Seven Deadly Songs – Kerkon Virallinen Kesäbiisi 2012

Metsään on tullut jo syys, joten on aika seitsemännen kerran valita Kerkon Virallinen Kesäbiisi.

Luvassa on sulavaa rockia, korealaista hiphopia ja vähintään seitsemän muuta kuluneen kesän aikana ilahduttanutta biisiä.

Kulunut kesä on jakautunut musiikillisesti aika tehokkaasti kahteen leiriin. Suurimmaksi osaksi kesäkuukausien aikana on nimittäin tullut kuunneltua joko hiphopia tai vanhahtavaa rockia. Viime vuoden tapaan retroilu on ollut kuumaa kamaa. Samalla on tullut keskityttyä pariinkymmeneen biisiin, joita onkin sitten luukutettu urakalla.

Niinpä näyttää siltä, että tämän vuoden juhlagaalassa selvitään aiempia vuosia suppeammalla kategoriavalikoimalla. Siitä huolimatta luvassa on roppakaupalla kesäisiä biisejä genrestä toiseen, ja esimerkiksi joka vuosi jaettu Retro-palkinto on edelleen mukana. Totuttuun tapaan kaikki ehdokkaat pääsevät lopuksi kisaamaan seitsemännen Virallisen Kesäbiisin tittelistä.

Mutta älkäämme tuhlatko enempää aikaa. On nimittäin aika pistää kuulokkeet korville (kaikki artikkelissa mainitut kesäbiisikokelaat löytyvät tästä Spotify-soittolistasta) ja jälleen kerran valita Kerkon virallinen kesäbiisi!

Vuoden Retro

Kesän aikana on tosiaan tullut painotuttua muiden kuin uusien listahittien kuunteluun. Jo aiemmin hehkuttamani Yacht Rock on ollut kovaa kamaa, minkä lisäksi arkistoista on tullut kaivettua esimerkiksi The Guess Whon klassikko American Woman, Titiyo Cherryn Come Along ja Notorious B.I.G:n Machine Gun Funk.

Ykkösilmiöksi retro-osastolla nousee kuitenkin ylivoimaisesti Yacht Rock eri artisteineen. Edellä mainituista ensimmäinen ja viimeinen ovat kuitenkin vähän rankempaa kamaa, kun taas kesään sopii yleisesti vähän rennompi asenne. Mutta mikä pehmeän rockin edustaja onkaan se kaikkien iskevin? Michael McDonaldin esittämä I Gotta Try on aika kova, mutta Kenny Logginsin This Is It vielä kovempi.

Kuitenkaan edes jälkimmäinen ei pärjää miesten yhteistuotokselle What A Fool Believes, jonka menestyneimmästä levytyksestä vastaa McDonaldin yhtye The Doobie Brothers. Voittaja on siis The Doobie Brothers kappaleellaan What A Fool Believes.

Paras Video

Notorious B.I.G ei ole ainoa hiphop-taiteilija, jonka tahtiin on tullut jammailtua kesän aikana. Kummallista kyllä, kesän aikana tutka on havainnut peräti kaksin kappalein korealaisia rap-artisteja. Wired-lehden artikkelista bongatun Tablon biisi Tomorrow sykähdyttää kohtalokkailla pop-mausteillaan.

Yhtymäkohdista yhteen Cheekin musavideoon huolimatta Tomorrow on myös komeaa katsottavaa. Se ei kuitenkaan millään tavoin yllä samoihin eeppisiin sfääreihin kuin PSY:n komediallinen Gangnam Style -video. PSY:n korean ääntämys kuulostaa melodisen hauskalta, eikä musavideostakaan villeine tanssimuuveineen huumoria puutu.

Räjähtävän videon kohokohtia ovat muun muassa korealainen Randy Marsh hetkuttamassa hississä ja alun kohtaus, jossa pikkuskidi heittää katutanssia ja PSY aaltoilevine käsineen komppaa aurinkotuolissa. Tämä video = 100% awesomeness!

Chill

Tosiaan, pääasiassa Space: Kerkon [toim. huom. sivuston vanha nimi] toimituksessa on tänä kesänä keskitytty pehmeään rockiin ja asennetta täynnä olevaan hiphopiin. Toki mukaan on mahtunut muutakin, eikä mikään instrumentaalimusiikki sovi kesäiltaan paremmin kuin jokin jazzahtava.

