Cult Sure: Yacht Rockin sulavat sävelet siivittävät kesätunnelmiin

1970-80-luvun kevyttä AOR-musiikkia kutsutaan usein lempinimellä yacht rock.
Yacht Rock parody
“Say no more, Steve – I will do anything for smooth music…”

Yacht Rock on satiirinen mockumentti, joka luotaa ’70-luvun lopun ja ’80-luvun alkupuolen AOR-musiikkitrendin menestystarinoita. Faktojen suhteen sopivasti vapauksia ottavan minisarjan keskiössä ovat smooth musicia hehkuttavat rock-muusikot Kenny Loggins ja Michael McDonald kavereineen.

YouTubestakin löytyvän 12-osaisen sarjan luojat JD Ryznar ja Hunter D. Stair kertovat saaneensa inspiraation Yacht Rockille huomattuaan, miten sisäsiittoista meininki aikakauden soft rock -piireissä oli: biisejä tehtiin kollegoille ristiin ristiin ja kaupan päälle mentiin taustojakin laulamaan. Yacht Rockin kertomissa legendaaristen rock-biisien syntytarinoissa on siis edes viitteellinen faktapohja, mutta ympärille kehitellään liioitellun hullunkurisia juonikoukeroita.

Tosielämän esikuviaan parodioivista hahmoista suosikkini taitaa olla periaatteistaan heltymätön McDonald ja lempparijaksoni saattaa olla viides.

Siinä Toton tyypit pyytävät McDonaldia auttamaan Michael Jacksonille tehtävän Human Nature -biisin kanssa. Jackson uskoo kuitenkin saavansa enemmän naisia Beat It -tyylisen kovemman rockin avulla. Saadakseen Popin kuninkaan jälleen innostumaan pehmeästä groovesta McDonaldin on sovittava erimielisyytensä Logginsin kanssa ja haettava inspiraatiota Thriller-levyllä esiintyvältä näyttelijä Vincent Pricelta, jonka johdatuksella rock-tähdet ottavat yhteyden henkimaailmaan. Kovaa kamaa.

Sarjassa esiintyvät muusikkokarikatyyrit eivät itse puhu materiaalistaan yacht rockina, vaan liki pyhänä smooth musicina. Ainoa, joka termin ohjelmassa mainitsee on mockumentin juontaja Hollywood Steve jaksojen alku- ja loppujuonnoissa. Mutta mistä termi Yacht Rock on oikeastaan peräisin?

  • The term relates to the stereotype of the yuppie yacht owner, enjoying smooth music while out for a sail. Additionally, since sailing was a popular leisure activity in Southern California, many “yacht rockers” made nautical references in their lyrics, videos, and album artwork. (Wikipedia: Yacht Rock)

Kahlasin sarjan läpi ensimmäistä kertaa joskus vuonna 2008, mutta vasta vastikään tajusin oikeasti kuunnella sarjassa kuultavaa musiikkia. Kiitos Spotifyn, biisit oli tällä kertaa myös entistä helpompi löytää. Ja kas, yachtrockarien biisilistalta löytyykin iso kasa helmiä: esimerkiksi McDonaldin Believe In It, Logginsin This Is It ja The Doobie Brothersien What A Fool Believes ovat kaikki oivallista kesämusaa.

Päivitys 2016: Kannattaa tsekata Rolling Stone -lehden suullinen historia Yacht Rock -sarjan synnystä.

8 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.