TOP 10 robotit elokuvissa, musiikissa ja muualla viihdemaailmassa

Pop-kulttuuri vilisee upeita robotteja Transformereista Daft Punkiin.
Ei omena kauas puusta putoa: sekä isä että tytär tykkäävät roboteista. Kuvassa Unicron vuoden 1986 elokuvasta Transformers – The Movie.

Ikimuistoisimmat keinoälyt, kyborgit ynnä muut koneihmiset

Jostain syystä kolme- ja puolivuotias tyttäreni on aina ollut kummallisen kiinnostunut roboteista. Harva se päivä leikkeihin sekoittuu ripaus scifi-elektroniikkaa, ja onhan tyttö aiheesta laulanutkin. Innostuksen alkulähde on kuitenkin jäänyt vanhemmille mysteeriksi, sillä nörtti-isäkään ei ole aivopesuasialla ollut.

Olen itsekin aina ollut suuri tieteisfiktion ystävä, mikä on varmasti suoraa perua omalta isältäni.

Hänen jalanjäljissään innostuin Star Warseista, Harry Harrisonista ynnä muista “lamppupääjutuista” (äitini keksimä termi). Eikä tietenkään sovi unohtaa 1980-luvun yleisesti hyvin scifimyönteistä ilmapiiriä, jota personoitui muun muassa Transformersiin, Star Trekin uuteen sukupolveen, Ritari Ässään puhuvine autoineen ja BraveStariin kaikenlaisine mutantti- ja robottiörvelöineen.

Koska kolmannen polven robotti-innostus on kuitenkin mitä todennäköisimmin katoava luonnonvara, ajattelin käyttää tilaisuuden hyväksi ja muistella muutamia robottihahmoja, joita itse fanitin lapsena. Käsitettä ‘lapsena’ käytän löyhästi ja suurinta osaa näistä roboista fanitan edelleenkin, mutta joka tapauksessa, tässä on epävirallinen lempirobottieni TOP10.

10. Vincent & Bob elokuvasta Musta Aukko (1979)

Mustan Aukon sympaattinen metallilootaparivaljakko.

Disneyn vakavahenkisestä tieteisseikkailusta Musta Aukko (The Black Hole) jäi pienelle päällimmäisenä mieleen kaksi ilmassa leijuvaa metallikasaa. Robottikaksikko Vincent ja Bob avustavat avaruustutkijaporukkaa selvittämään totuuden mustan aukon reunalta löydetyn tiedemiehen suunnitelmista.

9. Cherry elokuvasta Cherry 2000 (1987)

Cherry 2000 b-luokan kulttielokuva
The forbidden love between a man and his robot girlfriend.

Kuten jo kerran olen maininnutkin, Cherry 2000 -leffasta jäi vuosikausiksi mieleen vain hajanaisia muistikuvia.

Elokuvan nimihahmo on päähenkilö Samin rakastama robotti, joka kesken lemmenleikkien menee epäkuntoon. Sam irrottaa Cherrynsä korvan takaa tämän koko persoonallisuuden ja muistot sisältävän levykkeen ja lähtee etsimään tytsylleen uutta runkoa.

Etsintä ei ole helppoa, ja kun korvikekroppa vihdoin löytyy, ei Samia enää kiinnostakaan, vaikka hän on koko leffan ajan hehkuttanut Cherrynsä ainutlaatuisuutta ja upeutta. Sam vaihtaakin keinotekoisen heilan oikeaan ihmiseen, ja Cherry jätetään kylmästi aavikolle. Ritarillista.

Päivitys 3/2017: Cherry 2000 -arvostelu julkaistiin osana Film February -leffateemakuukautta. 

8. Daft Punk

Daft Punk

Daft Punk on yksi lempibändeistäni. Ensi-ihastuminen koitti Da Funkin myötä, ja pian musavideoiden kautta tulivat tutuksi myös ranskalaisduon todelliset kasvot kätkevät esiintymisasut. LED-valoin varustetut kypärät ja robottikäsiä kuvastavat hanskat ovat edelleenkin haaveissa saada omaksi.

Scifi-herkkua Daft Punk on tarjoillut mm. biisillään Robot Rock ja Interstella 5555 -musavideoteoksellaan. Kaksikko jää tällä kertaa näin alhaalle listalla muotoseikan vuoksi: aloin seurata bändiä niinkin vanhana kuin vasta yläasteella.

