Cult Sure: Kun Konami loi maailman mahtavimman koodin

Konami Code Gradius Nintendo
Unohda C++ ja HTML5 – Konamilla on kaikkein aikojen koodi.

The Konami Code on pelaajien sisäpiirin vitsi

Aina ei omat taidot riitä pelin selättämiseen, vaan on pakko turvautua pelaamista helpottavaan koodiin. Tämän tiesi myös legendaarisella pelinkehittäjällä Konamilla työskennellyt ohjelmoija Kazuhisa Hashimoto, jonka tehtävänä oli tehdä arcade-peli Gradiuksesta versio 8-bittiselle Nintendolle.

Kyllästyttyään pelin korkeaan vaikeustasoon Hashimoto ohjelmoi mukaan peliä helpottavan koodin voidakseen paremmin testata rakkaalle harmaalle laatikolle tehtyä versiota. Koodin syöttäminen pelin alussa antoi pelaajalle power-upeja tai käänteisesti naputettuna 30 extra lifea.

Ylös, ylös, alas, alas, vasen, oikea, vasen, oikea, B, A, Start

Koodin ei ollut alun perin tarkoitus olla mukana vuonna 1986 markkinoille julkaistussa Nintendo-pelissä, mutta Hashimoto ei tullut koskaan poistaneeksi koodia käytöstä. Niinpä omaksi huviksi tarkoitettu koodi jäi myös lopputuotteeseen.

On kuitenkin hämärän peitossa, miten Konami-koodiksi kutsuttu ”cheatti” on levinnyt niin laajaan tietoisuuteen – kertoiko ohjelmoija itse kavereilleen vai sattuiko joku onnekas pelaaja vahingossa näppäilemään oikean koodin?

Väliäkö hällä – Konami-koodi on noussut vuosien varrella niin suosituksi, että Konamin (ja myöhemmin muitenkin pelifirmojen) koodaajat alkoivat järjestäen käyttää koodia vähän samaan tapaan kuin elokuvantekijät Wilhelm Screamiä. Niinpä koodista on hyötyä niin Contraa, CastleVaniaa kuin Half-Life 2:sta pelatessa. Jopa maailman suosituimmat nettisivut (muun muassa Facebook ja Google) ovat käyttäneet koodia eri tempauksissaan.

Konami-koodit ja muut näppäinsarjat olivat kovassa huudossa Nintendon kulta-aikoina eli suunnilleen tuosta 8-bittisestä 64-bittiseen pelikoneeseen. Toki muillakin laitteilla oli koodeja osattava – esimerkiksi tappelupelejä tai Doomia pelatessa. IDKFA forever!

One Response

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top