke The Fridge Chrystal Skull
On kuitenkin pakko myöntää, että Nuking The Fridge -kohtaus on neljännen Indy-seikkailun viihdyttävimpiä hetkiä.

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.