Cult Sure: Yacht Rockin sulavat sävelet siivittävät kesätunnelmiin

AOR-rock-tähtiä parodioiva sarja on ehkä kaikkien aikojen hauskin mockumentary.
Yacht Rock parody

”Say no more, Steve – I will do anything for smooth music…”

Yacht Rock on satiirinen rockumentti, joka luotaa ’70-luvun lopun ja ’80-luvun alkupuolen kevyen rock-musiikkitrendin menestystarinoita. Faktojen suhteen sopivasti vapauksia ottavan minisarjan keskiössä ovat smooth musicia hehkuttavat rock-muusikot Kenny Loggins ja Michael McDonald kavereineen.

YouTubestakin löytyvän 12-osaisen sarjan luojat JD Ryznar ja Hunter D. Stair kertovat saaneensa inspiraation Yacht Rockille huomattuaan, miten sisäsiittoista meininki aikakauden soft rock -piireissä oli: biisejä tehtiin kollegoille ristiin ristiin ja kaupan päälle mentiin taustojakin laulamaan. Yacht Rockin kertomissa legendaaristen rock-biisien syntytarinoissa on faktapohja, mutta ympärille kehitellään liioitellun hullunkurisia juonikoukeroita.

Tosielämän esikuviaan parodioivista hahmoista suosikkini taitaa olla McDonald, ja lempparijaksoni saattaa olla viides. Siinä Toton tyypit pyytävät McDonaldia auttamaan Michael Jacksonille tehtävän Human Nature -biisin kanssa. Jackson uskoo kuitenkin saavansa enemmän naisia Beat It -tyylisen kovemman rockin avulla. Saadakseen Popin kuninkaan jälleen innostumaan ”smooth musicista” on McDonaldin sovittava vanhat erimielisyytensä Logginsin kanssa ja haettava Toton kanssa inspiraatiota Thriller-levyllä esiintyvältä näyttelijä Vincent Pricelta, jonka johdatuksella rock-tähdet ottavat yhteyden henkimaailmaan. Kovaa kamaa.

Sarjassa esiintyvät muusikkokarikatyyrit eivät tosiaan itse puhu materiaalistaan yacht rockina, vaan liki pyhänä smooth musicina. Ainoa, joka termin ohjelmassa mainitsee on rockumentin juontaja Hollywood Steve jaksojen alku- ja loppujuonnoissa. Mutta mistä termi Yacht Rock on oikeastaan peräisin?

  • The term relates to the stereotype of the yuppie yacht owner, enjoying smooth music while out for a sail. Additionally, since sailing was a popular leisure activity in Southern California, many ”yacht rockers” made nautical references in their lyrics, videos, and album artwork. (Wikipedia: Yacht Rock)

Kahlasin sarjan läpi ensimmäistä kertaa joskus vuonna 2008, mutta vasta vastikään tajusin oikeasti kuunnella sarjassa kuultavaa smooth musicia. Kiitos Spotifyn, biisit oli tällä kertaa myös entistä helpompaa etsiä kunnolla kuunneltavaksi. Ja kas, yachtrockarien biisilistalta löytyykin iso kasa helmiä: esimerkiksi McDonaldin Believe In It, Logginsin This Is It ja The Doobie Brothersien What A Fool Believes ovat kaikki oivallista kesämusaa.

Päivitys 2016: Kannattaa tsekata Rolling Stone -lehden suullinen historia Yacht Rock -sarjan synnystä.

Posted by hurraakerkko

8 comments

[…] on tosiaan tullut painotuttua muiden kuin uusien listahittien kuunteluun. Jo aiemmin hehkuttamani Yacht Rock on ollut kovaa kamaa, minkä lisäksi arkistoista on tullut kaivettua esimerkiksi The Guess Whon […]

[…] jatkuvaksi teemaksi, vaikka alun perin olinkin ajatellut koko homman vain vuoden 2011 vitsiksi. Yachtrockintäyteisen kesän päätteeksi vaalittiin perinteitä valitsemalla Kerkon Virallinen Kesäbiisi jo […]

[…] ahdinkoon Random Access Memories on juuri oikea lääke. Muun muassa Yacht Rockista ammentava levy tarjoaa täyslaidallisen aurinkoista diskokitaroiden renkutusta ja syntetisaattorien […]

[…] lähtien. Vuosien varrella olemme juhlistaneet musiikkityylejä popista jazziin ja elektrosta Yacht Rockiin. Kesäbiisi valitaan jälleen tulevana syksynä, mitä varten ehdokkaiden kerääminen on jo […]

[…] hehkuttamani Yacht Rockin klassikkoteos What A Fool Believes toimii parhaiten keskellä helteistä kesää. Kappaleen kepeä […]

[…] olisi se varmasti G-Funk. Regulate on yksi genren komeimmista tyylillisistä ristiriidoista: niin Yacht Rock -sample kuin Warrenin ja Naten äänet ovat sulavaakin sulavampia, mutta aiheena on jengisodista […]

[…] jatkettiin myös seuraavana vuonna. What a Fool Believes on äärimmäinen yacht rock -klassikko, jonka keveä poljento kätkee sisäänsä melankolisen tarinan. Kappale palaa mieleen […]

[…] myös Yacht Rock -feikkidokumentin kertomus biisin synnystä on fuulaa. […]

Vastaa