Päivitys 3/2017: Lue ja kuuntele Top 10 Daft Punk -suosikkiani. 

7. Terminator elokuvasta Tuhoaja (1984)

Viikatemies goes digital.

Muistan edelleen elävästi, miten innostuin nähdessäni Terminator II:n trailerin telkkarissa. Mainoksessa näkyvät erikoistehosteet olivat tajunnanräjäyttävää kamaa. Valitettavasti olin tuolloin kuitenkin vasta 6-7-vuotias, joten leffan näkemistä piti odottaa vielä useampi vuosi.

Vaikka elokuvassa ennustettiin maailmanlopun koittavan vuonna 1997, teos tehosteineen on yhä relevanttia katsottavaa. Digitaaliset ja niin sanotut “fyysiset” tehosteet ovat edelleen huippuluokkaa, ja vaikka katsoja tunnistaa olennot kiskoilla liukuviksi nukeiksi, ovat terminaattoreiden metallirangat eli endoskeletonit vieläkin varsin hyytäviä ilmestyksiä.

Lue myös: Terminatorin aliarvostetut soundtrackit

6. Mouserit TMNT-franchisesta (1980-90-luku)

Ensimmäisissä Turtles-sarjiksissa mouserit tunkeutuvat kilppareiden kotiin ja kidnappaavat Mestari Tikun.

Myös teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat ehtivät kohdata liudan erilaisia robotteja. Pääpahis Krangin androidivartalon ohella yksi kilppareiden mieleenpainuvimmista koneellisista vihollisista on mouserit. 

Tiedemies Baxter Stockmann kehitti polvenkorkuiset pikkurobotit taisteluun New Yorkin rottaongelmaa vastaan, mutta pian louskuleuoille kuitenkin löytyi uusia käyttötarkoituksia. Ninjakilpparit taistelivat mousereita vastaan jo alkuperäisissä sarjakuvissa, ja koneriiviöistä tuli yksi käytetyimmistä perusvihollisista vanhoissa Turtles-videopeleissä.

5. EV-9D9 elokuvasta Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)

C3PO ja R2-D2 dissaajadroidin luona Ralph McQuarrien maalauksessa.

Tähtien Sodat ovat robottirakastajien märkä uni. Kaikkialla on mitä erikoisempia droideja, mutta lempparini sivurooleissa nähtävistä roboteista on elokuvassa Jedin Paluu.

C3PO ja R2-D2 viedään Jabban palatsin kellariin droiditoiminnan päällikön EV-9D9:n tylytettäväksi. Vaikka kyseessä on jälleen nukke, on EV ja monet muut alkuperäisen trilogian droidit paljon realistisemman oloisia kuin uuden trilogian tietokoneanimaatiot. EV-9D9:n lisäksi kunnianosoituksia ansaitsevat myös kellarissa kidutettavat, niin sääliä kuin huvitustakin herättävät robotit ja Imperiumin vastaiskussa Hoth-planeetalla Lukea auttava hoitsudroidi.

Lue myös: Top 40 Star Wars -kohtausta

4. Optimus Prime ja Megatron Transformers-piirretystä (kultainen 80-luku)

TOP10 Robotit Optimus Prime Transformers
Suosittelen tsekkaamaan piirretyn Transformers-leffan (1986) tunnaribiisin, on yllättävän kova näin aikuisiällä kuunnellessa. Esittäjänä Lion.

Kultaisella ’80-luvulla kaikki pojat rakastivat joko He-Mania, Turtlesia tai Transformereita – yleensä jopa niitä kaikkia. Viimeisestä erityisen vetovoimaisen teki pikkupoikien kahden lemppariasian yhdistäminen: robotit ja autot. Cybertron-planeetan muuntautumiskykyiset viihdyttivät piirrettynsä lisäksi sarjalla leluja, jotka olivat kuin kaksi lelua yhdessä.

Muistot piirrossarjan ja -leffan katselusta ovat suurimmaksi osaksi hämärän peitossa,  mutta muutamat välähdykset esimerkiksi kakkoskauden introsta ovat piirtyneet verkkokalvoille sitäkin paremmin. Omistin pari kolme Transformers-lelua, jonkun sarjiksen ja palapelinkin.

