Cult Sure: All Your Base Are Belong To Us!

“All your base are belong to us” on kulttistatukseen noussut käännöskukkanen vuonna 1991 julkaistusta konsolipelistä Zero Wing.

Juppiaikakauden lapsille ja nuorille varhaiset tietokone- ja konsolipelit 1980-90-luvulta ovat varsinainen nostalgiatrippi. Pikselintäyteisiä interaktiivisia seikkailuja muistellaan lämmöllä – jopa Zero Wingin tapaisten kömmähdysten kohdalla aika kultaa muistot.

Mutta mikä siis on tuo Zero Wingin surullisenkuuluisa scifi-sepustus?

Sega Mega Drivelle julkaistun pelin alussa nähdään cut scene eli pelin tarinan käynnistävä animaatiokohtaus. Pelin päähenkilö, avaruussota-aluksen päällikkö, keskustelee vihollisjoukkojen johtajan kanssa.

Kohtauksen dramaattisen jännitteen torppaa järkyttävän surkea käännöstyö japanista englanniksi, jossa esimerkiksi lause “What’s going on?” onkin kirjoitettu muotoon “What happen?”

Tuo on kuitenkin vain pieni ohdake Zero Wingin käännöskukkasten joukossa, josta kuuluisin on pahiksen lausahdus “All your base are belong to us”. Vapaasti käännettynä lauseella tarkoitetaan ilmeisesti sanoa “We’ve taken command of all your bases”.

Hokemaksi muuttunut kulttiklassikko, “All your base are belong to us” pelistä Zero Wing.

Vuonna 1999 AYBABTU-lausahdus löydettiin uudelleen ja siitä on tullut lentävä lause netissä, jossa se leviää meemeissä, videoissa ja muualla. Enpä ole itse peliä koskaan pelannut, mutta lausahdus tuntuu silti sopivan oivallisesti arjessakin käytettäväksi vaikkapa silloin, kun joku tulee turhantärkeänä pätemään jostain aiheesta, mutta onnistutkin todistamaan hänen olevan väärässä.

Nörtti-ihmisten ihasteleman AYBABTU:n ohella toinen erittäin suosittu konsolipelihokema on Star Fox -pelistä tuttu heitto “Do A Barrel Roll”, joka on niin suosittu, että jos lauseen kirjoittaa Googleen, hakukone villiintyy.

Entä itse Zero Wing -peli? Ilmeisesti kyseessä on vuosikymmentenkin jälkeen viihdyttävä top-down-räiskintä. Sen suurin perintö on kuitenkin yksi meemien historian virstanpylväistä.

Lisää käännöskukkasia: Guns’n’Roses Megaman-pelissä?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.