Cult Sure: Shatneroi vain jos oikeasti osaat!

HurraaKerkko Halloween naamio kapteeni Kirk Shatner
Shatnerin kahdet kasvot

Kapteeni Kirk kauhuelokuvassa?

Ikonisen avaruuskapteenin esittäjä nauttii ristiriitaista mainetta: toisaalta hänen maneereitaan ja esiintymisiään pilkataan, toisaalta 80-vuotiaan William Shatnerin ura on jatkunut jo yli 50 vuotta menestysroolista toiseen – ja jatkuu edelleen.

Eräs Shatnerin ansioista on kuitenkin jäänyt laajalti huomiotta, vaikka kyseessä varsin suosittu ”roolisuoritus” onkin. Vuonna 1978 julkaistun Halloween-kauhuelokuvan pahis kantaa nimittäin maalattua Star Trek -naamaria, koska pienen budjetin elokuvalla ei ollut varaa muuhun. Mutta eipä ihme, jos tieto on triviaalia – eipä Shatner itsekään maskin käytöstä tiennyt:

  • Due to its shoestring budget, the prop department had to use the cheapest mask that they could find in the costume store: a Star Trek William Shatner mask. They later spray-painted the face white, teased out the hair, and reshaped the eye holes. Shatner admitted that for years he had no idea his likeness was used for this film. It was only during an interview that someone mentioned his mask was being used. He has since stated that he is honored by this gesture. (IMDb.com)

Kyseenalaisesta tribuutista huolimatta Shatnerin esiintymistyyli on useimmiten pelkän pilkan kohteena. Pilkka kulminoituu termiin ’Shatnering’, joka viittaa Hälytys 911:n juontajanakin tunnetun näyttelijän tapaan pitää mukadramaattisia puhetaukoja kesken lauseen (usein niin, että loppulause puhutaan nopeutetusti) tyyliin ”I…… don’t-know-what-to-say.” Tyyli ansaitsisi oman Talk Like Shatner -teemapäivänsä.

  • 1. A dramatization using over-acting
  • 2. Also characterized, by, extra, pauses, in a sentence. (Urban Dictionary: Shatneresque)

Tarjolla on toki useita muitakin selityksiä erilaisille Shatner-termivariaatioille. Shatnerointi voi siis viitata myös ylinäyttelemiseen tai siihen, että tekijä luo jotain, mikä on niin huonoa, että se on hyvää. Viimeinen selitys saa Cult Sure -sarjan tekijältä paljon rispektiä – koko blogihan on täynnä tuolla tavalla shatneroitua sisältöä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top