Cult Sure: Sensuuri teki teini-ikäisistä ninjakilpikonnista sankareita

turtles in time video game cover art
HurraaKerkko Turtles TMNT TMHT
Viileimmät eläinhahmot kautta aikain.

TMNT vs TMHT

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat eli suomalaisittain Turtlesit kaikkine oheistilpehööreineen ovat yksi ehdottomista sarjakuvasuosikeistani. Turtlesit olivat 80-90-luvulla niin bodacious, että kaikki lapset huusivat cowabungaa.

Alun perin 80-luvun hittisarjisten parodiaksi tarkoitettu toimintaseikkailu nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi ja laajeni kokonaiseksi lelujen, elokuvien ja piirrettyjen tuoteperheeksi, josta tosifanit eivät koskaan saaneet tarpeekseen.

Täytyy myöntää, että ensi kertaa kilppareista kuullessani olin skeptinen. Sininen, punainen, oranssi ja liila kilpikonna taistelemassa pahiksia vastaan? Pyh, tämä poika tyytyy He-Maniin!

Pian kuitenkin huomasin faniutuneeni ikihyviksi, ja edelleen muistelen lämmöllä Turtles In Time -videopeliä, sarjiksia ja muita turtleseiden kulta-ajan seikkailuja.

Yhtä asiaa muistan kummastelleeni jo pienenä. Miksi viherhipiäisiä sankareitamme nimitettiin eri tuotteisiin painetussa Turtles-logossa välillä otsakkeella Teenage Mutant Ninja Turtles ja välillä otsakkeella Teenage Mutant Hero Turtles?

Syynä on hooposti perusteltu eurooppalainen sensuuri. Vaikka vuonna 1987 käynnistynyt TV-animaatio on huomattavasti vähemmän väkivaltainen ja vakava kuin Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin alkuperäinen sarjakuva, etenkin brittiviranomaiset suhtautuivat aseistautuneisiin ninjoihin nuivasti.

Niinpä TMNT:stä tuli TMHT ja ninjoista sankareita. Muun muassa Saksan, Britannian ja Skandinavian kattanut sensuuri ulottui myös piirrossarjan legendaariseen tunnusbiisiin, jonka värssy “Splinter taught them to be ninja teens” vaihdettiin muotoon “Splinter taught them to be fighting teens.

Onpa järkevä muutos – tappelevat teinitkö ovat siis lapsille sopivampi ja vähemmän “yllyttävä” esikuva kuin tappelevat ninjat? Entä eikö hero-nimitys vain nosta nelikon entistä korkeammalle jalustalle? On suorastaan sankarillista asustaa viemärissä ja mätkiä rikollisia! Kaiken lisäksi on ihmeteltävä, miten viranomaiset ovat kuvitelleet yhden sanan auttavan siihen, että piirrossarjan jaksoissa tapellaan ihan yhtä paljon niin ninja– kuin hero-otsikonkin alla.

Heroes In A Half-Shell

Turtleseita on nähty vuosien saatossa monissa eri muodoissa, ja on vaikea valita “suosikki-inkarnaatiota” kaikista vaihtoehdoista. Alkuperäisen sarjiksen kilpparit eroavat paljon siitä pitkäikäisestä sarjiksesta, jota Suomessakin luettiin. Leffoissa nähdyt kilpparit olivat kanssa aika hömppää, kun taas satojen action-figuurien avulla sai toteuttaa vaikka millaisia väkivaltafantasioita.

Suosikkikilpparini on joka tapauksessa edelleen Michaelangelo (paitsi Turtles-videopeleissä, joissa valitsen aina Donatellon).

Tehostehömppäohjaaja Michael Bayn huhutaan työstävän uutta kilpparileffaa. Saa nähdä, mitä siitäkin projektista tulee – huhumylly ei hyvää lupaile. Bummer, dude. Kilpparit ansaitsevat kunnon elokuvan tehdäkseen jälleen comebackin.

Saa nähdä tekeekö joskus comebackin myös Cult Sure –sarja, joka vähitellen alkaa lähestyä loppuaan. Ällös huoli, marginaaliaiheita kartoitetaan kuitenkin varmasti jossain muodossa myös tulevaisuudessakin. Cult Suren viimeinen osa julkaistaan ensi viikolla. Siihen asti – Cowabunga!

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.