Suosikkihahmoni taisi kuitenkin olla pahisten johtaja Megatron, joka muuntautui ASEEKSI! Hänen lisäkseen kiehtovia olivat tyrannosaurukseksi muuntautuva robotti Grimlock ja se pahis, joka yhdistyi useamman pikku-Decepticonin kanssa jättiläisrobotiksi.

Transformereille pitää antaa kiitos siitä, että heidän avullaan tutustuin aikaan myös GI JOE -sarjikseen. Crossover-tarina, jossa Megatron liittoutuu Cobran kanssa, oli kovaa kamaa, ja JOE-innostus jatkui pitkälle robottien vierailun jälkeenkin.

Vaikka Michael Bayn modernit Transformers-seikkailut ovat saaneet paljon lokaa niskaan, on sarjan ykkösosa sata kertaa parempi kuin ensimmäinen GI Joe -filmatisointi The Rise of Cobra.

3. Robocop (samannimisestä elokuvasta, 1987)

“Dead or alive, you’re coming with me!”

Vuoden takaiselle leffasankarilistallekin päässyt RoboCop on hyvin traaginen hahmo. OCP-yhtiö elvyttää rikollisjengin lahtaaman poliisin ja rakentaa tästä kyborgin. Muistot menneisyydestä alkavat kuitenkin nousta pintaan ja Alex Murphy lähtee etsimään sekä tappajiaan että perhettään.

RoboCopin koneosien hurina ja jalkojen kumahtaminen lattiaan olivat Transformereiden muuntautumissoundin ohella lapsuuteni upeimmista robottitehosteäänistä.

2. Kraftwerk

“We are programmed just to do…”

Sarja ‘Koneita esittävät muusikot’ jatkuu saksalaisten konemusapioneerien voimin. Tutustuin teknologiaa useissa biiseissä ihannoivaan Kraftwerkiin joskus vuosituhannen vaihteessa eli verrattain vanhana, mutta olkoon. Teininä syttynyt rakkaus Mensch-Machineja kohtaan säilyy edelleen.

The Robots -biisin viralliselle remixille tehty video, jossa bändin jäseniä esittävät mallinukkerobotit liikuttelevat metallisia käsiään ja elottomia nukkepäitään uneliaasti edestakaisin, on jotenkin hypnoottinen ja itse biisikin todella tarttuva. Hypnoottisuus pätee myös Kraftwerkin keikkoihin, joissa lavashow koostuu neljästä keski-ikäisestä ukkelista räpläämässä läppäri/syna-yhdistelemiään retrohenkisten tietokoneanimaatioiden pyöriessä nelikon taustalla nousevalla valkokankaalla.

1. Darth Vader (Tähtien sota -trilogia, 1977-1983)

Listan ykkösnimi on tuskin mikään yllätys. Voiman pimeän puolen lordi on kuitenkin niin ikoninen ilmestys, että heti ensinäkemältä se teki kymmenvuotiaaseen poikaan elinikäisen vaikutuksen.

Releet, ääni, maneeri ja soundtrack huokuvat herkullista pahuutta tyylillä, joka oikeutti Darth Vaderin myös Digilluusion lempparileffapahislistan kärkisijalle. Vaderillä on myös takataskussaan mahtava quote, jonka jokainen nörtti-isä haluaa jossain vaiheessa lapselleen heittää.

Lopuksi

“I find your lack of faith disturbing.”

Vasta näin listan lopussa huomaan, miten suurin osa hahmoista on kyborgeja tai muita koneiden ja ihmisten sekoituksia. Muistiin jääneiden puoli-ihmisten listaa voisi jatkaa esimerkiksi G.I. Joen Cyber Vipereilla, Turtles-sarjiksessa esiintyneellä Verminator-X:llä tai vaikka Nemesis-elokuvan androideilla – Blade Runnerin replikantteja tai Star Trekin borgeja tietenkään unohtamatta.

Saa nähdä, kuinka kauan Taikan uteliaisuus robotteja kohtaan jatkuu. Todennäköisesti ei kestä pitkään ennen kuin robotit jäävät täysin unholaan ja kaikki leikit koskevat nukkeja ja Hello Kittyä.

Mutta ehkä kuitenkin kannattaa pitää Tähtien Sota -DVD käden ulottuvilla, Neurovelho kirjahyllyssä ja The Robots Spotify-soittolistalla.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.