Kesän jazz-täky löytyikin melko erikoisesta paikasta: L.A. Noire -videopelin soundtrackiltä. Pelin tunnari vangitsee viipyilevällä nostalgiallaan, johon melankolinen saksofoni tuo kaihoisalla tavalla kaunista latausta. Vaikken ole itse peliä koskaan päässyt kokeilemaan, huomaan musiikkivalintojen olevan Rockstar Gamesillä edelleen hienosti hanskassa.

Sanattoman sävelmän saaman kunniamaininnan yhteydessä mainittakoon, että Vuoden Värssyn valinta jätetään tällä kertaa väliin. Kesäkuukausien aikana luukutetut kappaleet ovat varmasti täynnä näkemystä ja lyyristä runoelmaa, mutta tänä vuonna tuli pitkälti keskityttyä melodiaosaston fiilistelyyn.

Sivumennen sanoen, olen viime aikoina kuunnellut Spotifyn kautta musiikin sijaan stand up -koomikoiden keikkataltiointeja. Palvelusta löytyy useammankin maineikkaan koomikon levytyksiä, mutta tällä hetkellä suosikkini on Anthony Jeselnikin albumi Shakespeare.

Kerkon Virallinen Kesäbiisi 2012

Olemme päässeet juhlagaalamme loppuhuipennukseen. Kesään on kuulunut paljon hyvää musiikkia, mutta lopulta vain yksi “träkki” voi nousta ylitse muiden.

Tässä välissä kiitämme monia bubbling under -artistejamme, jotka ovat viihdyttäneet mutteivät sykähdyttäneet. Hatunnosto Alicia Keysille, Titiyolle, Bobby Womackille ja muille artisteille, joita tuli popiteltua kaikkinensa kiitettävästi muttei kuitenkaan tarpeeksi.

Mikä biisi kruunataan siis Kerkon Viralliseksi Kesäbiisiksi tällä kertaa?

Carly Rae Jepsenin Call Me Maybeä on ollut pakko kuunnella, sillä kyseessä on yksi kuluneen kesän eniten radiosoittoa ja nettihypeä saaneista kappaleista. Compact Discon The Sound Of Our Hearts oli yksi harvoista mieleenpainuvista esityksistä kevään Euroviisuissa. Katu-uskottavalla biitillä varustettu Machine Gun Funk innosti kääntämään kelkkaa suhtautumisessani Notorious B.I.G:iin. Kenny Logginsin voimauttava This Is It taas oli kautta kesän todellisessa tehosoitossa.

Voittaja ei kuitenkaan ole yksikään näistä biiseistä. Kyseessä on nostalgiaa huokuva rock-biisi, joka heti chillailumoodiin pakottavan intron alkaessa tuo mieleen kesäiset aurinkorannat raikkaine tuulenvireineen. En välttämättä ole kuunnellut voittajabiisiä kaikista ehdokkaista eniten, mutta silti sen rento tunnelma tuo parhaiten mieleen kuluneen kesän.

Näin ollen Kerkon Virallisen Kesäbiisin tittelin kaikkien aikojen seitsemäs voittaja on… Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat voittajan selville!

Valtaisat onnittelut voittajalle tästä suuresta kunniasta ja kiitos muillekin osallistujille!

Orastava syyskauden kunniaksi on syytä jälleen kerran valita myös jotain puolivirallista kuunneltavaa myös syksylle. Viime vuoden gaalassa lupailemani sukellus syvemmälle kantrin maailmaan jäi valitettavasti vain ennakkokohkaamisen asteelle, mutta toivottavasti tällä kertaa aikeet aineellistuvat käytännön teoiksi.

Mutta kuka/mikä saatteleekaan Space: Kerkon syyskauteen? Sadekoiristaan tunnettu kähisijä Tom Waits.

Olen jo pitkään halunnut perehtyä maineikkaan kähisijän tuotantoon, mutta jostain syystä en ole koskaan päässyt asian päälle. En, vaikka kuulin Waitsista ensimmäistä kertaa jo 90-luvun puolivälissä (*krhm* Blossom-sarjan jaksossa *krhm*) ja myöhemmin näin miehen näyttelijänä episodielokuvassa Coffee & Cigarettes. On totisesti korkea aika korjata asia ja porautua Waitsin tuotantoon syysiltojen hämärtyessä…

Joka tapauksessa on tullut aika kiittää kesää ja suunnata kohti syksyä. Kiitos vielä kaikille kesäbiisigaalaan osallistuneille – niin muusikoille kuin lukijoillekin!

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.